به گزارش شهرآرانیوز؛ پوشش واکسیناسیون بالا در سنین کودکی در کشور، یکی از دلایل عدم طغیان برخی بیماریها در شهر مشهد و خراسان بزرگ است. حضور گسترده مسافران خارجی در مشهد مقدس و ورود اتباع از نوار شرقی به کشور، یکی از دلایل عمده توجه ویژه به واکسیناسیون چه از سوی متولیان و چه از سوی خانواده است؛ اما موضوع واکسنهراسی بهدلیل ناآگاهی و تبلیغات اشتباه در فضای مجازی بیش از هر چیزی پراهمیت است که باید به آن پرداخته شود.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علومپزشکی مشهد در گفتوگو با خبرنگار شهرآرا ضمن ابرازنگرانی از افزایش موارد سرخک در استان خراسان رضوی و سایر نقاط شرقی کشور، بر اهمیت واکسیناسیون و رعایت نکات بهداشتی برای پیشگیری از این بیماری تأکید کرد.
زهرا نهبندانی با اشاره به اینکه موارد سرخک در سه سال اخیر در کل کشور افزایش یافته است، اظهار کرد: این موضوع جدیدی نیست و طی این دوسه سال اخیر در کل کشور اتفاق افتاده است؛ اما در نوار شرقی کشور، بهویژه در خراسان بزرگ، سیستانوبلوچستان، کرمان و هرمزگان، این افزایش بیشتر از سایر نقاط کشور بوده است.
وی دلیل این افزایش را ارتباطات موجود با کشورهای افغانستان و پاکستان دانست و افزود: سال گذشته ما یک مشکل دیگر هم در عراق داشتیم که شاهد طغیان بیماری سرخک بودیم. با توجه به ارتباطات پروازی زیاد ما با عراق، بهویژه برای زیارت کربلا و حرم امامرضا (ع)، این موضوع باعث شده است که در این دوسه سال، تعداد موارد سرخک بیشتر از حد انتظار در سطح کشور، بهویژه در دانشگاه علومپزشکی مشهد، زاهدان، ایرانشهر، بندرعباس و کرمان مشاهده شود.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علومپزشکی مشهد در ادامه به تشریح اقدامات صورتگرفته در مواجهه با موارد شناساییشده سرخک پرداخت و گفت: اولین کار ما این است که اطرافیان فرد بیمار را از نظر بیماری بررسی میکنیم تا مشخص شود آیا علائمی دارند یا خیر. در صورت وجود علائم، از آنها نمونهگیری میکنیم و به آزمایشگاه میفرستیم.
وی افزود: دومین اقدام ما بررسی سابقه واکسیناسیون اطرافیان بیمار است. درصورتیکه افراد سابقه واکسن نداشته باشند، واکسیناسیون برای آنها انجام میشود؛ همچنین، بررسی میکنیم که آیا مادر بارداری در بین اطرافیان وجود دارد یا خیر، زیرا این بیماری ممکن است برای جنین خطرناک باشد. در صورت وجود مادر باردار، او را به متخصصان عفونی یا زنان و زایمان ارجاع میدهیم تا درمانهای لازم انجام شود.
نهبندانی با تأکید بر اهمیت قرنطینه بیماران مبتلا به سرخک، تصریح کرد: تلاش میکنیم افراد مبتلا به سرخک را در یک حالت قرنطینهمانند قرار دهیم تا از انتشار بیماری در سطح جامعه جلوگیری شود. توصیه میکنیم که فقط یک نفر از اعضای خانواده با فرد بیمار در ارتباط باشد.
وی درباره وضعیت واکسیناسیون سرخک گفت: ما از سال۱۳۸۲ کمپین واکسیناسیون سرخک، سرخجه و اوریون برای سنین ۹ماهه تا ۲۵ ساله در کشور داشتهایم. کودکان دو نوبت واکسن سرخک را دریافت میکنند؛ یکنوبت در یکسالگی و یک نوبت در هجدهماهگی. خوشبختانه، پوشش واکسیناسیون ما تقریبا ۹۹درصد است و یکی از دلایلی که درگیر طغیان عجیبوغریب سرخک نشدهایم، همین سطح ایمنی بالا در جامعه است.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علومپزشکی مشهد در ادامه با ابرازنگرانی از افزایش مخالفتها با واکسیناسیون در بین برخی خانوادهها، تأکید کرد: این مخالفتها باعث میشود بهمرور سطح ایمنی جامعه پایین بیاید و شاهد طغیانهای بیشتری باشیم. از خانوادهها تقاضا میکنم که از واکسن نترسند و به شایعات بیاساس توجه نکنند. واکسن عوارض خاصی ندارد که مردم نگران شوند.
نهبندانی با بیان اینکه بیشترین موارد ابتلا به سرخک در بین کودکان زیر یک سال مشاهده میشود، افزود: این کودکان هنوز واکسن دریافت نکردهاند. همچنین، افرادی که سابقه واکسیناسیون ندارند، بیشتر درمعرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. افرادی که واکسینه شدهاند، معمولا کمتر گرفتار میشوند؛ زیرا بدن آنها ایمنی کامل دارد.
رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر دانشگاه علومپزشکی مشهد در پایان به اقدامات کنترلی در مرزهای استان اشاره کرد و گفت: در مرزهای ورودی استان، بهویژه در مرز دوغارون (تایباد) و فرودگاه بینالمللی مشهد، افرادی که وارد کشور میشوند، از نظر بیماری بررسی میشوند. در صورت مشکوکبودن به سرخک، از آنها نمونهگیری میکنیم و درصورتیکه علائم بیماری در فردی قطعی باشد، از ورود او به کشور جلوگیری میکنیم تا بهبودی کامل حاصل شود.
وی از مردم خواست ضمن رعایت نکات بهداشتی، در صورت مشاهده علائم مشکوک به سرخک، به پزشک مراجعه کنند و نسبت به واکسیناسیون خود و فرزندانشان اقدام کنند تا از شیوع این بیماری در جامعه جلوگیری شود. به گفته وی، سرعت بالای انتشار اطلاعات در فضای مجازی، متأسفانه گاهی منجر به انتشار شایعاتی درمورد واکسنها میشود که بدون مطالعه، ازسوی برخی افراد پذیرفته و به عنوان منبع، مورداستفاده قرار میگیرد.
ما بهعنوان کادر درمان، بههیچوجه واکسنی را که مضر باشد، به مردم تزریق نمیکنیم؛ چراکه این امر مشکلات زیادی را برای ما ایجاد خواهد کرد. تمام واکسنهای مورداستفاده در کشور، تأییدیه معاونت غذا و داروی کشور را دارند و کاملا ایمن هستند. البته ممکن است هر دارویی، از جمله واکسن، عوارضی داشته باشد که شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. از مردم میخواهیم نگران عوارض واکسن نباشند و بدانند که واکسیناسیون برای سلامت آنها مفید است و ما به تزریق آن اصرار داریم.