به گزارش شهرآرانیوز؛ نمایشگاه تخصصی بانک، بیمه، بورس و معرفی فرصتهای سرمایه گذاری، روز گذشته به کار خود پایان داد؛ رویدادی که با هدف تمرکززدایی از منابع مالی کشور و معرفی ظرفیتهای بالقوه استانهای شرقی، به ویژه خراسان رضوی، برگزار شد. یکی از بخشهای درخور توجه این نمایشگاه، سالن خلیج فارس بود که میتوان گفت به عنوان سالن تخصصی فرصتهای سرمایه گذاری در معادن خواف عمل میکرد.
در واقع، این سالن متمرکز بر معرفی ظرفیتها و پروژههای بخش صنایع معدنی شهرستان خواف بود؛ اما چرا این بخش از نمایشگاه بااهمیت است؟ باتوجه به اینکه بیشتر صنایع استان کوچک و متوسط هستند و همین موضوع باعث چالشهایی مانند جذب سرمایههای کلان و حتی بودجههای ملی میشود، این بخش از نمایشگاه فرصتی برای معرفی صنایع بزرگ استان است. چرا؟ چون شرق ایران، به ویژه خواف، با ذخایر غنی سنگ آهن و ظرفیتهای گسترده فراوری، یکی از نقاط استراتژیک توسعه صنعتی کشور و به دنبال آن استان است.
نقطهای که امروز بیش از گذشته در کانون توجه سرمایه گذاران و سیاست گذاران قرار گرفته است. تمرکز شرکتهای بزرگ معدنی در این منطقه، نشان دهنده ظرفیت بالای آن در حوزه اکتشاف، استخراج، فراوری و تولید محصولات پایین دستی است؛ ظرفیتی که در صورت بهره برداری اصولی میتواند نقشی مؤثر در توسعه متوازن و پایدار کشور ایفا کند.
اکنون حضور منسجم این شرکتها در نمایشگاه، نشان از عزمی جدی برای تبدیل ظرفیتهای بالقوه به فرصتهای بالفعل داشت؛ از اکتشاف تا فراوری و تولید کنسانتره، زنجیرهای از سرمایه پذیری در دل خاک شرقی ایران. این حضور، نه فقط تلاشی برای معرفی ظرفیتهای خواف بود، بلکه تبلوری از هم افزایی صنعت و سرمایه در راستای منویات رهبر معظم انقلاب و تحقق شعار سال به شمار میآمد.
در این سالن، هشت مجموعه صنعتی و معدنی از جمله فولاد سنگان، مجتمع سنگ آهن سنگان (وابسته به ایمیدرو)، توسعه فراگیر سناباد (سیمیدکو)، احیای سپاهان، فولاد شرق خراسان، اپال پارسیان سنگان و فولاد شرق کاوه، حضور یافته بودند.
در این رویداد اقتصادی، غرفهای مستقل با عنوان پاویون خواف به طور تخصصی طراحی و اجرا شد که طی آن ظرفیتهای بالفعل و طرحهای در دست اقدام شهرستان معرفی شدند. این ظرفیتها تنها محدود به معادن بزرگ سنگ آهن سنگان نبودند، بلکه حوزههایی همچون انرژیهای تجدیدپذیر، صنایع فولادی، زنجیره حمل ونقل ریلی، منطقه ویژه اقتصادی مشترک ایران و افغانستان و گردشگری تاریخی و صنعتی را نیز در بر گرفتند.
نماینده خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی میگوید: در این نمایشگاه، اقدامی برنامه ریزی شده و هدفمند برای معرفی ظرفیتهای اقتصادی، صنعتی، معدنی و ترانزیتی منطقه داشتیم؛ بنابراین در این رویداد صرفا به معرفی اکتفا نکردیم، بلکه برنامه ریزی کردیم تا خواف را به عنوان یکی از قطبهای اصلی توسعه شرق ایران مطرح کنیم.
به گفته امیر توکلی رودی، در جریان این نمایشگاه، مذاکرات مؤثری با سرمایه گذاران داخلی و خارجی انجام شد و حضور هیئتهای اقتصادی افغانستان نشان داد که این شهرستان میتواند نقطه اتصال اقتصادی ایران و افغانستان باشد.
او ادامه میدهد: یکی از مهمترین دستاوردهای نمایشگاه، امضای هشت تفاهم نامه همکاری در حوزههای مختلف بود. این تفاهم نامهها شامل توسعه زیرساختهای انرژیهای نو، سامان دهی پساب شهری، مهارت آموزی برای نیروهای شاغل در حوزه معدن و صنعت، توسعه مسیرهای نوین گردشگری، ایجاد شهرک سوخت برای تاجران افغانستان، تسهیل اقامت سرمایه گذاران خارجی، همکاریهای عمرانی و نیز تقویت جایگاه منطقه ویژه اقتصادی مشترک است. همچنین در مذاکرات انجام شده، پروژههایی همچون چهاربانده سازی محور خواف–سنگان–تربت حیدریه، انتقال آب از دریای عمان، و احداث فرودگاه صنعتی در منطقه سنگان بررسی و پیگیری شد.
