۱۱ مصدوم در حادثه واژگونی مینی بوس کارگران معدن در محور سبزوار-بردسکن زن و شوهر مشهدی بر اثر گازگرفتگی در ساحل بابلسر جان باختند (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) حذف زندان برای مهریه؛ آرامش مردانه، اضطراب زنانه؟ ریزش آوار ساختمان مسکونی در تبریز بر اثر گودبرداری اختصاص ۱۵ درصد بودجه دانشگاه‌ها به پژوهش و فناوری کنکوری‌ها بخوانند! | تاثیر مثبت معدل در کنکور چطور محاسبه می‌شود؟ تاریخچه‌ای از کشت چای در ایران | چند‌و‌چون چای راهنمایی برای انتخاب، مصرف و نگهداری نان | یک لقمه سلامتی ماجرای درگیری در خیابان بهشتی تهران چه بود؟ (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) طرحی برای پایان دادن به چرخه معیوب ترک اعتیاد متجاهرها در مشهد | امید به شفابخشی نسخه «مدیریت مورد» معاون اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی: باید به موضوع فرونشست زمین در محدوده اماکن تاریخی استان توجه ویژه شود مشهد، قطب آزمایشگاهی منطقه شمال‌شرق کشور مدیر موزه بزرگ خراسان: سازه‌های مقاوم بنا‌های تاریخی ۲۵۰۰ ساله از افتخارات ایرانیان است یک تمرین ساده برای تسکین زانودرد منابع مالی، چالش‌برانگیزترین موضوع در حوزه بازسازی و حفاظت از بنا‌های تاریخی است برای حفظ بنا‌های تاریخی باید به ضعف‌های ذاتی این سازه‌ها توجه ویژه داشته باشیم فرودگاه مشهد آماده بدرقه بیش از ۱۲ هزار زائر خانه خدا پایه یازدهمی‌ها امسال هم ۶ درس را امتحان نهایی می‌دهند وزیر آموزش‌ و پرورش: اساسی‌ترین مشکل و بزرگ‌ترین بحران‌های امروز کشور ریشه در مسائل فرهنگی دارد آیا سی‌تی‌اسکن خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد؟ پروژه برقی‌سازی خط‌آهن تهران-مشهد، از پروژه‌های اولویت‌دار کشور است پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (یکشنبه، ۳۱ فروردین ۱۴۰۴) | از فردا هوا گرم می‌شود نقش زن خارجی در باند گروگان‌گیران آدمکش در مشهد چه بود؟ ۵۴ درصد از مردم خراسان رضوی، گرفتار کم‌تحرکی هستند | کم‌وزنی، مهم‌ترین دلیل مرگ‌ومیر نوزادان در استان + فیلم شنا با  مرگ | غرق شدن ۵ نفر از ابتدای ۱۴۰۴ در خراسان رضوی فرمانده کل انتظامی: ضرورت تعریف طرح نوین همکاری پلیس و آموزش و پرورش رئیس‌کل دادگستری خراسان رضوی: زمینه‌های افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه تجهیزات پزشکی محقق شود اهدای عضو بیمار مرگ مغزی در مشهد جان ۴ بیمار را نجات داد (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) طب ایرانی چگونه شانس بارداری را افزایش می‌دهد؟ زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق فروردین ۱۴۰۴ بازنشستگان کشوری اعلام شد | بازنشستگان تأمین‌اجتماعی همچنان چشم انتظارند!
سرخط خبرها

معاون اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی: باید به موضوع فرونشست زمین در محدوده اماکن تاریخی استان توجه ویژه شود

  • کد خبر: ۳۲۷۷۲۶
  • ۳۱ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۷
معاون اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی: باید به موضوع فرونشست زمین در محدوده اماکن تاریخی استان توجه ویژه شود
معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: کاهش منابع آبی به کمتر از ۵۰ درصد و استفاده شدید از چاه‌ها باعث فرونشست زمین در استان، به‌ویژه در شهر‌هایی مانند نیشابور شده که آثار تاریخی بسیاری در آنجا وجود دارد و باید حتماً به آن توجه شود.
صبا اسماعیلی
خبرنگار صبا اسماعیلی

به گزارش شهرآرانیوز، احسان زهره‌وندی، ۳۱ فروردین ۱۴۰۴، در نشست تخصصی خطرپذیری و توانمندسازی آثار تاریخی دربرابر زلزله در مشهد به‌مناسبت روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی در موزه بزرگ خراسان اظهار کرد: ۳۱ فروردین‌ماه، روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی است؛ روزی که ازسوی شورای بین‌المللی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی (ICOMOS) انتخاب شده و هر سال این شورا پیامی را به‌عنوان توضیح راهبردی اعلام می‌کند. این روز یادآوری می‌کند که قدر منابع و ثروت‌های فرهنگی را بدانیم و جامعه را مسئولیت‌پذیر کنیم.

معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: اگر بخواهیم به سمت توسعه پایدار حرکت کنیم -یعنی توسعه با مدنظرقراردادن فاکتور‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی- یکی از راه‌های رسیدن به این هدف، حفاظت و نگهداری از این منابع و ثروت‌های فرهنگی ارزشمند است. آثار تاریخی، بخش عظیمی از زیربنای فرهنگی هر کشوری را تشکیل می‌دهند و بنا‌های تاریخی ایران نیز بازگوکننده‌ هویت ملی و فرهنگی کشور ما هستند.

