آیا قطع برق در تهران ۴ ساعته شده است؟ (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) هدف‌گذاری ۳۰۰۰ مگاواتی برای تولید برق سبز در خراسان رضوی تا پایان ۱۴۰۶ خرید طلا و سکه در سیزدهم ماه صفر | کشتی‌آرای: خرید طلا در سیزدهم صفر یک پدیده خرافاتی است پیش بینی قیمت طلا تا پایان سال ۱۴۰۴ با توجه به معاملات امروز بورس کالا (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) اعلام شد ریزش ۳۴ هزار واحدی شاخص بورس در آخرین روز کاری هفته | گزارش وضعیت بازار سهام (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) مکان‌های اسکان اضطراری زائران در مشهد در سه روز پایانی ماه صفر قطعی برق نخواهند داشت استاندار خراسان رضوی: ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر استان تا پایان سال ۱۴۰۴ به ۴۰۰ مگاوات افزایش می‌یابد بانک مرکزی: خرید ارز اربعین از بانک سپه امکان‌پذیر شد بازگشت قطعی برق ۴ ساعته به کشور قیمت امروز دینار عراق در مشهد (چهارشنبه، ۱۵ مرداد ۱۴۰۴) مهلت نهایی تمدید بیمه شخص ثالث با بخشودگی کامل جریمه اعلام شد ایران خودرو ۵ روز تعطیل شد + جزئیات نظام افزایش حقوق و دستمزد دوبار در سال در دستور کار شورای عالی کار قرار گیرد وام‌های ازدواج و خرد باید فقط با یک ضامن پرداخت شوند قیمت طلای جهانی در بازار امروز (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) اعلام شد | طلای جهانی همچنان در مسیر صعود قطع برق ۹۰۰ مشترک پرمصرف تجاری و خانگی در خراسان رضوی راه‌اندازی پرواز مشهد ـ زاهدان ـ کویته از فردا (پنجشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۴) صدور مجوز راه‌اندازی خط کشتیرانی پاکستان- ایران دلالی ارز، آفت گردشگری | چرا نرخ ارز در بازار و صرافی‌ها متفاوت است؟ آخرین قیمت معاملات توافقی دلار، (چهارشنبه، ۱۵ مرداد ۱۴۰۴) کاهش قیمت دینار برای زائران اربعین (چهارشنبه، ۱۵ مرداد ۱۴۰۴) افزایش قبوض برق و گلایه‌ها و درخواست شهروندان مشهدی | محاسبه قبوض برق روشن باشد آیا باید منتظر بیت کوین ۵۰۰ هزار دلاری باشیم؟ پیش‌بینی قیمت دلار چهار‌شنبه (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) | دلار در فضای بی‌اعتمادی معلق ماند پیش‌بینی قیمت طلا و سکه چهارشنبه (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) | عقب‌نشینی قیمت‌ها در بازار طلا تاکسی‌های اینترنتی مجاز به انجام سفر برون‌شهری نیستند سرمایه گذاری ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی بخش خصوصی در پروژه «دیجیتال بُرد» شهری مشهد پیش فروش قطعی سکه به زودی آغاز می‌شود
سرخط خبرها

اقتصاد داخلی، نیازمند نیرومندسازی از درون

  • کد خبر: ۳۱۷۳۹۰
  • ۰۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۶
اقتصاد داخلی، نیازمند نیرومندسازی از درون
باید مشخص شود که بردار‌های سیاست‌گذاری اقتصادی توسط نهاد‌های تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر، تقویت‌کننده کدام بخش از اقتصاد و کدام طبقه اقتصادی می‌خواهد باشد.

چهارده‌سال است که از ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی می‌گذرد. انتظار این بود که با اجرای آن سیاست‌ها، اقتصاد ایران در همه موقعیت‌های اقتصادی بتواند با احیای منابع و کنش‌های فعالانه عاملان اقتصادی در بخش تولید، توزیع و مصرف، ضمن داشتن رشد اقتصادی پایدار، تکانه‌های برون‌زا و درون‌زای اقتصادی را مدیریت کند و به نقطه بازدارندگی از تحریم‌های اقتصادی برسد.

وضعیت موجود حکایت از دو حالت دارد: حالت اول اینکه اقتصاد ایران در سخت‌ترین وضعیت اقتصادی و تحریم‌های حداکثری به نقطه شکنندگی نرسیده است که قابلیت برگشت‌پذیری نداشته باشد. دشمنان این ملت با همه فشار‌ها نتوانسته‌اند تاکنون این اقتصاد را به نقطه فروپاشی برسانند. این به‌دلیل وجود ظرفیت‌های استفاده‌نشده، نیروی جوان و خلاق، سرمایه‌های انسانی و قابلیت انعطاف‌پذیری این اقتصاد در بهره‌گیری از منابع مختلف اقتصادی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های مردمی و مدیریت‌های متخصص و متعهد در برخی بخش‌های اقتصادی است.

