مهاجرانی: پوتین به تهران سفر می‌کند | مشکلی با سرمایه‌گذاری آمریکا در ایران نداریم بازگشایی ۳۲ فرودگاه هند در پی آتش‌بس میان اسلام‌آباد و دهلی‌نو پاسخ عضو شورای نگهبان به برگزاری همزمان انتخابات مجلس و ریاست جمهوری ۱۴۰۷ شهادت ۳۳ فلسطینی دیگر توسط رژیم صهیونیستی | آمار شهدا به ۵۲ هزار و ۸۶۲ نفر رسید (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) مقام پاکستانی: طالبان تعهد داده‌اند که ثبات مرزهای غربی خود را حفظ خواهند کرد مذاکرات هند و پاکستان به سطح نظامی محدود شد (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) گزارش تکان‌دهنده مرگ جنین‌های مادران فلسطینی در سایه تداوم محاصره غزه توسط رژیم کودک‌کش تلاش دیپلماتیک مصر با ایران، آمریکا و عمان با محوریت مذاکرات غیرمستقیم حبس یک سرباز صهیونیست به دلیل مخالفت با شرکت در عملیات کرانه باختری معاون اول رئیس جمهور رفع تنش آبی را از اولویت‌های مهم دولت دانست «پزشکیان» و «اژه‌ای» در همایش دیپلماسی مقاومت سخنرانی می‌کنند قوانین مهاجرتی انگلیس سخت‌تر شد از هدیه ۴۰۰ میلیون دلاری قطر به ترامپ چه می‌دانید؟ جان مرشایمر خطاب به ترامپ: درگیری با ایران حماقت است قهرمان خلیج‌فارس | گفت‌وگوی شهرآرانیوز با فرمانده نیروی دریایی سپاه به‌مناسبت سالروز شهادت سردار «محمد ناظری» هشدار عراقچی درباره پیامد‌های هرگونه سوء‌استفاده از اسنپ‌بک وزارت دفاع روسیه: اوکراین آتش‌بس را ۱۴ هزار و ۴۳ بار نقض کرد حماس: آزادی اسیر آمریکایی مقدمه آتش بس دائم است خبرنگار تلویزیون صهیونیستی اذعان کرد: آزادی الکساندر برای اسرائیل خسارت‌بار است بیانیه حماس درباره آزادی یک اسیر آمریکایی-صهیونیستی (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) بازدید سرلشکر باقری از کارخانجات نیروی دریایی ارتش در بندرعباس+تصاویر آمریکا و چین به توافق تجاری دست یافتند وزیر خارجه قطر: اطمینان داریم که امکان توافق میان ایران و آمریکا وجود دارد پزشکیان: کنارگذاشتن تأسیسات هسته‌ای قابل‌قبول نیست زلنسکی: منتظر دیدار با پوتین در ترکیه هستم مدنی‌زاده، گزینه وزارت اقتصاد، هفته آینده به مجلس می‌رود اژه‌ای در منزل شهید رئیسی حضور یافت روایت وزیر خارجه عمان از دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا
سرخط خبرها

گروسی: ترامپ خواهان توافق هسته‌ای جدید با ایران است

  • کد خبر: ۳۱۲۳۳۵
  • ۰۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۳
گروسی: ترامپ خواهان توافق هسته‌ای جدید با ایران است
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌عنوان مسئول نهاد ناظر بر اجرای تعهدات هسته‌ای برجام، ادعا کرد که دولت دوم «دونالد ترامپ» برای دستیابی به توافق هسته‌ای جدید با ایران تمایل دارد.

به گزارش شهرآرانیوز، «رافائل گروسی» در حاشیه نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس اعلام کرد که آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنان در حال گفت‌و‌گو با مقامات ایرانی است و امیدوار است که دولت ترامپ برای تعامل و دستیابی به یک توافق جدید با ایران وارد عمل شود. بر اساس گزارش بر اساس گزارش «المانیتور» وی گفت: «به باور من، تیم ترامپ تمایل دارد به توافق جدیدی با ایران دست یابد.»

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بخش دیگری از اظهارات خود ادعا‌ها درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را تکرار کرد و مدعی شد که ایران تنها کشوری است که بدون داشتن سلاح هسته‌ای، اقدام به غنی‌سازی با این حجم و خلوص بالا می‌کند. وی در سایه فضاسازی‌های تبلیغی پیرامون پرونده هسته‌ای ایران گفت: «غنی‌سازی فی‌نفسه ممنوع نیست، اما وقتی به سطح ۶۰ درصد می‌رسید، تنها یک قدم با سطح تسلیحاتی ۹۰ درصد فاصله دارید. این یک پیام سیاسی قوی و همچنین قابلیت فنی است.»

گروسی بدون اشاره به همکاری‌های همیشگی و گسترده ایران و آژانس در چارچوب توافقنامه‌های پادمانی، خواستار شفافیت بیشتر از سوی ایران شد. وی ادعا کرد: «اگر کشوری در این سطح غنی‌سازی می‌کند، آژانس شفافیت بیشتری نسبت به آنچه ایران ارائه می‌کند، می‌خواهد.»

