بیانیه حزب الله در محکومیت حمله رژیم صهیونیستی به سوریه| حزب‌الله: صهیونیست‌ها تنها زبان زور را می‌فهمند برگزاری مزایده واگذاری فضا‌های زیر پل عابر پیاده و محل استقرار کافه‌ون‌ها در مشهد پیش بینی قیمت دلار و طلا (پنجشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۴) کاهش تعرفه واردات خودرو + جدول (۲۵ تیر ۱۴۰۴) افت شدید خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۵ تیر ۱۴۰۴) | چانگان ۲ میلیارد و ۶۵۰ میلیون تومان شد آرامش در بازار خودرو‌های داخلی (۲۵ تیر ۱۴۰۴) + جدول قیمت خرید بیش از ۳۳۵ هزار تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان خراسان رضوی وزیر کار: منابع برای پرداخت کالابرگ ۴ دهک به خزانه ارسال شد | امیدواریم کالابرگ هرچه سریع‌تر پرداخت شود راهکار‌هایی برای اصلاح قبض برق و ثبت اطلاعات مشترکان تهرانی تأکید کارگروه تنظیم بازار خراسان رضوی بر استمرار ثبات در تأمین و توزیع کالا‌های اساسی دینار عراق در آستانه اربعین حسینی چقدر است؟ (۲۵ تیر ۱۴۰۴) + جدول استاندار خراسان رضوی: «احداث نیروگاه تجدیدپذیر دولتی» نمونه موفقی از همگرایی برای رفع ناترازی‌هاست تحلیل بازار میلگرد اصفهان و وضعیت قیمت در مقایسه با رقبا چراغ سبز بورس در چهارمین هفته تیرماه روشن ماند | زنجیره فرار پول‌های حقیقی از بازار بالاخره شکسته شد (۲۵ تیر ۱۴۰۴) رشد ۴۴ درصدی حق‌بیمه در بهار ۱۴۰۴ | عملکرد شرکت‌بیمه در بخش پرداخت خسارت چگونه بوده است؟ میزان رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۳ اعلام شد | کدام بخش‌ها بیشترین سهم را داشتند؟ قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۲۵ تیر ۱۴۰۴) | دلار بازار آزاد چند؟ قیمت روغن ۲۵ درصد افزایش یافت | تعادل بازار روغن تا ۲۰ روز آینده ترفند برخی شرکت ها برای فروش روغن به بنکداران و تشدید گرانی در بازار | روغن به شرط خرید کالاهای دیگر! بررسی ابزار‌های نوین مالی در کمیته فقهی بورس خودروسازان به معاون اول رئیس‌جمهور نامه نوشتند | انتقاد خودروسازان از استناد‌های غیرقانونی وزارت صمت در اصلاح قیمت خودرو طلا امروز در مشهد چند قیمت خورد؟ (۲۵ تیر ۱۴۰۴) خرید تضمینی گندم در شهرستان مشهد از مرز ۵۸ هزار تن گذشت (۲۵ تیر ۱۴۰۴) مکانیسم ماشه روند قیمت دلار را تغییر داد (۲۵ تیر ۱۴۰۴) افزایش مستمری‌ها از تیرماه ۱۴۰۴، فرصتی برای بیمه‌شدگان صندوق کشاورزان، روستائیان و عشایر خراسان رضوی نظام بانکی در پرداخت تسهیلات تکلیفی به مشاغل خانگی کم‌کاری می‌کند فراخوان وزارت صمت برای متقاضیان واردات خودرو‌های کارکرده منتشر شد + جزئیات قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد (۲۵ تیر ۱۴۰۴) | یک کیلو سیب‌زمینی چند؟ دلایل اصلی طولانی‌شدن صف وام ازدواج چیست؟ | تعلیق رؤسای شعب و اخذ جریمه نقدی از شعب متخلف در پرداخت وام ازدواج
سرخط خبرها

اقتصاد داخلی، نیازمند نیرومندسازی از درون

  • کد خبر: ۳۱۷۳۹۰
  • ۰۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۶
اقتصاد داخلی، نیازمند نیرومندسازی از درون
باید مشخص شود که بردار‌های سیاست‌گذاری اقتصادی توسط نهاد‌های تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر، تقویت‌کننده کدام بخش از اقتصاد و کدام طبقه اقتصادی می‌خواهد باشد.

چهارده‌سال است که از ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی می‌گذرد. انتظار این بود که با اجرای آن سیاست‌ها، اقتصاد ایران در همه موقعیت‌های اقتصادی بتواند با احیای منابع و کنش‌های فعالانه عاملان اقتصادی در بخش تولید، توزیع و مصرف، ضمن داشتن رشد اقتصادی پایدار، تکانه‌های برون‌زا و درون‌زای اقتصادی را مدیریت کند و به نقطه بازدارندگی از تحریم‌های اقتصادی برسد.

وضعیت موجود حکایت از دو حالت دارد: حالت اول اینکه اقتصاد ایران در سخت‌ترین وضعیت اقتصادی و تحریم‌های حداکثری به نقطه شکنندگی نرسیده است که قابلیت برگشت‌پذیری نداشته باشد. دشمنان این ملت با همه فشار‌ها نتوانسته‌اند تاکنون این اقتصاد را به نقطه فروپاشی برسانند. این به‌دلیل وجود ظرفیت‌های استفاده‌نشده، نیروی جوان و خلاق، سرمایه‌های انسانی و قابلیت انعطاف‌پذیری این اقتصاد در بهره‌گیری از منابع مختلف اقتصادی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های مردمی و مدیریت‌های متخصص و متعهد در برخی بخش‌های اقتصادی است.

