دیدار هیئت رژیم صهیونیستی با نمایندگان آمریکا در دوحه پاپ لئو: تمام تلاش خود را برای تحقق صلح جهانی به کار خواهم گرفت | معرفی واتیکان به‌عنوان میانجی درگیری‌های جهانی شهادت ۲۰ فلسطینی دیگر درپی حملات رژیم صهیونیستی | شمار کل شهدا به ۵۲ هزار و ۹۲۸ نفر رسید (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام حمایت تمام‌قد ریاض از مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) ۵ شرط مهم ترامپ برای عادی‌سازی روابط با سوریه فرانسه: زمان فشار ویرانگر اقتصادی بر روسیه فرا رسیده است لاوروف: روسیه به دنبال گسترش روابطش با جهان اسلام است جزئیات تازه از سفر پوتین به ایران ترامپ راهی دوحه شد (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعضای کابینه چهاردهم در حاشیه جلسه دولت چه گفتند؟ (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) رئیس مجلس اندونزی خواستار پایان جنگ غزه شد (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعتراضات گسترده مردم ژاپن به حضور وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در کشورشان + فیلم روایتی از دیدار دست‌اندرکاران کنگره شهدای امدادگر با رهبر انقلاب قالیباف: حرف‌های دیشب ترامپ نشان داد که او در توهم به‌سر می‌برد | ایران دنبال سلاح هسته‌ای نیست + فیلم رهبر کره‌شمالی بر تقویت توان نظامی کشورش بر پایه پهپادها تأکید کرد واکنش عراقچی به اظهارات شب گذشته ترامپ + فیلم توضیحات عراقچی درباره آخرین اخبار مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا + فیلم وزیر نفت: برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین نداریم دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا، تثبیت مواضع و امید به توافق سخنگوی دولت خطاب به ترامپ: ای مگس عرصه سیمرغ نه جولانگه توست + فیلم ترامپ و جولانی دیدار کردند + تصاویر رئیس کمیسیون مجلس: چرا باید ویلاهای استان مازندران همه برق داشته باشند اما برق کارخانه سیمان و واحدهای تولیدی قطع شود؟ ظهوریان: درباره لوایح پالرمو و CFT، به نظر نمایندگان دوره فعلی مجلس توجه شود، نه نمایندگان مجلس دهم جزئیات مذاکرات مستقیم حماس و آمریکا فاش شد (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) حمله پهپاد‌های رژیم صهیونیستی به یک خودرو در جنوب لبنان (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) حملات موشکی گردان‌های القدس به شهرک‌های صهیونیست‌نشین (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) تعطیلی دوباره فرودگاه بن‌گوریون در پی حمله موشکی یمن + فیلم (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) مخالفت شورای امنیت با طرح آمریکایی - صهیونیستی درباره ارسال کمک به غزه (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا، تثبیت مواضع و امید به توافق

  • کد خبر: ۳۳۲۶۰۲
  • ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۸
دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا، تثبیت مواضع و امید به توافق
دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در فضایی حساس و پیچیده جریان داشت و بار دیگر جمهوری اسلامی مواضع اصولی و تغییر‌ناپذیر خود را به نمایش گذاشت.
رضا صارمی راد
نویسنده رضا صارمی راد
استاد دانشگاه و کارشناس ارشد امور بین‌الملل

دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در فضایی حساس و پیچیده جریان داشت و بار دیگر جمهوری اسلامی مواضع اصولی و تغییر‌ناپذیر خود را به نمایش گذاشت. ما درحالی به دور چهارم مذاکرات رسیدیم که بسیاری انتظار داشتند این مرحله، به‌دلیل اختلافات عمیق، به بن‌بست منجر شود؛ اما به نظر می‌رسد تهران ضمن حفظ خطوط قرمز خود، موفق شده است فضای مذاکرات را همچنان باز نگه دارد. بر اساس گزارش‌های دریافت‌شده، هیئت ایرانی بر لزوم تداوم فرایند غنی‌سازی در داخل خاک کشور تأکید کرده است. این موضوع، یکی از محور‌های مهم گفت‌و‌گو‌ها بوده که به‌طور‌مکرر از‌سوی ایران مطرح شده است.

