موسوی زاده / شهرآرانیوز، در هفته اول تیرماه بازار ارز نوسانات زیادی را پشت سر گذاشت. درحالیکه در ابتدای تیرماه قیمت هر دلار ۱۹ هزار تومان بود، در اواسط هفته گذشته به ۲۰ هزار و ۶۰۰ تومان رسید. همچنین قیمت یورو نیز از ۲۱ هزار تومان به ۲۲ هزار و ۹۰۰ تومان رسید. هرچند در اواخر هفته با تزریق ارز به بازار توسط بانک مرکزی قیمت ارز کاهش یافت و همین مسئله باعث شد قیمت دلار روز گذشته به ۱۹ هزار و ۶۰۰ تومان و یورو به ۲۱ هزار و ۸۰۰ تومان برسد، اما کارشناسان اقتصادی معتقدند که ایجاد ثبات در بازار ارزی کشور نیازمند برنامهریزی مناسب برای تطبیق وضعیت اقتصادی کشور با شرایطی است که درآمدهای نفتی و غیرنفتی ایران کاهش یافته است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین معتقد است که کاهش درآمدهای ارزی کشور یکی از مهمترین عوامل نوسانات ارز در هفتههای اخیر است. مجیدرضا حریری در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه در سال گذشته ایران حدود ۱۰ میلیارد دلار درآمد نفتی و حدود ۴۴ میلیارد دلار درآمد ارزی ناشی از صادرات کالاهای غیرنفتی داشت، میگوید: برآورد میشود که امسال میزان درآمدهای نفتی کشور به ۴ تا ۵ میلیارد دلار کاهش یابد.
همچنین میزان صادرات غیرنفتی نیز به حدود ۳۰ میلیارد دلار کاهش یابد. با توجه به اینکه پیشبینی میشود درآمدهای ارزی کشور ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش داشته باشد، این مسئله خود را در بازار ارز نشان خواهد داد. وی ادامه داد: باید توجه داشت هرچند درآمدهای ارزی کشور کاهش داشته است، در بخش رسمی و غیررسمی تقاضای ارزی برای واردات کالا و خدمات وجود دارد. به عنوان مثال در بخش رسمی، ارز برای واردات مواد اولیه، سفرهای تحصیلی، کاری و درمانی مورد نیاز است. در بخش غیررسمی نیز به عنوان مثال براساس برآوردهای صورتگرفته سالانه فقط ۲۴ میلیارد دلار کالای قاچاق وارد کشور میشده است. با توجه به اینکه این بخشها همچنان متقاضی ارز هستند، این مسئله خود را به صورت نوسانات قیمت ارز در بازار نشان میدهد. رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین گفت: در حالت عادی ایران روزانه ۲ میلیون بشکه نفت صادر میکرد که این رقم در ۲ سال اخیر کاهش یافته است. این مسئله سبب شده است ورود منابع ارزی به کشور محدودتر شود.