وضعیت دوم اینکه اقتصاد ایران به‌دلیل ساختار‌های رانتی تمرکزگرا و بانک‌محور و سیاست‌های ناکارآمد اقتصادی تورم‌زا با تخصیص غیربهینه منابع در وضعیت تحریمی و حاکم‌کردن بخش غیرمولد بر بخش مولد اقتصاد، به‌شدت آسیب‌پذیر بوده است و آسیب‌های ساختاری درونی همراه با فشار‌های بیرونی، سطوح مختلف جامعه ازجمله بخش مولد واقعی اقتصاد و طبقه متوسط و ضعیف جامعه را به تنگ آورده است.

آنچه باید توجه کرد، این است که برای خروج از آسیب‌پذیری اقتصاد ایران و خروج از تنگنا‌های اقتصادی باید مشخص شود که بردار‌های سیاست‌گذاری اقتصادی توسط نهاد‌های تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر، تقویت‌کننده کدام بخش از اقتصاد و کدام طبقه اقتصادی می‌خواهد باشد که با تقویت و حمایت مؤثر از آنها اقتصاد ایران بتواند ضمن رشد اقتصادی، تکانه‌های اقتصادی را مدیریت کند. روح حاکم بر سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی این را می‌رساند که ساختار اقتصاد ایران برای رسیدن به نقطه بازدارندگی نیازمند نیرومندسازی از درون است. 

این اقتصاد باید بر مبنای توجه به بخش‌های مولد اقتصادی در همه سطوح دولتی، عمومی و خصوصی و توجه و حمایت هدفمند از توانمندسازی طبقات متوسط و ضعیف اقتصادی به نفع آنها بازسازی شود. بهره‌گیری از ابزار‌های اقتصادی همراه با رویکرد‌های فعالانه در احیای ظرفیت‌های اقتصادی در برابر فشار‌های همه‌جانبه خارجی و داخلی، زمین بازی را به نفع رشد و شکوفایی پایدار اقتصادی تغییر خواهد داد.

برای این مهم الزاماتی را باید رعایت کرد. یکی از الزامات این است که طبق آموزه‌های قرآنی نباید منابع کشور و نظام تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری کشور در اختیار سفیهان اقتصادی قرار گیرد. زیرا مال و ثروت عامل قوام و پایداری جامعه است. سفاهت اقتصادی به معنای اتخاذ تصمیمات و سیاست‌های نادرست و غیرمنطقی در زمینه‌های اقتصادی است که می‌تواند به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر قوام و پایداری اقتصاد کشور تأثیر بگذارد و آن را ناپایدارتر کند.

سفیهان اقتصادی کسانی هستند که با سیاست‌های آزموده‌شده و تجربه‌شده ناکارآمد، منابع محدود کشور ازجمله منابع ارزی را از بین می‌برند و با کاهش‌دادن ارزش پول ملی، بخش غیرمولد اقتصادی را بزرگ‌تر و فاصله طبقاتی شدید ایجاد می‌کنند و با بی‌ثباتی اقتصادی و نادیده‌گرفتن کرامت مردم، آنها را از صحنه مشارکت فعالانه اقتصادی خارج می‌کنند؛ سیاست‌هایی که نهاد‌های اقتصادی را در راستای پربازده‌کردن بخش غیرمولد و کم‌بازده‌کردن بخش مولد و حبس دارایی‌های خرد و کلان هدایت می‌کند.

سفیهان اقتصادی اولویت‌های اقتصادی و اجتماعی را به‌درستی تشخیص نمی‌دهند و به‌جای اینکه مسائلی را هدف قرار دهند که مایه حیات همه طبقات اقتصادی جامعه است، منابع محدود کشور را با تخصیص به کالا‌ها و خدمات و امور غیرضرور از بین می‌برند و جامعه غیرمولد را مصرف‌گراتر می‌کنند.

سیاست‌های اقتصادی آنها به‌جای اینکه ساختار‌های اقتصادی را به سمت پایداری اقتصادی هدایت کند، به سمت بی‌ثباتی اقتصادی می‌برد. به‌جای اینکه متغیر‌های برون‌زا را مدیریت و درون‌زا کند، خود را در معرض متغیر‌های برون‌زا همچون تحریم می‌کند و رفتار منفعلانه دربرابر آنها دارد و تلاش می‌کند راه‌های موجود حیات اقتصادی خود ازجمله دورزدن تحریم‌ها را از دست بدهد. 

سیاست‌گذاری آنها به سمت کنز منابع اقتصادی و داراترشدن دارا‌ها و نادارشدن نادار‌ها می‌رود. فاصله طبقاتی را تشدید می‌کنند و امنیت خود و کشور را به‌دلیل فقیرکردن جامعه مورد تهدید قرار می‌دهند. به‌جای ظرفیت‌سازی، ظرفیت‌سوزی می‌کنند. برای خروج از مدیریت سفیه‌گونه اقتصادی، نیازمند نظارت و مطالبه‌گری نخبگان و مردم و رسانه‌های فعال هستیم تا سیاست‌گذاران کشور را در مسیر درست در راستای منافع ملی و رشد و توسعه پایدار اقتصادی جامعه هدایت کنند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->