نجات استان از معضل کمبود مدرسه تا یک‌سال دیگر| مدرسه‌سازی، نقطه آغاز توسعه آموزش و پرورش است رئیس سازمان بهزیستی: تاب‌آوری مهمترین عامل در مقابله با آسیب‌های اجتماعی است بحران آب در ایران | واردات آب یا انتقال آب، کدام به‌صرفه‌تر است؟ زلزله نسبتا شدید قم را لرزاند (۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جزئیات آیا واکسن کرونا در بروز برخی بیماری‌ها تأثیر داشته است؟ هوش مصنوعی جای معلم را نمی‌گیرد | معلم پرورش‌دهنده امید در دانش‌آموزان است المپیاد‌های ورزشی درون مدرسه‌ای از اول مهر ۱۴۰۴ تقویت می‌شوند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (سه‌شنبه، ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) | آغاز روند کاهش دما از فردا شایعات و واقعیت‌های واکسن HPV و بیماری زگیل تناسلی در فضای مجازی | تب مجازی گارداسیل به احترام بزرگ تر‌ها خطر آلودگی روغن‌های سنتی فاقد نشان سیب سلامت انجام ۴۰ عمل جراحی قلب باز در بیمارستان شهید هاشمی‌نژاد مشهد (۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) ظرفیت دفن در بهشت‌زهرا(س) رو به اتمام است | اموات تهرانی‌ها از مِهر ۱۴۰۴ روی زمین می‌مانند کاهش ۷ درصدی زادوولد‌ها در  خراسان رضوی | جوانی جمعیت رو به زوال خطر پوکی استخوان در کمین این افراد است هشدار متخصصان درباره مصرف زیاد دارچین مراقب توت خوری در خیابان باشید ویتامینی مهم برای سوخت و ساز بدن افزایش تعرفه زایمان بدون درد لاغری سریع، مرگ آرام! تصویب ۹ رشته هنری جدید برای هنرستانی‌ها بحران آب در ۴۴ سد کشور | وضعیت اسف‌بار سفره آب‌های زیرزمینی به دلیل برداشت‌های بی‌رویه تولد سالانه ۳ تا ۴ هزار نوزاد کم شنوا در کشور طرح محیط‌یار در مدارس اجرا می‌شود | باید دانش‌آموزان را با مفاهیم محیط زیست آشنا کنیم انتظار بازنشستگان تأمین‌اجتماعی برای صدور احکام حقوقی بر مبنای متناسب‌سازی ۷۰ درصدی | بازنشستگان: واریز حقوق را به تعویق نیندازید قتل دایی بر سر ارث و میراث | فرزندان مقتول خواستار قصاص پسر عمه‌شان شدند شربت مرگبار و سرقت ۱۰ میلیاردی در مشهد؛ افشای شگرد شیطانی سارقان خارجی در پوشش نظافتچی منزل! مدارس و دانشگاه‌های کدام استان‌ها فردا (سه‌شنبه، ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) غیرحضوری است؟ گرایش گسترده جوانان به بازی‌های رایانه‌ای | درآمد ماهانه گیمر‌های حرفه‌ای از ۱۵ تا ۴۰۰ میلیون! شیطان کودک‌آزار در یک‌قدمی چوبه دار طرح وزیر میراث فرهنگی برای لغو روادید میان ایران و ۳۲ کشور عضو «دی‌هشت»
سرخط خبرها

ایران از کهن‌ترین کشورهای جهان است

  • کد خبر: ۳۱۵۷۷۳
  • ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۹:۴۹
ایران از کهن‌ترین کشورهای جهان است
تعیین قدمت یک کشور کار دشواری است، زیرا تعریف تولد یک کشور به عوامل مختلفی بستگی دارد. این میان، ایران با بررسی از دو منظر، در رتبه نخست کهن‌ترین کشور‌های جهان قرار گرفته است.

