به گزارش شهرآرانیوز، دکتر مهران بیرقی ضمن تأکید بر این نکته که مشکلات آسیب زننده به نوزاد در مراحل قبل، حین و بعد از تولد، قابل پیشگیری میباشد افزود: این مشکلات ممکن است حتی قبل از ایجاد جنین اتفاق افتاده باشد و از جملهی آن میتوان به مسائل مربوط به تغذیه مادر اشاره کرد؛ مثل کمبود اسید فولیک که مشکلاتی در سیستم عصبی جنین و نوزاد ایجاد میکند و برخی مشکلات دیگر که ممکن است در مادر وجود داشته باشد.
وی بحث شرایط سنی را در بروز این مشکلات مؤثر دانست و گفت: سن خیلی بالا و سن خیلی پایین مادر، حتی قبل از تشکیل سلول تخم میتواند، مشکلاتی را برای جنین به وجود آورد و هر چند در حال حاضر به مشکلات ژنتیکی جنین بسیار اهمیت داده میشود، اما بررسیهای آزمایشگاهی که بتواند همه بیماریهای ژنتیک را قبل و حین بارداری تشخیص دهد هنوز وجود ندارد.
دکتر بیرقی، همچنین گفت: سابقه خانوادگی بیماری و یا داشتن فرزند مبتلا به بیماری جدی، باعث مشکلات زیادی برای مادر و نوزاد میشود که با یک مشاوره دقیق میتوان اقدام به تشخیص برخی بیماریها قبل از تولد نمود.
فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان این نکته را هم متذکر شد که در اغلب موارد بررسیهای پزشکی، به درمان جنین منتج نمیشود و تنها میتوانیم از وجود و تشخیص بیماری آگاه شویم، اما چنانچه بیماری جنین شدید باشد، قبل از چهار ماهگی و قبل از اینکه روح وارد بدن شود، امکان سقط قانونی و شرعی وجود دارد.
وی، اجتناب از مصرف برخی مواد غذایی به ویژه در ابتدای بارداری و مصرف داروها و همچنین قرار گرفتن در معرض اشعه را مورد تأکید قرار داد و افزود: عوامل محیطی مثل آسیب ها، تصادفات و استرسهای شدید هم میتواند از عوامل اثرگذار در سلامتی جنین باشد.
فوق تخصص اعصاب کودکان درادامه گفت: گاهی مادران در غربالگریها متوجه نکات ریزی (به عنوان مثال در سیستم عصبی جنین) میشوند، که منجر به نگرانی و استرس آنها میشود؛ اما با توجه به پیشرفت علم، قدرت سونوگرافی وکسب مهارت پزشکان در این زمینه، با راهنمایی و مشاوره خوب توسط پزشکان ممکن است بتوانند باعث کاهش استرس مادر شوند و اطمینان حاصل کنند که فرزند آنها سالم است. در برخی موارد که مشکلات بزرگتری دیده شود، ممکن است درباره روش زایمان، محل زایمان و... تصمیماتی را اخذ کنیم تا نوزاد در حداکثر سلامتی ممکن متولد و از خطرات مادر و جنین کاسته شود.
وی در عین حال تأکید کرد: زایمان فرآیندی است، که همیشه با خطراتی همراه بوده و به عنوان مثال اندازه لگن و اندازه جنین گاهی قابل پیش بینی نیست؛ لذا در روند زایمان ممکن است، مشکلاتی ایجاد شود، اما با توجه به پیشرفت علم و افزایش تجربه و علم متخصص زنان و ماما اتفاقات تلخ قابل پیشگیری است.
عضو هیأت علمی گروه کودکان، جهت پیشگیری از آسیب به نوزاد و حفظ سلامتی او تصریح کرد: باید معاینات معمول و عادی مادر انجام شود و در این راستا مراکز بهداشت اقدام به اندازه گیری فشار خون، قند خون و.. میکنند که با این بررسیها مادران باردار میتوانند، دوران بارداری و زایمان سالمی را طی کنند.
دکتر بیرقی در مورد آسیبهای بعد از تولد هم گفت: بسیاری از مادران برای قبل و حین تولد و زمان تولد فرزند، هزینههای گزافی را تقبل میکنند، اما با یک مشکل ساده و یا یک آسیب غیر قابل برگشت، در کودک مواجه میشوند که قابل پیشگیری بوده است؛ به عنوان مثال زردی نوزاد اگر زیاد باشد و جدی گرفته نشود، میتواند تأثیر بسزایی روی سیستم عصبی و شنوایی نوزاد بر جای گذارد، که در بسیاری مواقع نیز برگشت ناپذیر خواهد بود. همچنین عفونتهای دوران شیرخوارگی و به ویژه عفونتهای مغزی و عفونتهای خونی میتواند اثرات غیر قابل برگشتی از نظر شنوایی و رفتاری داشته باشد.
عضو هیأت علمی گروه کودکان، اضافه کرد: از دیگر آسیبهای بعد از تولد، اُفت دما و نیز افزایش بیش از حد دمای بدن نوزاد است. علاوه بر این، اُفت قند خون در نوزادان میتواند به دلایلی از جمله بیمای زمینهای یا عدم شیردهی اتفاق بیافتد که در نهایت تواند جان نوزاد را به خطر اندازد و آسیبهای جبران ناپذیری ایجاد کند.
دکتر بیرقی در خصوص احتمال بروز حوادث بعد از تولد هم گفت: غرق شدگی ها، مصرف مواد سوزاننده به خصوص در ایام خانه تکانی عید و تابستان که ممکن است در دسترس کودکان باشد، میتواند آسیبهای غیر قابل برگشتی به وجود آورد. همچنین عدم استفاده از کلاه ایمنی، در هنگام دوچرخه سواری و عدم استفاده از کمربند در حوادث آسیبهای جبران ناپذری به کودک وارد میکند.
فوق تخصص اعصاب کودکان در پایان، مجموعهای از حوادث ژنتیکی، محیطی و تغذیه را در صورت عدم توجه، باعث ایجاد مشکلات غیرقابل جبران برای کودکان دانست که در بسیاری از موارد قابل پیشگیری میباشند.