آیت الله مروی در مراسم خطبه‌خوانی شب عاشورا: دشمنان ما نمی‌فهمند کشور امام رضا (ع) و امام حسین (ع) یعنی چه + فیلم آموزش فرهنگ عاشورایی ویژه دهه نودی‌ها در حسینیه کودک هیئت جنت‌الحسین(ع) مشهد؛ ربع قرن خدمت بی‌وقفه در مسیر احیای فرهنگ عاشورا+ فیلم عزاداری مردم تهران و سایر شهرهای کشور در روز تاسوعای حسینی و حمایت از ولی امر مسلمین جهان (۱۴ تیر ۱۴۰۴) + فیلم نغمه‌ای از عشق و ایثار حضرت ابوالفضل (ع) | عزاداری تاسوعای حسینی در مشهد (۱۴ تیر ۱۴۰۴) + فیلم هیئتی ۷۰ ساله به نام دردانه امام رضا (ع)  بررسی جایگاه تاریخی روز تاسوعا در واقعه کربلا در گفت‌و‌گو با پژوهشگر علوم اسلامی جزئیات آیین خطبه‌خوانی شب عاشورا در حرم امام‌رضا(ع) ویدیو | معنای بزرگداشت عزاداری امام حسین (ع) در زمان ما از بیانات رهبر معظم انقلاب | از تبیین تا قیام گسترش طرح «هر شب جمعه مثل اربعین» از مشهد تا اروپا ماجرای عجیب حبیب‌‌بن‌مظاهر و زنده‌شدنش با ندای امام‌حسین(ع) عزاداری زائران عرب‌زبان حرم امام‌رضا(ع) در رثای سید و سالار شهیدان بازدید استاندار خراسان رضوی از هیئات مذهبی و موکب‌های سطح شهر مشهدمقدس + فیلم روضه علی‌اصغر (ع) بخوانید روایت شاعرانه‌ای از وفاداری، در نماهنگ آذری «قمر(ع)» + فیلم بانوی مشهدی خانه‌اش را وقف آرامش طلاب کرد کتاب «حدیث کعبه و کربلا» منتشر شد مراسم معنوی و فرهنگی «بانوان عاشورائی» با حضور بانوان غرب آسیا در حرم مطهر امام رضا(ع) برگزار شد مداحی محمود کریمی در شب هفتم محرم + فیلم کتاب «رأس‌الحسین» روانه بازار نشر شد | سفرنامه کاروان اسرا از کربلا تا شام
سرخط خبرها

۱۸ اندرز زندگی‌ساز

  • کد خبر: ۳۳۳۸۱۲
  • ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۱۲
۱۸ اندرز زندگی‌ساز
گاهی در کلمات اهل‌بیت (ع) به‌صورت عموم و در کلمات و حکمت‌های امیرالمؤمنین (ع) به‌صورت ویژه مواردی را می‌بینیم که انسان را به شگفتی وامی‌دارد، از بس انسان ابعاد زندگی‌ساز در جملات آن بزرگوار مشاهده می‌کند.

گاهی در کلمات اهل‌بیت (ع) به‌صورت عموم و در کلمات و حکمت‌های امیرالمؤمنین (ع) به‌صورت ویژه مواردی را می‌بینیم که انسان را به شگفتی وامی‌دارد، از بس انسان ابعاد زندگی‌ساز در جملات آن بزرگوار مشاهده می‌کند و همان‌طور که در معارف ما آمده است، کاملا در ذهن افراد می‌آید که این کلام مافوق کلام بشر و مادون کلام خالق است. حکمت۱۱۳ نهج‌البلاغه خود شهری از حکمت است و درواقع هجده اندرز زندگی‌ساز در قالب یک حکمت در این گفتار بیان شده است که جا دارد هر بخش از آن ساعت‌ها شرح داده شود و کتاب‌های مجزایی درباره‌اش تدوین شود.

