به گزارش شهرآرانیوز، حسن محمدی ادیب اظهار کرد: طرح ویژه حفاظت و احیای بافت تاریخی شهر اردبیل با توجه به قانون حمایت از مرمت و احیا بافتهای تاریخی فرهنگی (مصوب مورخ ۱۳۹۸/۴/۲) ۱۹ دی ۱۴۰۳ در شورایعالی معماری و شهرسازی تصویب شد.
وی اضافه کرد: این طرح با واکنشهای بسیاری همراه بود و پس از تصویب آن بعضی از دوستداران میراث فرهنگی نسبت به موضوع بلند مرتبه سازی در بافت تاریخی اردبیل اظهار نگرانی کرده و اظهار کردند در این طرح ویژه در محدوده بافت تاریخی (۱۷۰ هکتار باقیمانده) با افزایش تراکم دو سهطبقه بافت تاریخی به شش طبقه موافقت شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اردبیل در این باره گفت: بافت اردبیل از دو بخش تشکیل شده است: بافت قدیمی که در دهه ۷۰ و اوایل ۸۰ ابلاغ شد و حدود ۹۰ هکتار وسعت دارد. در این محدوده، محدودیت ارتفاع در برخی نقاط ۸.۵ متر و در برخی دیگر ۱۲.۵ متر است.
حسن محمدی ادیب افزود: بخش دوم، محدوده الحاقی بافت است که در اواخر سال ۹۸ ابلاغ شد. با احتساب این دو بخش (قدیم و جدید)، مساحت بافت به ۲۶۰ هکتار میرسد. در حال حاضر، در بافت الحاقی ساختمانهایی با ارتفاع ۱۰ تا ۱۲ طبقه وجود دارند که بدون محدودیت خاصی ساخته شدهاند و این موضوع مطابق طرح تفصیلی و طرح جامع شهر بوده و پروانه شهرداری برای آنها صادر شده است.
او ادامه داد: در بافت قدیمی (۹۰ هکتاری) تغییر خاصی اعمال نشده و محدودیتهای ارتفاعی همچنان برقرار است. شهرداری و وزارت راه پیشنهاد داده بودند که در برخی نقاط، ارتفاع به ۱۰.۵ متر افزایش یابد تا ضوابط نظاممهندسی رعایت شود. دلیل این پیشنهاد، مشکل جانپناه بود، زیرا در ارتفاع ۸.۵ متر، بنا تکمیل میشد و امکان لحاظکردن جانپناه وجود نداشت. برایناساس، در برخی نقاط، مجوز ۱۰ متر ارتفاع صادر شده است.
مدیرکل میراثفرهنگی صنایعدستی و گردشگری استان اردبیل با بیان اینکه در محدوده ۱۷۰ هکتاری جدید، محدودیتهایی اعمال کردیم و شهرداری حق ندارد پروانه ساخت بالاتر از ۶.۵ متر صادر کند، گفت: در ۲۵ سال گذشته حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد این محدوده بازسازی شده و امکان اعمال محدودیت بیشتر وجود ندارد. اما برای اینکه بناها حداقل بهصورت منظم ساخته شود محدودیت ۶.۵ متر اعمال شد و اعلام کردیم نمای ساختمانهای این محدوده باید مطابق ضوابط بافت تاریخی باشد.
او گفت: متأسفانه برخی رسانهها اشتباه گزارش کردهاند که مجوز ساخت ۶ طبقه صادر شده است، درحالیکه ما محدودیت ارتفاع را به ۶.۵ متر کاهش دادهایم. پیشازاین مجوز گرفتن راحتتر بود، الان در ۲۰۰ متری شیخ صفی (خارج از حریم منظری) بر اساس طرح تفضیلی شهر و طرح جامع شهر ساختمان ۱۲ طبقه در حال ساخت است و به لحاظ قانونی هم مشکلی ندارد؛ اما پس از این حداکثر مجوز ۶ طبقه در این محدوده صادر خواهد شد.
ادیب تأکید کرد: تا جایی که در توان داشتیم مقاومت کردیم تا سمت بلندمرتبهسازی نرویم. در بافت جدید، تمرکز ما بیشتر بر رعایت نما و محدودیتهای ارتفاعی بوده است و برخلاف آنچه در رسانهها مطرح شده، مجوز جدیدی برای بلندمرتبهسازی صادر نشده است.
ادیب درباره آزادسازی حریم مجموعه جهانی شیخ صفیالدین اردبیلی هم گفت: در حال حاضر، چسبیده به یک مجموعه جهانی، یک پاساژ سهطبقه وجود دارد که باید آزادسازی شود تا نمای اصلی مجموعه در خور مجموعه ثبت جهانی دیده شود. نه اینکه یک طرف این اثر فاخر را پاساژ کور کند، یک طرف را بناهای قدیمی و مخروبه و... بحث آزادسازی از سال ۷۹ آغاز شد، اما در دورهای متوقف ماند.
او ادامه داد: زمانی که رهبر انقلاب از شیخ صفی بازدید کردند، دست خطی بر جای گذاشتند با این مضمون که این بنا و آنچه در آن است آمیزهای از هنر و دیانت و صنعت است اگر چه یادگار اصلی دوره صفوی عشق و ایمان مردم ما به اهلبیت علیهما سلام بوده است؛ اما این بنا و متعلقات آن یادگار ارزندهای است که دولت جمهوری اسلامی باید با همه توان در نگهداری آن همت گمارد.
این دستورالعمل تاکنون مغفول مانده و مورداستفاده قرار نگرفته بود. ما بر همین اساس پروپوزالی تهیه و به نمایندگان مجلس، استاندار و امامجمعه ارائه کردیم و خوشبختانه موفق شدیم برای اولینبار در کشور یک ردیف اعتباری ملی برای این پروژه دریافت کنیم.
منبع: جماران