نماینده خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی میافزاید: خواف امروز فقط یک شهرستان مرزی نیست، بلکه در جایگاهی ایستاده که میتواند نقشی کلیدی در معادلات اقتصادی شرق کشور ایفا کند.
نمایشگاه اینوکس۱۴۰۴ مشهد به فرصتی برای شنیدن دغدغههای فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان بدل شد. در جریان این رویداد، مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی در حاشیه بازدید از این نمایشگاه و در گفتوگو با شهرآرا، از برخی گلایهها و مسائل مهم حوزه تولید سخن میگوید.
سید مرتضی مدنی، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان، با تأکید بر نقش این رویدادها در شفاف سازی فضای اقتصادی میگوید: برگزاری چنین نمایشگاههایی میتواند به فعالان اقتصادی کمک کند و در کاهش تخلفات و پیشگیری از فساد اقتصادی مؤثر باشد.
او با اشاره به وظایف دوگانه تعزیرات در حوزه پیشگیری و برخورد با تخلفات، میافزاید: در گفتوگوهایی که با تولیدکنندگان در این نمایشگاه داشتیم، دو گلایه جدی مطرح شد؛ نخست، قاچاق کالا که ضربه سنگینی به تولید داخلی میزند و دوم، تولید کالاهای زیرزمینی و بی کیفیت که بعضا بدون استاندارد و شرایط بهداشتی لازم هستند.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تأکید میکند: وقتی کالای خارجی مشابه محصولات داخلی، به طور غیرقانونی وارد بازار میشود، نه تنها انگیزه تولیدکننده تضعیف میشود، بلکه سرمایه گذار هم تمایلی به ورود به عرصه تولید نخواهد داشت.
مدنی تأکید میکند: در سالهای اخیر، اقدامات مناسبی برای مقابله با این پدیدهها صورت گرفته، اما نیاز به تقویت بیشتر دستگاههای کاشف و پلیس اقتصادی در حوزه اسناد و سامانههای مرتبط داریم.»
به گفته وی، این نمایشگاه فرصت ارزشمندی برای معرفی ظرفیتهای تولیدی و اقتصادی استان بود. استقبال خوب شهرستان ها، فرمانداران و فعالان بخش خصوصی نشان میدهد که اگر اطلاع رسانی و تبلیغات مناسبی صورت گیرد، میتوان سرمایه گذاران جدیدی را جذب و بستر توسعه را فراهم کرد.»
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان ادامه میدهد: هرچه بخش خصوصی بیشتر در اقتصاد و تولید نقش آفرین شود، به همان میزان میتوان انتظار کاهش بیکاری، افزایش اشتغال، شفافیت بیشتر در اقتصاد و کاهش تخلفات را داشت.
تصور کنید شرکتی بزرگ در استان فعال باشد که میتواند مواد اولیه موردنیاز خود را از همین منطقه تأمین کند، اما در عمل ۹۵درصد این مواد را از خارج استان تهیه میکند. پس وقتی گفته میشود یکی از مزایای این نمایشگاه ایجاد پیوند میان زنجیرههای تولید داخل استان است، گزاف نیست.
ایمان عامری، مدیر مجتمع معادن سنگ آهن احیا سپاهان، با اشاره به همین موضوع میگوید: این شرکت علاوه بر داشتن معادن، کارخانههای کنسانتره سازی با ظرفیت دومیلیون و ۳۰۰هزار تن دارد که حدود ۹۵درصد نیاز این کارخانهها به ملزومات، از داخل کشور تأمین میشود، اما سهم خراسان رضوی از این تأمین بسیار ناچیز است. به همین دلیل، شناسایی ظرفیتهای محلی، یکی از اهداف اصلی ما از حضور در این نمایشگاه بود.
مدیر مجتمع معادن سنگ آهن احیای سپاهان درباره هدف حضور شرکت در این نمایشگاه اظهار میکند: شرکت معادن سنگ آهن احیای سپاهان به عنوان یکی از بزرگترین معادن سنگ آهن پلاسری کشور که در منطقه سنگان خواف مستقر است، با هدف شناسایی تأمین کنندگان منطقهای، به ویژه از استان خراسان رضوی، در نمایشگاه حضور یافت. تا پیش از این، بیشتر تأمینهای ما از تهران و اصفهان انجام میشد، در حالی که این نمایشگاه فرصت خوبی برای ارتباط با تأمین کنندگان محلی در حوزههای مواد اولیه، لوازم کارگاهی، سنگ شکنی و ماشین آلات فراهم کرد.