به گزارش شهرآرانیوز، نخستین گام برای تعیین قدیمی‌ترین کشور‌های جهان این است که دقیقاً مشخص شود چه چیزی به عنوان یک کشور شناخته می‌شود. دولت‌شهر‌های اولیه مانند «اور»، «اوروک»، «آتن»، «رم» و «چیچن ایتزا» در زمان خود بسیار قدرتمند و تأثیرگذار بودند، اما آنها به شکلی که امروز کشور‌ها را در نظر می‌گیریم، کشور نبودند.

به طور مشابه، امپراتوری‌های گسترده‌ای که بیشترِ این دولت‌شهر‌ها را فتح و به هم متصل می‌کردند، مانند امپراتوری «روم» در اروپا و سلسله «هان» در آسیا، به عنوان کشور در نظر گرفته نمی‌شوند. با این حال، کشور‌ها می‌توانند از بقایای فروپاشیده یک امپراتوری متلاشی‌شده متولد شوند.

اگرچه در دوران مدرن تعداد کمی امپراتوری وجود دارد، اما کشور‌های جدید هنوز در حال ظهور هستند. این معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که یک قلمرو از یک کشور موجود جدا می‌شود، مانند زمانی که اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی، بین سال‌های ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۲ میلادی به ۲۵ قلمرو کوچک‌تر تقسیم شد و ۱۵ سرزمین از میان آنها به کشور تبدیل شدند.

تعیین سن یک کشور همیشه کار ساده‌ای نیست. به ویژه در مورد کشور‌های قدیمی، دشوار است که لحظه‌ای در تاریخ را مشخص کنیم که آن کشور به طور رسمی آغاز شده باشد. «مصر» یک مثال عالی است.

آیا این کشور در سال ۱۹۲۲ میلادی تشکیل شد؟ زمانی که بریتانیا آن را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخت؟ یا در سال ۹۶۹ میلادی؛ زمانی که خلافت فاطمیان این منطقه را فتح کرد و شهر قاهره را به عنوان پایتخت تأسیس کرد؟ شاید در سال ۳۱۰۰ پیش از میلاد؛ زمانی که نخستین فرعون، مصر علیا و سفلی را متحد کرد و اولین سلسله را ایجاد کرد؟ به‌راحتی می‌توان برای هر یک از این تاریخ‌ها، و همچنین چندین تاریخ دیگر، استدلال کرد.

به طور مشابه، کشوری که ما به عنوان «چین» می‌شناسیم، زادگاه یکی از قدیمی‌ترین تمدن‌های زمین است، با شواهد اولیه که به ۷۰۰۰ سال پیش از میلاد بازمی‌گردد و اسناد مکتوب از دولت‌های بزرگ که به ۲۰۷۰ سال پیش از میلاد مربوط می‌شود.

با این حال، تاریخ اولیه چین مجموعه‌ای از سلسله‌هاست که در آن یک جنگ‌سالار یا پادشاهی، منطقه را فتح می‌کرد، سپس به نوبه خود توسط دیگری فتح می‌شد و منطقه اغلب در این بین به پادشاهی‌های کوچک‌تر تقسیم می‌شد. به همین دلیل، دولت حاکم و مرز‌های جغرافیایی چین برای هزاران سال در حال تغییر بود.

به همین دلیل، بسیاری از مورخان می‌گویند کشوری که ما به عنوان چین می‌نامیم تا سال‌های ۱۹۱۱_۱۹۱۲ متولد نشده است؛ زمانی که آخرین سلسله فئودالی توسط یک جمهوری مدرن جایگزین شد. در واقع، برخی این تاریخ را تا سال ۱۹۴۹ میلادی به عقب می‌برند؛ زمانی که جنگ داخلی چین به پایان رسید و چین به جمهوری دموکراتیک خلق چین کمونیستی تبدیل شد که امروز می‌شناسیم.

کشور‌های دیگری که شواهد بسیار قدیمی از سکونت مدرن دارند شامل «یونان» می‌شود، که حدود ۴۰۰۰ سال است که توسط تمدن‌های پیشرفته سکونت داشته و شهر آتن در آن، نخستین شهری در جهان بود که سیستم دموکراتیک را اتخاذ کرد و «هند»، که اولین تمدن آن حدود ۱۰هزار سال پیش آغاز شد.

