به گزارش شهرآرانیوز؛ درصورت ابتلا به دیابت، سطح گلوکز (قند) خون ما از مقدار نرمال، بالاتر است. گلوکز از مواد غذایی مصرفی ما بهدست میآید؛ یعنی بدن ما غذایی را که میخوریم به قطعات کوچکی به نام گلوکز، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب تجزیه میکند.
سلولهای بدن ما با کمک هورمون انسولین، گلوکز را از جریان خون وارد سلولها کرده و برای تولید انرژی از آن استفاده می کنند.
در صورت ابتلا به دیابت نوع یک، بدن ما انسولین نمیسازد و در صورت ابتلا به دیابت نوع دو، بدن ما انسولین کافی تولید نمیکند یا به درستی از انسولین استفاده نمیکند.
در این شرایط، گلوکز در خون ما باقی میماند و این مسئله به افزایش سطح قند خون منجر میشود.
پیشدیابت هم بهمعنای بالاتر از حد طبیعیبودن سطح گلوکز خون ماست، اما نه در حدی بالا که بتوانیم آن را دیابت بدانیم.
در صورت ابتلا به پیشدیابت، احتمال ابتلا به دیابت نوع دو در ما نسبت به سایرین بیشتر خواهد بود.
بعضی از غذاهایی که میزان زیادی کربوهیدرات دارند عبارتند از: شیرینیجات، نوشابههای گازدار، نان و برنج سفید. بهطور کلی، هرچه کربوهیدرات بیشتری مصرف کنیم، سطح گلوکز خون ما بالاتر خواهد بود.
چه مبتلا به دیابت نوع یک باشیم و چه مبتلا به دیابت نوع دو، انتخاب صحیح مواد غذایی یک راه مهم برای حفظ گلوکز خون در سطحی است که برای حفظ سلامت ما ضروری است.
کنترل سطح گلوکز خون، احتمال ابتلا به مشکلات جدی ناشی از دیابت مثل از دستدادن بینایی و مشکلات قلبی را کاهش میدهد.
اگر به پیشدیابت مبتلا باشیم هم، رژیم غذایی مناسب میتواند با نگه داشتن سطح گلوکز خون ما در محدوده سالم، به پیشگیری از دیابت نوع دو در آینده کمک کند.
دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پاسخ به اینکه آیا مصرف نان و برنج در بیماران دیابتی باید قطع شود؟ مطرح کرد: نان و برنج از گروه نان و غلات و حاوی کربوهیدرات هستند. پس از غذا خوردن، کربوهیدراتها بیشترین اثر را بر سطح قندخون دارند؛ بنابراین، مدیریت مصرف کربوهیدرات برای کنترل خوب قندخون لازم است.
کل مقدار کربوهیدرات دریافتی در هر وعده غذایی مهم است. مقدار توصیه شده کربوهیدرات در دیابت ۱۳۰ گرم در روز (۵۰ تا ۶۰ درصد از کل کالری دریافتی) برای بزرگسالان است که هر واحد نان و برنج حاوی ۱۵ گرم کربوهیدرات است.
هنگامی که دیابت با انسولین درمان میشود، دریافت ۴۰ درصد تا ۵۵ درصد کربوهیدرات از کل کالری دریافتی و تنظیم مقدار انسولین با شمارش دقیق کربوهیدرات منجر به کنترل بهتر قندخون میشود.
بهتر است در رژیمهای غذایی به جای کربوهیدراتهای ساده (قند و شکر)، از کربوهیدراتهای پیچیده مانند نان سبوس دار بیشتر استفاده شود تا نیاز به فیبر و سایر مواد مغذی نیز تامین شود.
منبع: فارس