عامری از چهار محدوده معدنی این شرکت در خواف با ظرفیت تولید ۲.۵میلیون تن سنگ آهن دانه بندی و کارخانههای کنسانتره سازی با چهار فاز و ظرفیت ۲.۳میلیون تن در سال به عنوان بخشی از ظرفیتهای این مجموعه یاد میکند.
او با اشاره به دستاوردهای حضور در نمایشگاه فرصتهای سرمایه گذاری خراسان رضوی، از استقبال خوب و برگزاری جلسات متعدد با تأمین کنندگان لوازم یدکی، مؤسسات بانکی و شرکتهای مختلف خبر میدهد که پیگیری این جلسات به واحدهای مالی و بازرگانی واگذار شده است. عامری تأکید میکند که هدف اصلی شرکت نه فروش، بلکه معرفی توانمندیها و ایجاد ارتباط با نهادهای استانی بوده است؛ چراکه بسیاری از مسئولان پیشتر تنها نام شرکت را شنیده بودند، اما حالا شناخت عمیق تری به دست آوردهاند.
او همچنین به حضور بازدیدکنندگانی از افغانستان اشاره کرده و میگوید: ما علاقهمند به سرمایه گذاری در کشورهای همسایه هستیم و در صورت ایجاد بستر اعتماد و اطمینان از وجود ذخایر مناسب، میتوانیم مراحل اولیه تولید مانند استخراج، دانه بندی و کنسانتره سازی را در آن کشور انجام داده و فراوری نهایی را در داخل کشور دنبال کنیم.
وجود چند نمونه از ماشین آلات معدنی در غرفه مجتمع سنگ آهن سنگان، جلوهای عینی از فعالیتهای میدانی این مجموعه بود و به بازدیدکنندگان امکان ارزیابی نزدیکتر از تجهیزات مورد استفاده در معادن را میداد.
علی رسولیان مدیر عامل مجتمع سنگ آهن سنگان با اشاره به اهداف حضور این مجموعه در این نمایشگاه، میگوید: یکی از مهمترین برنامههای ما توسعه اکتشافات در استانهای خراسان رضوی و شمالی است که مسئولیت آن به این شرکت واگذار شده است. توسعه هر استان نیازمند توسعه بخش معدن آن است و لازمه توسعه معدن نیز، گسترش اکتشافات است. متأسفانه در حوزه اکتشاف عقب هستیم. در این نمایشگاه تلاش کردیم اهمیت اکتشاف را به بازدیدکنندگان و مسئولان نشان دهیم و خوشبختانه در این زمینه اطلاع رسانی خوبی انجام شد.
وی میافزاید: توسعه استخراج و همکاریهای بین المللی به ویژه با کشور افغانستان بود. طی دیدار و گفتوگو با هیئت بازرگانی افغانستان، توافقاتی برای مشارکت در استخراج معادن آهن افغانستان و سرمایه گذاری مشترک میان بخش خصوصی دو کشور حاصل شد. با توجه به اینکه بزرگترین تولیدکننده سنگ آهن در کشور هستیم (با بیش از ۲۶میلیون تن استخراج در سال گذشته)، این مشارکت میتواند منجر به هم افزایی و گسترش همکاریهای منطقهای شود.
رسولیان با اشاره به اهمیت ارتقای سهم بخش معدن در اشتغال استان ادامه میدهد: اکنون حدود ۱۶هزار نفر در این حوزه مشغول به کار هستند و با توسعه فعالیت ها، این عدد میتواند افزایش یابد.
به گفته وی یکی از برنامههای مهم ما در این نمایشگاه، معرفی ظرفیتهای سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی بود. مذاکرات خوبی با مسئولان استانی، شهرداری مشهد، پارک علم و فناوری، دانشگاه فردوسی و سازمان فنی وحرفهای انجام دادیم تا زنجیره آموزش، تولید، فروش و صادرات این سنگها را ایجاد کنیم.
مدیرعامل مجتمع سنگان همچنین از امضای پنج قرارداد همکاری با شرکتهای دانش بنیان خبر میدهد و میگوید: این شرکتها خدمات تخصصی خود را در زیرمجموعههای ما ارائه خواهند داد. همچنین هماهنگیهایی با سازمان فنی وحرفهای انجام شده تا نیروهای شاغل در معادن، آموزشهای لازم را دریافت کنند و از ماشین آلات و تجهیزات ما بهرهمند شوند.