رفع مشکلات حجاج در فرودگاه‌های کشور (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) در طرقبه و شاندیز روزانه ۱۵۰ تن زباله تولید می‌شود فرستاده ترامپ با نتانیاهو دیدار کرد (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) ۵۰ درصد بازنشستگی‌های ۱۴۰۳، پیش از موعد بود | باید محدودیت سنی برای بازنشستگی سخت و زیان آور لحاظ شود جزئیات پرداخت حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی و صدور احکام جدید (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) نماینده مجلس: برای بهبود کیفیت مدارس باید موانع را از مسیر خیرین برداریم سرنوشت ۸ مفقودی انفجار بندر شهید رجایی نامشخص است سطح درگیری تاغزار‌های خراسان رضوی با آفت ملخ کوهاندار به ۱۰۰ هزار هکتار رسید خانه‌های امن بهزیستی برای زنان، چرخه خشونت خانگی را ۴۰ درصد کاهش داده است راهکارهای دولت برای حل مشکل کمبود معلم | چه استان‌هایی بیشترین کسری نیروی آموزش را دارند؟ دستگیری ۴ شکارچی در پارک ملی تندوره خراسان رضوی (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر: غرب به مسئله مبارزه با موادمخدر نگاه سیاسی دارد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (دوشنبه، ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) | دمای مناطق گرمسیری استان به ۴۵ درجه خواهد رسید آمار جان‌باختگان تصادفات در سال ۱۴۰۳ کاهش یافت دفتر نتانیاهو ادعا کرد: آزادی «عیدن الکساندر» به لطف سیاست تهاجمی اسرائیل در غزه امکان‌پذیر شد ثبت‌نام کلاس‌اولی‌ها از چه‌زمانی آغاز می‌شود؟ گلایه والدین از تداخل ساعت کاری ادارات و مهدکودک‌ها | تکلیف کودکستان‌ها با مصوبه جدید دولت چیست؟ افزایش حقوق سرایداران مدارس واریز خواهد شد اختلاف مرگ‌بار بر سر آبیاری مزارع روستای «کنه‌بیست» در حوالی مشهد حل‌وفصل اختلافات خانوادگی در شورا‌های حل اختلاف مشهد | بازگشت آسایش از مسیر سازش شیوع ۱۱ درصدی آسم در بین کودکان و نوجوانان وزارت بهداشت: نرخ تولد در کشور، ۷ درصد کاهش یافت ارائه خدمات درمانی ۲۴ساعته و رایگان هلال‌احمر در ۶۰ هتل مکه مکرمه قطعی برق و هرج‌ومرج در خیابان‌ها | چه کسی مسئول مدیریت و ایمنی تقاطع‌هاست؟ ۲۵ اردیبهشت، روز ملی مرتع و مرتع‌داری شد وزیر کار: احکام حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی، ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ صادر می‌شود جدایی بحرین؛ استقلال یا واگذاری؟ ۲ کارگاه تولید فراورده‌های دارویی گیاهی غیرمجاز در مشهد شناسایی و پلمب شد (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) چرا نان‌خامه‌ای دشمن درجه‌یک سلامتی است؟ حمایت ویژه بیمه سلامت از ۲۵۰ بیماری خاص | اعتبار بیش از ۱۲ همتی برای درمان بیماران پیش‌بینی هواشناسی کشور امروز (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) | توده گردوخاک عربی در راه ایران
سرخط خبرها

معاون اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی: باید به موضوع فرونشست زمین در محدوده اماکن تاریخی استان توجه ویژه شود

  • کد خبر: ۳۲۷۷۲۶
  • ۳۱ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۷
معاون اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی: باید به موضوع فرونشست زمین در محدوده اماکن تاریخی استان توجه ویژه شود
معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: کاهش منابع آبی به کمتر از ۵۰ درصد و استفاده شدید از چاه‌ها باعث فرونشست زمین در استان، به‌ویژه در شهر‌هایی مانند نیشابور شده که آثار تاریخی بسیاری در آنجا وجود دارد و باید حتماً به آن توجه شود.
صبا اسماعیلی
خبرنگار صبا اسماعیلی

به گزارش شهرآرانیوز، احسان زهره‌وندی، ۳۱ فروردین ۱۴۰۴، در نشست تخصصی خطرپذیری و توانمندسازی آثار تاریخی دربرابر زلزله در مشهد به‌مناسبت روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی در موزه بزرگ خراسان اظهار کرد: ۳۱ فروردین‌ماه، روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی است؛ روزی که ازسوی شورای بین‌المللی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی (ICOMOS) انتخاب شده و هر سال این شورا پیامی را به‌عنوان توضیح راهبردی اعلام می‌کند. این روز یادآوری می‌کند که قدر منابع و ثروت‌های فرهنگی را بدانیم و جامعه را مسئولیت‌پذیر کنیم.

معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: اگر بخواهیم به سمت توسعه پایدار حرکت کنیم -یعنی توسعه با مدنظرقراردادن فاکتور‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی- یکی از راه‌های رسیدن به این هدف، حفاظت و نگهداری از این منابع و ثروت‌های فرهنگی ارزشمند است. آثار تاریخی، بخش عظیمی از زیربنای فرهنگی هر کشوری را تشکیل می‌دهند و بنا‌های تاریخی ایران نیز بازگوکننده‌ هویت ملی و فرهنگی کشور ما هستند.

