سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه کشورمان، امشب (۳ اسفند ۱۴۰۳) در گفتوگوی اختصاصی با شهرآرانیوز درباره ظرفیتهای مشهد برای برگزاری رویدادهای بینالمللی گفت: مشهد شهری بینالمللی است و در این مسیر باسرعت بیشتری برای پیشرفت حرکت میکند. مشهد باید به محلی برای برگزاری رویدادهای بینالمللی تبدیل شود. باید همایشها، کنفرانسها و جلسات بینالمللی و منطقهای در مشهد برگزار شود.
وی افزود: مشهد ظرفیتهای زیادی دارد. شهری است که در حد اعلی، ظرفیت پذیرش گردشگر و بهخصوص گردشگر مذهبی را دارد. مشهد در بین شهرهای مختلف یکی از اهداف توسعهای ما قلمداد میشود. هرچه کمک کنیم رفتوآمد مقامات سیاسی و دولتی خارجی به مشهد بیشتر شود، به شناخت بیشتر مشهد و ظرفیتهای آن نیز کمک میکند.
عراقچی بیان کرد: حدود دو ماه پیش نشست وزیران امورخارجه کشورهای عضو اکو، اولینبار در شهری خارج از تهران و در مشهد برگزار شد که تجربه بسیار خوبی بود. هم مهمانان از زیارت و میزبانی راضی بودند و هم نشست خوبی برگزار شد و مقامات شهر نیز تجربه خوبی در زمینه استفاده از ظرفیتهای استان و شهر پیدا کردند. نتیجه این شد که اکنون مسابقات ورزشی کشورهای عضو اکو در مشهد برگزار میشود و حدود سه ماه آینده نیز اجلاس وزیران راه کشورهای عضو اکو نیز در مشهد برگزار خواهد شد. مشهد به مرکزیتی برای سازمان اکو تبدیل میشود که اتفاقا با توجه به اینکه از لحاظ جغرافیایی در مرکز کشورهای عضو اکو قرار گرفته است نیز موضوعیت دارد.
وزیر امورخارجه در ادامه گفت: در وزارت امورخارجه قصد داریم از ظرفیتهای بینالمللی همه استانها استفاده کنیم و امیدواریم تجربه خوبی را که در مشهد داشتهایم، در استانهای دیگر و در حد توانمندی آنها اجرا کنیم.
وی افزود: دیپلماسی استانی را در وزارت امورخارجه آغاز کردهایم و سازوکارهای آن را نیز طراحی کردهایم تا استانهای ما نیز تعاملات دیپلماتیک بیشتری با کشورهای خارجی و بهخصوص با استانهای همجوار در آن سوی مرزها داشته باشند. این مسیر را ادامه میدهیم و اطمینان داریم ظرفیتهای استانی میتواند به دیپلماسی و سیاست خارجی کشور کمک کند.
وزیر امورخارجه درباره موضوع حقابه ایران از رودهای مرزی همجوار با کشورهای همسایه نیز گفت: ما با افغانستان در موضوع رودخانه هیرمند معاهدهای داریم که دقیقا اجرا نمیشود و درباره هریرود که به مشهد مربوط میشود، متأسفانه هیچ معاهده و رژیم حقوقی وجود ندارد.
وی افزود: ما با دولت قبلی افغانستان درباره این موضوع وارد مذاکره شده بودیم و قرار بود هیئت فنی تشکیل و مطالعاتی درباره هریرود آغاز شود، اما این موضوع با تغییرات در حاکمیت افغانستان همزمان شد.
عراقچی بیان کرد: در جریان سفر چند هفته پیش به کابل نیز موضوع آب ازجمله موضوعات جدی بحث ما با مقامات دولت کنونی در کابل بود. مبحث جدیدی با آنها باز کردیم تا آب بهجای موضوعی برای منازعه و مناقشه، به یک موضوع همکاری میان دو کشور تبدیل شود. توصیه میکنم مقامات استانهای همجوار با افغانستان و ازجمله استان خراسانرضوی این رویکرد را در نظر داشته باشند.
وی افزود: یکی از کارهایی که دیپلماسی استانی میتواند انجام دهد، در زمینه آب است؛ به این شکل که با استانهای آن سوی مرز وارد همکاری شوند و آب نیز یکی از مؤلفههای همکاری باشد.