در متن این حکمت زیبا آمده است: هیچ ثروتى سودمندتر از عقل نیست و هیچ تنهایى‌ای وحشت‌انگیزتر از خودپسندى نیست و هیچ عقلى، چون اندیشیدن و تدبیر نیست و هیچ کرامتى، چون تقوا نیست و هیچ هم‌نشینى، چون خوشخویى نیست و هیچ میراثى، چون ادب نیست و هیچ رهبرى، چون توفیق نیست و هیچ تجارتى، چون عمل صالح نیست و هیچ سودى، چون ثواب آخرت نیست و هیچ پارسایى‌ای، چون توقف دربرابر شبهه نیست و هیچ زهدى، چون زهد در حرام نیست و هیچ ایمانى، چون حیا و شکیبایى نیست و هیچ حسبى، چون تواضع نیست و هیچ شرافتى، چون علم نیست و هیچ عزتى، چون بردبارى نیست و هیچ پشتیبانى استوارتر از مشورت نیست.

حضرت امیرالمؤمنین (ع) در اولین جمله این حکمت هجده‌گانه می‌فرمایند: زیربنای سرمایه‌های انسان، عقل است و هیچ چیزی بالاتر از عقل به درد انسان نمی‌خورد.

امام صادق (ع) فرمودند: فاصله میان ایمان و کفر، همان کم‌عقلى است. البته عموم مردم هم به این نکته اذعان دارند که اگر عقل نباشد، انگار هیچ مالی برای انسان سودمند نیست.

در جمله دوم، حضرت به خودخواهی و ضرر‌های آن اشاره می‌کنند که چنین انسانی، دوستی برای خودش باقی نمی‌گذارد و تنهایی وحشتناکی خواهد داشت.

در این مجال کوتاه نمی‌توان به تمام بخش‌های این حکمت حتی به قدر شرح کوتاهی پرداخت، اما امام‌علی (ع) در یکی از فراز‌های زیبای آن مى‌فرمایند: «هیچ میراثى همچون ادب نیست».

در اهمیت ادب همین بس که امام‌صادق (ع) می‌‎‌فرمایند: «لایَزالُ الْمُؤمِنُ یُورَثُ أهْلَ بَیْتِهِ الْعِلْمَ وَالاْدَبَ الصّالِحَ حَتّى یَدْخِلْهُمَا الَّجَنَّه... وَ لا یَزالُ الْعَبْدُ الْعاصى یُورَثُ أهْلَ بَیْتِهِ الاْدَبَ السَّىَّء حَتّى یُدْخِلْهُمَا النّارَ جَمیعاً: انسان باایمان، علم و ادب به خانواده خود مى‌آموزد و سبب می‌‎‌شود که همه وارد بهشت شوند و بنده گنهکار به خانواده خود بى‌ادبى می‌‎‌آموزد، تاآنجاکه همه را به دوزخ می‌‎‌فرستد».

در حدیثى از امیرمؤمنان (ع) در غررالحکم می‌‎‌خوانیم: «إنَّکُمْ إلى اِکْتِسابِ الاْدَبِ أحْوَجَ مِنْکُمْ إلى الاْکْتِسابِ الْفِضَّةِ وَالذَّهَبِ: شما به کسب ادب، نیازمندتر از به دست آوردن طلا و نقره هستید»؛ و چه زیباست که بتوانیم این میراث گران‌بها و این ادب را برای فرزندانمان به یادگار و ودیعت بگذاریم؛ ادبی که در دو دنیا موجب سربلندی و مایه کسب بزرگی‌ها و موفقیت‌ها برای آنها خواهد بود.

از خداوند بزرگ می‌خواهیم که ما را قدردان نعمت بزرگ اهل‌بیت (ع) و دستورات گران‌قدر ایشان و عامل به این حکمت‌های زندگی‌ساز قرار بدهد، ان‌شاءا...!

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->