جمهوری اسلامی به طرف مقابل پیام روشنی داده است که توقف چرخه سوخت هسته‌ای به‌هیچ‌عنوان قابل‌قبول نیست و در مقابل، برای حتی کوچک‌ترین تغییر در سطح غنی‌سازی، باید تحریم‌های اولیه و فشار‌های اقتصادی ازسوی آمریکا کاهش یابد. نکته کلیدی مذاکرات روز یکشنبه، اشاره‌نکردن طرف آمریکایی به موضوع «غنی‌سازی صفر» بود.

این مسئله نشان‌دهنده تغییر رویکرد نسبی واشنگتن و پذیرش ضمنی فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز ایران در داخل کشور است. این امر را می‌توان به‌عنوان نقطه‌ای مثبت در روند مذاکرات تلقی کرد که احتمال ادامه گفت‌و‌گو‌ها را تقویت می‌کند. 

در کنار مذاکرات غیرمستقیم مسقط، سفر دکتر عراقچی به قطر و عربستان، بخش دیگری از تلاش‌های دیپلماتیک ایران را نمایان کرد. این سفر، به‌منظور انتقال پیام‌هایی استراتژیک انجام شد. با توجه به سفر رئیس‌جمهور آمریکا به منطقه، این تعاملات اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است. ایران از طریق این کشورها، مواضع خود را به‌طور‌غیرمستقیم به واشنگتن منتقل کرده و بر این نکته تأکید کرده است که فعالیت‌های هسته‌ای کشور، در چارچوب صلح‌آمیز باقی خواهد ماند. 

با‌این‌حال، هیچ‌گونه نظارت یا بازرسی فراتر از مقررات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به‌ویژه بازرسی توسط آمریکایی‌ها، پذیرفته نخواهد شد. همچنین از جانب برخی منابع، تحلیل شده که دولت آمریکا علاقه‌مند به دستیابی به یک توافق موقت با ایران است. چنین‌توافقی می‌تواند به‌عنوان یک موفقیت سیاسی زودهنگام برای رئیس‌جمهور جدید این کشور استفاده شود و به تقویت جایگاه داخلی او کمک کند. ترامپ به‌دنبال نشان‌دادن یک دستاورد دیپلماتیک در روابط خارجی خود است که در‌عین‌حال، بتواند تنش‌های داخلی و برخی اختلافات منطقه‌ای، به‌ویژه با رژیم صهیونیستی را کاهش دهد.

بااین‌حال، دستیابی به هرگونه توافق، چه موقت و چه پایدار، در گرو انعطاف‌پذیری دو‌طرف و پذیرش چارچوب‌هایی عادلانه خواهد بود. پیام روشن ایران این است که تهران حاضر به همکاری در چارچوب‌های قانونی و بین‌المللی است؛ اما فشار، تهدید یا تحمیل شرایط یک‌جانبه، هرگز مورد پذیرش قرار نخواهد گرفت.

این پیام به‌صراحت در تمامی مذاکرات اخیر منتقل شده است و به نظر می‌رسد آمریکا نیز در حال تنظیم رویکرد خود نسبت به این واقعیت است. مذاکرات قرار است در هفته آینده وارد دور پنجم شود. این مرحله می‌تواند سرنوشت‌ساز باشد و مشخص کند که آیا طرفین قادر به انجام گام‌هایی عملی برای کاهش تنش‌ها هستند یا خیر. 

آنچه مسلم است، ایران با تسلط بر حقوق خود و موضع‌گیری مقتدرانه، همچنان توانسته است جریان مذاکرات را از موضع قدرت پیش ببرد. به نظر می‌رسد باوجود تمامی موانع و چالش‌ها، دو‌طرف در تلاش هستند مسیری برای ادامه گفت‌و‌گو‌ها پیدا کنند. حفظ ثبات و اقتدار ایران در این فرایند، ضامن پیشرفت مذاکرات و رساندن آن به نتیجه‌ای درخور مردم ایران خواهد بود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->