حتی کشور‌های جوان‌تر نیز می‌توانند موارد گیج‌کننده‌ای ارائه دهند؛ برای مثال، تاریخ رسمی تولد «ایالات متحده آمریکا» ۴ ژوئیه ۱۷۷۶ میلادی است؛ روزی که ۱۳ مستعمره اصلی استقلال خود را از بریتانیای کبیر اعلام کردند. اما می‌توان استدلال کرد که این تاریخ می‌توانست زمانی باشد که اولین بومیان آمریکا هزاران سال پیش از آسیا مهاجرت کرده بودند. یا زمانی که «کریستف کلمب» در سال ۱۴۹۲ میلادی آنجا را کشف کرد. یا زمانی که گروهی از مهاجران اروپا با عنوان «اولین زائران» در سال ۱۶۲۰ میلادی به این سرزمین وارد شدند. یا ۳ سپتامبر ۱۷۸۳ میلادی زمانی که جنگ انقلابی آمریکا به طور رسمی پایان یافت و بریتانیای کبیر استقلال ایالات متحده را به رسمیت شناخت.

به دلیل چنین سناریو‌های پیچیده‌ای، هر فهرستی از قدیمی‌ترین کشور‌ها بسته به تعریف فرد از تولد یک کشور به طور قابل توجهی تغییر می‌کند. بر اساس گزارش منتشر شده از سوی وب‌سایت «WorldPopulationReview»، اگر آغاز یک کشور را تاریخی در نظر بگیریم که اولین شواهد شناخته‌شده از یک دولت سازمان‌یافته وجود دارد، «ایران» به عنوان کهن‌ترین کشور جهان شناخته می‌شود.

زیگورات دوراونتاش (چغازنبیل)، نیایشگاهی باستانی که حدود ۱۲۵۰ سال پیش از میلاد در تمدن عیلام ساخته شد.

۸ کشور قدیمی جهان (به ترتیب بر اساس تاریخ اولین دولت سازمان‌یافته شناخته شده):

۱. ایران- ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد

۲. مصر - ۳۱۰۰ سال قبل از میلاد

۳. ویتنام - ۲۸۷۹ سال قبل از میلاد

۴. ارمنستان - ۲۴۹۲ سال قبل از میلاد

۵. کره شمالی - ۲۳۳۳ سال قبل از میلاد

۶. چین - ۲۰۷۰ سال قبل از میلاد

۷. هند - ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد

۸. گرجستان - ۱۳۰۰ سال قبل از میلاد

بر اساس رویکردی دیگری اگر بخواهیم فهرست کهن‌ترین کشور‌های جهان را بر اساس "تاریخی که تصور می‌شود به یک دولت مستقل تبدیل شده است"، مرتب کنیم، باز هم «ایران» در جایگاه نخست قرار می‌گیرد.

۱۰ کشور قدیمی جهان (بر اساس تاریخ استقلال):

۱. ایران - ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد

۲. هند - ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد

۳. چین - ۱۶۰۰ سال قبل از میلاد

۴. تایوان (مشترک با چین) - ۱۶۰۰ سال قبل از میلاد

۵. ژاپن - ۶۶۰ سال قبل از میلاد

۶. چین - ۲۲۱ سال قبل از میلاد

۷. الجزایر - ۲۰۲ سال قبل از میلاد

۸. سن مارینو - ۳۰۱ میلادی

۹. فرانسه - ۸۴۳ میلادی

۱۰. اتریش - ۹۷۶ میلادی

چندین شهر قدیمی جهان برای هزاران سال به طور مداوم مسکونی بوده‌اند. اعتقاد بر این است که دمشق در سوریه، قدمتی برابر با ۱۰ هزار سال قبل از میلاد دارد. دیگر شهر‌های باستانی شامل اریحا در کرانه باختری (۹۰۰۰ سال قبل از میلاد)، پلوودیو در بلغارستان (۷۰۰۰ سال قبل از میلاد) و شوش در ایران (۷۰۰۰ سال قبل از میلاد) می‌شوند.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->