مسکو: از موشک بالستیک جدید استفاده بیشتری در جنگ خواهد شد آیت‌الله سیستانی خواستار تامین امنیت شیعیان پاکستان در برابر تروریستها شد بقایی: از هر گامی برای پایان دادن به ظلم رژیم صهیونیستی استقبال می‌کنیم هفت اقدام فوری سرکنسولگری ایران در کازان روسیه| دو دانشجوی ایرانی آزاد شدند وزیر ارتباطات وارد مشهد شد کمالوندی خبر داد: ظرفیت غنی‌سازی را به شکل قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهیم یک رسانه عبری زبان فاش کرد: خودکشی ۶ نظامی رژیم صهیونیستی انتصاب نخستین فرماندار زن در تاریخ استان فارس پزشکیان سه سفر به سیستان‌ و‌ بلوچستان خواهد داشت حمله موشکی ارتش یمن به پایگاه هوایی «نواتیم» رژیم صهیونیستی روایتی از اولین سفر استانی رئیس جمهور + فیلم رئیس جمهور: بدون همراهی و همفکری مردم، برای مناطق مختلف دستور صادر نمی‌شود معاون وزیر خارجه: ایران و عربستان به دنبال برقراری صلح در منطقه هستند روایت فضائلی از موافقت رهبر معظم انقلاب با اصلاح قانون تابعیت قهری واکنش مثبت چین به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت | در کنار قوانین بین‌المللی ایستاده‌ایم گزافه گویی وزیر خارجه رژیم صهیونیستی علیه ایران سردار وحیدی در مشهد: این قرن، قرن شکست استکبار جهانی است پزشکیان: باید بتوانیم ناترازی‌ها را حل کنیم سردار سلامی: این روز‌ها در اسرائیل کسی آرامش ندارد| از رژیم صهیونیستی انتقام می‌گیریم یک زن گزینه ترامپ برای وزارت دادگستری آمریکا گردهمایی دانشجویان و طلاب بسیجی با حضور پزشکیان در حرم امام خمینی(ره) برگزار شد (۲ آذر ۱۴۰۳) وزیر دفاع با رئیس‌جمهور ونزوئلا دیدار کرد (۲ آذر ۱۴۰۳) رزمایش ۱۰۰ هزار نفری بسیجیان استان خراسان رضوی برگزار شد+ فیلم (۲ آذر ۱۴۰۳) تل‌آویو به هلاکت ۲۹ نظامی صهیونیست از آغاز عملیات در شمال غزه اذعان کرد واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام: تردید نکنیم که وعده صادق محقق می‌شود وزیر کشور: چند استاندار باقیمانده هفته آینده معرفی می‌شوند واکنش وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام
سرخط خبرها
مروری بر گمانه‌زنی‌های برنامه جامع بیست‌وپنج‌ساله و حواشی آن

زمزمه‌های قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین

  • کد خبر: ۳۲۳۱۲
  • ۱۰ تير ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۷
  • ۲
زمزمه‌های قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین
علی قدیری/ شهرآرانیوز - چندی پیش، پترولیوم اکونومیست در گزارشی مدعی شد که در سفر سال۹۷ هیئت بلندپایه ایرانی با حضور علی لاریجانی، رئیس وقت مجلس و محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران، به چین، «تهران و پکن» توافقی را که در سال ۲۰۱۶ به نام «مشارکت جامع استراتژیک چین و ایران» امضا کرده بودند، توسعه داده و بند‌هایی غیرعلنی به آن افزوده اند که یکی از بخش‌های مهم آن، تخفیف و دادن امتیاز‌های گسترده به چین درزمینه سرمایه گذاری نفت و گاز ایران است. در این گزارش آمده است که محور اصلی توافق جدید ایران و چین، سرمایه‌گذاری ۲۸۰میلیارد دلاری چینی‌ها در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی ایران است و به احتمال زیاد بخش درخورتوجهی از این سرمایه‌گذاری چینی‌ها در سال نخست اجرای قرارداد بیست‌وپنج‌ساله با آن‌ها، به صنعت نفت و گاز ایران تزریق می‌شود و مابقی آن به صورت مرحله‌ای و براساس توافق دو طرف، ازسوی پکن در ایران اجرا می‌شود. همچنین طبق این گزارش، چینی‌ها قرار است درقالب توافق شراکت جامع استراتژیک با ایران، ۱۲۰میلیارد دلار در حوزه توسعه زیرساخت‌های تولید و حمل‌ونقل در ایران سرمایه‌گذاری کنند که بخش درخورتوجهی از این سرمایه‌گذاری در پنج سال نخست انجام خواهد شد و مابقی آن دوره‌ای و بر اساس توافق دو کشور به بخش صنعت و حوزه حمل‌ونقل ایران تزریق می‌شود. دیگر آنکه پکن می‌تواند پول محصول خریداری‌شده از ایران را حداکثر تا دو سال به این کشور پرداخت کند و دو طرف توافق کرده‌اند که چین هزینه واردات نفتی از ایران را به یوآن یا دیگر ارز‌ها به ایران پرداخت کند و این به آن معناست که قرار نیست در مبادلات تجاری ایران و چین، از دلار استفاده شود.