عراقچی تأکید کرد: ما در این سوی مرز، ظرفیتهای مختلفی مانند سوخت و انرژی و تجارت داریم و در صورت ورود به تعاملات با استانهای آن سوی مرز، موضوعات بهتر میتواند حل شود. از سوی دیگر، باید توجه داشته باشیم که درباره مشکل آب در کشور، فقط چشم امید به حقابه کشورهای همسایه نداشته باشیم. طبیعی است که اگر خشکسالی شدت بگیرد، کشورهای همسایه آب را بهسختی به دیگران خواهند داد. مشکل آب در کشور نیاز به مدیریت جدیتری دارد. مصرف آب باید کنترل و بهینه شود و از منابع موجود، حداکثر استفاده صورت بگیرد و بهدنبال تأمین آب از منابع مختلف باشیم. البته رودخانههای فرامرزی که از کشورهای همجوار وارد کشور میشوند، بخشی از این منابع خواهند بود.
وزیر امورخارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره تهدید ترامپ به کاهش فروش روزانه نفت ایران و مطالبه مطرحشده در نشست CPAC علیه ایران نیز گفت: نباید به اظهارات و شعارهای سیاسی توجه کرد. اینکه فروش نفت ایران را به صفر یا به چندهزار بشکه برسانند، حرف جدیدی نیست. سالهاست که آمریکاییها بهدنبال این موضوع هستند و اولینبار هم نیست که دولت ترامپ میخواهد فشار حداکثری به ایران اعمال کند. در دوره قبلی دولت ترامپ نیز همین سیاست اعمال شد و زمان بایدن هم ادامه پیدا کرد، اما ما توانستیم با آن فشار حداکثری کنار بیاییم و منابع خود را ایجاد کنیم و نفت خود را هم بفروشیم. اکنون نیز همین خواهد بود. ما قابلیتهای بسیار خوبی برای مقابله با تحریمها داریم.
وی تأکید کرد: اتهاماتی هم که درباره پهپادها و مسائل دیگر به ایران وارد میشود، جدید نیست. آنها حتی با همان دولت روسیه که میگویند چرا ما به آن پهپاد فروختهایم نیز وارد گفتوگو و مذاکره شدهاند. به نظر من، ما باید فرمایش رهبر انقلاب اسلامی را در نظر داشته باشیم و اینکه روزی ما نیازهای نظامی داشتیم و آنها میگفتند نمیفروشیم، اما اکنون به ما میگویند نفروش.
ما از جایی که به سیم خاردار نیاز داشتیم و به ما نمیفروختند، به جایی رسیدهایم که موشکهای پیشرفتهای میسازیم و به ما فشار میآورند که آن را به کشور دیگری نفروشیم. این نشاندهنده قابلیتها و توانمندیهای ماست. اینکه میگویند ما میزان فروش نفت ایران را به این مقدار میرسانیم هم شامل همین موضوع است. ما آنقدر توانمندی پیدا کردهایم که با این فشارها مقابله کنیم. مسلم است که ملت ایران به زبان فشار و تهدید و تحریم هیچگاه جواب نداده است و نخواهد داد، اما اگر با زبان کرامت و احترام با ملت ایران صحبت کنند، پاسخ مناسب هم خواهند گرفت.
وزیر امورخارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره احتمال برقراری مذاکره میان ایران و آمریکا نیز گفت: روشن است که ما زیر فشار مذاکره نمیکنیم و کشوری که عزتمند باشد، این کار را نخواهد کرد.
وی تأکید کرد: نمیشود از یک سو سندی را امضا کنند که حداکثر فشار را به ایران وارد کنند و از سوی دیگر توقع داشته باشند که وارد مذاکره شویم. این هیچگاه صورت نخواهد گرفت. سیاست ما کاملا روشن است. ما زیر فشار و تهدید و تحریم مذاکره نخواهیم کرد، اما در گذشته نیز این موضوع را امتحان کردهاند که هرگاه از موضع برابر و احترام متقابل ورود کردهاند، پاسخ متناسب با آن را هم گرفتهاند.