وی بیان کرد: دلیل استفاده از واژه «ثروت فرهنگی» این است که آنچه ما به عنوان میراث فرهنگی تلقی می‌کنیم، صرفاً مربوط به گذشته نیست، بلکه حال و آینده را نیز دربرمی‌گیرد. شعار جهانی امسال، «میراث درمعرض خطر، بلایا و درگیری‌ها» و شعار ملی، «تاب‌آوری آثار تاریخی دربرابر بحران‌ها» است؛ بحران‌هایی مانند زلزله، سیل، فرونشست، توفان‌های نمکی، ریزگردها، درگیری‌ها و... است. در این جلسه، ما به موضوع خطرپذیری و مقاوم‌سازی بنا‌ها دربرابر زلزله پرداخته می‌شود.

زهره‌وندی ادامه داد: این رویداد جهانی به‌دنبال پاسخ به این پرسش‌هاست: راهکار‌های حفاظت از میراث فرهنگی دربرابر بحران‌ها و درگیری‌ها چیست؟ خوانش و بهره‌گیری از تجارب و دانش نهفته در میراث فرهنگی چگونه می‌تواند راه برون‌رفت از شرایط کنونی باشد؟ بنابراین، دو دیدگاه وجود دارد که شاید متفاوت باشند: یک دیدگاه به آینده و فناوری‌های نوین معطوف است و دیدگاه دیگر به دانش و آنچه در میراث تاریخی ما نهفته است - مانند قنات‌ها، آس‌باد‌ها و آب‌انبار‌ها - یعنی تمام عناصری که در بحران‌ها به کمک مردم این سرزمین آمده و دربرابر تمام این بحران‌ها تاب‌آوری داشته‌اند.

معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی افزود: یکی دیگر از مسائل بسیار مهم که مدنظر است، موضوع فرونشست زمین است که به‌شدت در استان و کشور با آن درگیر هستیم. کاهش منابع آبی به کمتر از ۵۰ درصد و استفاده شدید از چاه‌ها باعث فرونشست زمین در استان، به‌‍ویژه در شهر‌هایی مانند نیشابور شده که آثار تاریخی بسیاری در آنجا وجود دارد و باید حتماً به آن توجه شود. من پیشاپیش اعلام می‌کنم که موضوع فرونشست زمین، موضوع بسیار مهمی در استان است و پیگیری می‌شود.

وی در ادامه به خلاصه گزارشی از فعالیت‌های معاونت پرداخت و گفت: تعداد آثار ثبتی در استان خراسان که توسط دفتر ثبت و تعیین حریم پیگیری می‌شود، ۲۲۶۶ اثر است. تعداد موزه‌های موجود در استان که توسط دفتر موزه‌ها پیگیری می‌شود، ۶۳ موزه است. خوشبختانه خراسان در بین سه استان اول کشور در زمینه ثبت میراث ملموس، ناملموس و طبیعی قرار گرفته است و وضعیت بسیار خوبی دارد.

وی عنوان کرد: همکارانم در دفتر ابنیه و محوطه‌های تاریخی سال گذشته ۱۰۳ پروژه انجام داده‌اند که با بهره‌گیری از مشارکت‌های مردمی و سایر دستگاه‌ها انجام شده و رقم بسیار خوبی است. هشت کاوش و گمانه‌زنی سال گذشته در استان انجام گرفت که دو مورد آن بسیار مهم بود و می‌تواند جایگاه خراسان را در موضوع باستان‌شناسی تغییر دهد. یک مورد آن مربوط به کاوش بازه هور بود و می‌تواند در مباحث تاریخی دوره اشکانی، جایگاه خراسان را ارتقا دهد.

زهره‌وندی ادامه داد: این پژوهش بسیار مهم در دوران‌های بین‌المللی هم چاپ و در دانشگاه‌های معتبر اروپا هم ارائه شد. یک مورد دیگر، محوطه کشف‌رود است که قدمت ۸۰۰ هزارساله برای آن در نظر گرفته شده است. در واقع، در هر کتاب باستان‌شناسی که نگاه کنید، حتماً از کشف‌رود نام برده شده است. حدود سی محوطه نوسنگی و پارینه‌سنگی توسط دکتر ایزدی شناسایی شد.

وی افزود: در واقع، پیرامون تپه سنگ‌بست، پرونده‌ای وجود دارد که هفت بار به ثبت رسیده است. پایگاه‌های ملی ما به هشت پایگاه ارتقا پیدا کرده‌اند. سنگ‌بست، یکی از معدودشهر‌های دوره غزنوی است که به پایگاه ملی اضافه شده است. پایگاه ملی سنگ‌بست، پروژه‌های دارای اهمیت وزارت میراث فرهنگی را دنبال می‌کند. پروژه دیگری که در حال انجام آن هستیم، این است که برای اولین‌بار، تمام آثار ثبتی استان، نقشه‌برداری شده و بانک اطلاعاتی آن تکمیل شده است که این می‌تواند کمک بسیار زیادی در پایش آثار تاریخی باشد.

ثبت جهانی برخی مساجد استان در دستورکار است

معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی در پایان اظهار کرد: چند مسجد از استان برای ثبت در فهرست میراث جهانی انتخاب شده‌اند که باید توسط ارزیابان بررسی شوند؛ ازجمله مسجد جامع سوزن، مسجد سنگان، مسجد جامع گناباد و مسجد گوهرشاد که ما پیشنهاد آن را داده‌ایم و امیدواریم آستان قدس رضوی همکاری لازم را انجام دهد تا بتوانیم این چهار مسجد را هم در فهرست میراث جهانی به ثبت برسانیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->