وضعیت دوم اینکه اقتصاد ایران به‌دلیل ساختار‌های رانتی تمرکزگرا و بانک‌محور و سیاست‌های ناکارآمد اقتصادی تورم‌زا با تخصیص غیربهینه منابع در وضعیت تحریمی و حاکم‌کردن بخش غیرمولد بر بخش مولد اقتصاد، به‌شدت آسیب‌پذیر بوده است و آسیب‌های ساختاری درونی همراه با فشار‌های بیرونی، سطوح مختلف جامعه ازجمله بخش مولد واقعی اقتصاد و طبقه متوسط و ضعیف جامعه را به تنگ آورده است.

آنچه باید توجه کرد، این است که برای خروج از آسیب‌پذیری اقتصاد ایران و خروج از تنگنا‌های اقتصادی باید مشخص شود که بردار‌های سیاست‌گذاری اقتصادی توسط نهاد‌های تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر، تقویت‌کننده کدام بخش از اقتصاد و کدام طبقه اقتصادی می‌خواهد باشد که با تقویت و حمایت مؤثر از آنها اقتصاد ایران بتواند ضمن رشد اقتصادی، تکانه‌های اقتصادی را مدیریت کند. روح حاکم بر سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی این را می‌رساند که ساختار اقتصاد ایران برای رسیدن به نقطه بازدارندگی نیازمند نیرومندسازی از درون است. 

این اقتصاد باید بر مبنای توجه به بخش‌های مولد اقتصادی در همه سطوح دولتی، عمومی و خصوصی و توجه و حمایت هدفمند از توانمندسازی طبقات متوسط و ضعیف اقتصادی به نفع آنها بازسازی شود. بهره‌گیری از ابزار‌های اقتصادی همراه با رویکرد‌های فعالانه در احیای ظرفیت‌های اقتصادی در برابر فشار‌های همه‌جانبه خارجی و داخلی، زمین بازی را به نفع رشد و شکوفایی پایدار اقتصادی تغییر خواهد داد.

برای این مهم الزاماتی را باید رعایت کرد. یکی از الزامات این است که طبق آموزه‌های قرآنی نباید منابع کشور و نظام تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری کشور در اختیار سفیهان اقتصادی قرار گیرد. زیرا مال و ثروت عامل قوام و پایداری جامعه است. سفاهت اقتصادی به معنای اتخاذ تصمیمات و سیاست‌های نادرست و غیرمنطقی در زمینه‌های اقتصادی است که می‌تواند به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر قوام و پایداری اقتصاد کشور تأثیر بگذارد و آن را ناپایدارتر کند.

سفیهان اقتصادی کسانی هستند که با سیاست‌های آزموده‌شده و تجربه‌شده ناکارآمد، منابع محدود کشور ازجمله منابع ارزی را از بین می‌برند و با کاهش‌دادن ارزش پول ملی، بخش غیرمولد اقتصادی را بزرگ‌تر و فاصله طبقاتی شدید ایجاد می‌کنند و با بی‌ثباتی اقتصادی و نادیده‌گرفتن کرامت مردم، آنها را از صحنه مشارکت فعالانه اقتصادی خارج می‌کنند؛ سیاست‌هایی که نهاد‌های اقتصادی را در راستای پربازده‌کردن بخش غیرمولد و کم‌بازده‌کردن بخش مولد و حبس دارایی‌های خرد و کلان هدایت می‌کند.

سفیهان اقتصادی اولویت‌های اقتصادی و اجتماعی را به‌درستی تشخیص نمی‌دهند و به‌جای اینکه مسائلی را هدف قرار دهند که مایه حیات همه طبقات اقتصادی جامعه است، منابع محدود کشور را با تخصیص به کالا‌ها و خدمات و امور غیرضرور از بین می‌برند و جامعه غیرمولد را مصرف‌گراتر می‌کنند.

سیاست‌های اقتصادی آنها به‌جای اینکه ساختار‌های اقتصادی را به سمت پایداری اقتصادی هدایت کند، به سمت بی‌ثباتی اقتصادی می‌برد. به‌جای اینکه متغیر‌های برون‌زا را مدیریت و درون‌زا کند، خود را در معرض متغیر‌های برون‌زا همچون تحریم می‌کند و رفتار منفعلانه دربرابر آنها دارد و تلاش می‌کند راه‌های موجود حیات اقتصادی خود ازجمله دورزدن تحریم‌ها را از دست بدهد. 

سیاست‌گذاری آنها به سمت کنز منابع اقتصادی و داراترشدن دارا‌ها و نادارشدن نادار‌ها می‌رود. فاصله طبقاتی را تشدید می‌کنند و امنیت خود و کشور را به‌دلیل فقیرکردن جامعه مورد تهدید قرار می‌دهند. به‌جای ظرفیت‌سازی، ظرفیت‌سوزی می‌کنند. برای خروج از مدیریت سفیه‌گونه اقتصادی، نیازمند نظارت و مطالبه‌گری نخبگان و مردم و رسانه‌های فعال هستیم تا سیاست‌گذاران کشور را در مسیر درست در راستای منافع ملی و رشد و توسعه پایدار اقتصادی جامعه هدایت کنند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->