وی بیان کرد: دلیل استفاده از واژه «ثروت فرهنگی» این است که آنچه ما به عنوان میراث فرهنگی تلقی می‌کنیم، صرفاً مربوط به گذشته نیست، بلکه حال و آینده را نیز دربرمی‌گیرد. شعار جهانی امسال، «میراث درمعرض خطر، بلایا و درگیری‌ها» و شعار ملی، «تاب‌آوری آثار تاریخی دربرابر بحران‌ها» است؛ بحران‌هایی مانند زلزله، سیل، فرونشست، توفان‌های نمکی، ریزگردها، درگیری‌ها و... است. در این جلسه، ما به موضوع خطرپذیری و مقاوم‌سازی بنا‌ها دربرابر زلزله پرداخته می‌شود.

زهره‌وندی ادامه داد: این رویداد جهانی به‌دنبال پاسخ به این پرسش‌هاست: راهکار‌های حفاظت از میراث فرهنگی دربرابر بحران‌ها و درگیری‌ها چیست؟ خوانش و بهره‌گیری از تجارب و دانش نهفته در میراث فرهنگی چگونه می‌تواند راه برون‌رفت از شرایط کنونی باشد؟ بنابراین، دو دیدگاه وجود دارد که شاید متفاوت باشند: یک دیدگاه به آینده و فناوری‌های نوین معطوف است و دیدگاه دیگر به دانش و آنچه در میراث تاریخی ما نهفته است - مانند قنات‌ها، آس‌باد‌ها و آب‌انبار‌ها - یعنی تمام عناصری که در بحران‌ها به کمک مردم این سرزمین آمده و دربرابر تمام این بحران‌ها تاب‌آوری داشته‌اند.

معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی افزود: یکی دیگر از مسائل بسیار مهم که مدنظر است، موضوع فرونشست زمین است که به‌شدت در استان و کشور با آن درگیر هستیم. کاهش منابع آبی به کمتر از ۵۰ درصد و استفاده شدید از چاه‌ها باعث فرونشست زمین در استان، به‌‍ویژه در شهر‌هایی مانند نیشابور شده که آثار تاریخی بسیاری در آنجا وجود دارد و باید حتماً به آن توجه شود. من پیشاپیش اعلام می‌کنم که موضوع فرونشست زمین، موضوع بسیار مهمی در استان است و پیگیری می‌شود.

وی در ادامه به خلاصه گزارشی از فعالیت‌های معاونت پرداخت و گفت: تعداد آثار ثبتی در استان خراسان که توسط دفتر ثبت و تعیین حریم پیگیری می‌شود، ۲۲۶۶ اثر است. تعداد موزه‌های موجود در استان که توسط دفتر موزه‌ها پیگیری می‌شود، ۶۳ موزه است. خوشبختانه خراسان در بین سه استان اول کشور در زمینه ثبت میراث ملموس، ناملموس و طبیعی قرار گرفته است و وضعیت بسیار خوبی دارد.

وی عنوان کرد: همکارانم در دفتر ابنیه و محوطه‌های تاریخی سال گذشته ۱۰۳ پروژه انجام داده‌اند که با بهره‌گیری از مشارکت‌های مردمی و سایر دستگاه‌ها انجام شده و رقم بسیار خوبی است. هشت کاوش و گمانه‌زنی سال گذشته در استان انجام گرفت که دو مورد آن بسیار مهم بود و می‌تواند جایگاه خراسان را در موضوع باستان‌شناسی تغییر دهد. یک مورد آن مربوط به کاوش بازه هور بود و می‌تواند در مباحث تاریخی دوره اشکانی، جایگاه خراسان را ارتقا دهد.

زهره‌وندی ادامه داد: این پژوهش بسیار مهم در دوران‌های بین‌المللی هم چاپ و در دانشگاه‌های معتبر اروپا هم ارائه شد. یک مورد دیگر، محوطه کشف‌رود است که قدمت ۸۰۰ هزارساله برای آن در نظر گرفته شده است. در واقع، در هر کتاب باستان‌شناسی که نگاه کنید، حتماً از کشف‌رود نام برده شده است. حدود سی محوطه نوسنگی و پارینه‌سنگی توسط دکتر ایزدی شناسایی شد.

وی افزود: در واقع، پیرامون تپه سنگ‌بست، پرونده‌ای وجود دارد که هفت بار به ثبت رسیده است. پایگاه‌های ملی ما به هشت پایگاه ارتقا پیدا کرده‌اند. سنگ‌بست، یکی از معدودشهر‌های دوره غزنوی است که به پایگاه ملی اضافه شده است. پایگاه ملی سنگ‌بست، پروژه‌های دارای اهمیت وزارت میراث فرهنگی را دنبال می‌کند. پروژه دیگری که در حال انجام آن هستیم، این است که برای اولین‌بار، تمام آثار ثبتی استان، نقشه‌برداری شده و بانک اطلاعاتی آن تکمیل شده است که این می‌تواند کمک بسیار زیادی در پایش آثار تاریخی باشد.

ثبت جهانی برخی مساجد استان در دستورکار است

معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی در پایان اظهار کرد: چند مسجد از استان برای ثبت در فهرست میراث جهانی انتخاب شده‌اند که باید توسط ارزیابان بررسی شوند؛ ازجمله مسجد جامع سوزن، مسجد سنگان، مسجد جامع گناباد و مسجد گوهرشاد که ما پیشنهاد آن را داده‌ایم و امیدواریم آستان قدس رضوی همکاری لازم را انجام دهد تا بتوانیم این چهار مسجد را هم در فهرست میراث جهانی به ثبت برسانیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->