در همین‌باره محمود احمدی‌نژاد که پس از اتمام دوره ریاست‌جمهوری‌اش از هر فرصتی برای بازگشت به صدر اخبار استفاده می‌کند، به‌سختی بر این برنامه بیست‌وپنج‌ساله تاخته است. وی در اظهارنظری گفته است: «انقلاب کردیم تا هیچ مسئله‌ای از ملت پنهان نباشد. هر قراردادی که مخفیانه و بدون درنظر گرفتن خواست و اراده ملت ایران با طرف‌های خارجی منعقد شود و برخلاف منافع کشور و ملت باشد، معتبر نیست و ملت ایران، آن را به رسمیت نخواهد شناخت. نمایندگان مجلس که این قرارداد را تأیید کردند، از متن آن اظهار بی‌اطلاعی کرده اند و اکنون نیز شنیده‌ام که درحال مذاکره هستند و می‌خواهند یک قرارداد جدید بیست‌وپنج‌ساله با یک کشور خارجی منعقد کنند و هیچ‌کس هم خبر ندارد.»، اما در پاسخ به اظهارات احمدی‌نژاد، سیدعباس موسوی، سخن‌گوی وزارت امورخارجه، دیروز در یک نشست خبری گفت: «این موضوع جدید نیست. در سفری که رئیس‌جمهور چین به ایران کرد، توافق شد همکاری‌های دو کشور جامع و راهبردی باشد و سندی هم امضا شد که یکی از بند‌های آن، اعلام می‌کرد باید دو کشور یک سند جامع راهبردی برای همکاری‌های خود در همه زمینه‌ها داشته باشند. در سفر سال گذشته وزیر امورخارجه به پکن، پیش‌نویس این سند به اطلاع مقامات چینی رسید و بررسی‌ها انجام و چندبار تبادل شد و اخیرا در داخل کشور این پیش‌نویس به تصویب رسیده است. همه گمانه‌زنی‌ها را رد می‌کنم. هیچ‌کدام از مفادی که در رسانه‌ها و از سوی افراد مطرح شده است، واقعیت ندارد. احساس می‌کنم سند طوری است که در آینده می‌توان آن را کامل منتشر کرد. ابعاد مختلف همکاری‌های سیاسی و به‌ویژه اقتصادی در این سند، مشاهده می‌شود و اگر در دولت‌های دو کشور نهایی شود، می‌توان آن را منتشر کرد و هیچ نکته ابهام‌آمیزی ندارد.»
درباره حواشی روز‌های اخیر، نکته حائز اهمیت این است که پیش‌نویس نهایی برنامه بیست‌وپنج‌ساله همکاری‌های جامع ایران و چین در هیئت‌دولت بررسی شده و به تأیید رئیس‌جمهور رسیده و همچنین وزارت امورخارجه مأمور شده است که طی مذاکرات نهایی با طرف چینی، براساس منافع متقابل بلندمدت، این برنامه را به امضای طرفین برساند. حسن روحانی در هیئت‌دولت، این برنامه را زمینه‌ای برای مشارکت ایران و چین در پروژه‌های اساسی و زیرساخت‌های توسعه‌ای ازجمله طرح بزرگ کمربند-راه ارزیابی می‌کند و آن را فرصتی برای جلب سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف اقتصادی ازجمله صنعت، گردشگری، فناوری اطلاعات و ارتباطات می‌داند، با این‌همه از یک‌سو هنوز جزئیات پیش‌نویس سند یادشده به‌صورت رسمی منتشر نشده است و لذا نمی‌توان درمورد آن تحلیل دقیقی ارائه کرد و از سوی دیگر هنوز مشخص نیست طرف چینی، چه زمانی این سند را تصویب خواهد کرد و به همین دلیل چشم‌انداز اجرایی آن مشخص نیست.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
0
0
آقای ظریف حداقل فروش کشور را برای مدت ۳سال بذار نه ۲۵سال با تخفیف تا از بحران اقتصادی که مسئولین ایجاد کردند رد بشیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۹
0
0
سلام
بدون توجه به نکات مثبت و یا منفی این قرارداد باید توجه داشت که اولا دولت در قضییه برجام ضربه سختی را به مردم متحمل کرده است و از آنجا که دیوار حاشا در این دولت بی نهایت بلند است پس لازم است نهادهای نظارتی از جمله مجلس و حتی در مواردی قوه قضائیه بر بندبند قراردادها اشراف داشته باشند چون دروغ در این دولت به یک امر ذاتی بدل شده است و رهبری انقلاب نیز کاملا آن را تائید نمایند
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->