مدیرکل آژانس با اشاره به پیشرفت‌های صنعت هسته‌ای ایران گفت: «برجام دیگر برای حالت کنونی برنامه هسته‌ای ایران کافی نیست.» وی احتمال بازگشت ترامپ به برجام را رد کرد و افزود: «دولت ترامپ نیز از بازگشت به برجام حمایت نخواهد کرد. شرایط میدانی بسیار فراتر از برجام است و برنامه هسته‌ای ایران در مقایسه با دولت اول ترامپ، توسعه‌یافته‌تر شده است.»

آخرین وضعیت پرونده هسته‌ای ایران در آژانس بین المللی

لازم به ذکر است که برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران ابتدا با اتهامات بی‌اساس و تحت تأثیر فشار‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی به یک بحران غیرضروری تبدیل شد. غربی‌ها پیش از امضای برجام، با مطرح کردن برنامه هسته‌ای ایران به‌عنوان تهدیدی علیه صلح و امنیت بین‌المللی بر اساس فصل هفتم منشور ملل متحد، تلاش کردند این موضوع را امنیتی کرده و راه‌حل آن را به تحریم و اقدام نظامی گره بزنند.

در همین راستا، پرونده هسته‌ای ایران نزد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با عنوان «ابعاد احتمالی نظامی» (پی‌ام‌دی) نام‌گذاری شد و غربی‌ها تمام تلاش خود را به کار گرفتند تا فعالیت‌های علمی و صنعتی ایران را در راستای تولید سلاح هسته‌ای تفسیر کنند. در حالی که بسیاری از متخصصان بین‌المللی اذعان داشتند که حل این پرونده نیازمند مسیر‌های پیچیده و هزینه‌های سنگین برای ایران است، اما این پرونده در سال ۱۳۹۴ بسته شد و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی قطعنامه‌ای به‌طور رسمی این موضوع را تأیید کرد. به این ترتیب، مستندات و بهانه‌هایی که غربی‌ها برای برخورد نظامی و امنیتی با ایران طراحی کرده بودند، از میان رفت.

ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌ها، به‌عنوان کشوری مسئولیت‌پذیر، تعهدات خود را به‌طور کامل اجرا کرد؛ موضوعی که در ۱۶ گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مورد تأیید قرار گرفت. با این حال، پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ و تصمیم یکجانبه او برای خروج از برجام در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، تحریم‌هایی که طبق توافق لغو شده بودند، دوباره اعمال شدند.

چرا بازگشت به برجام در دولت بایدن اتفاق نیفتاد

در واکنش به این اقدام، ایران در سال ۲۰۱۸ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام فعال کرد. در نتیجه، اعضای باقی‌مانده توافق با صدور بیانیه‌ای، ۱۱ تعهد برای جبران خسارت‌های ناشی از خروج آمریکا ارائه کردند. با این وجود، اجرای نامتوازن برجام و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا، ایران را ناچار کرد تا یک سال پس از خروج واشنگتن، اجرای گام‌به‌گام برخی از اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای خود را متوقف کند. در این مدت، ایران با پایبندی به توافق، به کشور‌های اروپایی فرصت داد تا وعده‌های خود را عملی کنند، اما به دلیل عدم تحقق این وعده‌ها، تهران در چند مرحله تعهدات خود را کاهش داد.

با روی کار آمدن جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۱، این دولت سیاست خروج یکجانبه ترامپ از برجام را محکوم کرد، اما در عمل همان سیاست فشار حداکثری دولت پیشین را ادامه داد. به‌رغم ادعای واشنگتن برای بازگشت به دیپلماسی، کاخ سفید اراده لازم برای بازگشت به برجام و جبران سیاست‌های شکست‌خورده ترامپ را نشان نداده است.

مذاکرات برای احیای برجام طی هشت دور در وین برگزار شد و نمایندگان گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران در این گفت‌و‌گو‌ها شرکت کردند. هیأت آمریکایی نیز به‌طور غیرمستقیم در مذاکرات حضور داشت، اما به دلیل تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم‌گیری و زیاده‌خواهی واشنگتن، توافقی حاصل نشد.

از آنجایی که جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی از هر فرصتی برای تبیین مواضع، طرح دغدغه‌ها و پیگیری مطالبات خود استفاده می‌کند، گفت‌و‌گو‌ها برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای با سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و اتحادیه اروپا را پیگیری می‌کند. تاکنون سه دور گفت‌و‌گو برگزار شده و طرف‌ها در تلاش هستند تا زمینه لازم را برای کاهش تنش‌ها و ادامه روند دیپلماسی فراهم کنند.

ایران همواره تأکید کرده است که برای دستیابی به توافقی پایدار و قابل اعتماد که تحریم‌ها را به‌صورت تضمین‌شده لغو کند و مانع از سوءاستفاده در آینده شود، آمادگی دارد.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->