نخستین تیزر فیلم‌ «زن و بچه» با بازی پریناز ایزدیار و پیمان معادی + فیلم هشدار سخنگوی شورای اسلامی شهر مشهد درباره ۱۶۹ ساختمان ناایمن رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر مشهد مقدس: افتتاح سالن چندمنظوره «شهید زاهدی»، گامی به سوی توسعه ورزشی در روستا‌های محور مشهد-میامی است برگزاری اردوی تیم ملی فلوره در مشهد مقدس مراسم نکوداشت روز شهرداری‌ها و دهیاری‌ها در مشهد برگزار شد (۲۵ تیرماه ۱۴۰۴) پیشنهاد ارائه طرحی درخصوص احداث نخستین دهکده گردشگری ویژه دهیاری‌های کشور ادامه فعالیت عمرانی خط ۳ مترو مشهد، با وجود کمبود منابع مالی رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: دولت باید اختیارات لازم را به مدیران محلی واگذار کند شهردار مشهد مقدس خبر داد: افتتاح مجموعه ورزشی به همراه لندفیل مهندسی بهداشتی ویژه دفع پسماند‌های بیمارستانی امکان استفاده نوجوانان ۱۵ساله مشهدی از دوچرخه‌های بایدو فراهم شد تأکید فرماندار مشهد بر ایمن‌سازی ساختمان‌های ناایمن آلودگی هوای کلانشهر مشهد، برای دومین روز پیاپی (۲۵ تیر ۱۴۰۴) علیزاده: انتظار داریم شهرداری مشهد با قوت بیشتری در تامین منابع مالی پروژه‌های شهری عمل کند فراوانی میوه و قصه صنعت کمپوت و کنسروسازی در خراسان فراخوان ثبت‌نام سفر اربعین ۱۴۰۴ در مشهد و خراسان رضوی | زائران در سامانه «سماح» ثبت‌نام کنند گلایه شهروندان از بوی نامطبوع حوالی بیمارستان هاشمی نژاد مشهد سهم مشهد از مالیات بر ارزش افزوده، همچنان ناچیز ساختمان معراج شهدای مشهد در آستانه تکمیل و تحویل به مردم عضو کمیسیون عمران، حمل‌ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد مقدس مطرح کرد: پیشرفت ۷۰ درصدی کلان‌پروژه تقاطع غیرهم‌سطح انقلاب اسلامی هزینه سفر اربعین ۱۴۰۴ یک خانوار ۴ نفره از مشهد چقدر می‌شود؟ رئیس کمیسیون خدمات شهری و محیط‌زیست شورای اسلامی شهر مشهد: ۱۲۰۰ میلیارد تومان اوراق برای توسعه زیرساخت و تجهیز آتش‌نشانی مشهد منتشر خواهد شد
سرخط خبرها

وقتی همه تخم مرغ‌ها در یک سبدند

  • کد خبر: ۳۴۱۳۰۰
  • ۰۴ تير ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۲
  • ۱
وقتی همه تخم مرغ‌ها در یک سبدند
از موضوعات مهم در ساختار فضایی بسیاری از کشور‌های در حال توسعه، پدیده‌ای است که جامعه‌شناسان شهری از آن با عنوان «شهر نخست» (Primate City) یاد می‌کنند. شهری که نه‌تنها بزرگ‌ترین مرکز جمعیتی کشور محسوب می‌گردد، بلکه قدرت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و خدماتی کشور نیز در آن متمرکز شده است.

«شهر نخست» معمولا دو برابر جمعیت شهر دوم کشور را در خود جای داده و به دلیل وجود بیشترین نهاد‌های دولتی، اقتصادی، رسانه‌ای و .. رشد بیشتری از سایر شهر‌ها دارد.

از دلایل شکل‌گیری «شهر نخست» می‌توان به عواملی، چون تمرکز سرمایه‌گذاری و نهاد‌های دولتی در یک شهر (معولا پایتخت)، مهاجرت‌های وسیع روستا به شهر، عدم برنامه‌ریزی مناسب منطقه‌ای و تجمع زیر ساخت‌های آموزشی، بهداشتی و حمل و نقل اشاره کرد.

شهرهایی، چون پاریس در کشور فرانسه و بانکوک در کشور تایلند و بوئنوس آیرس در آرژانتین، مثال‌هایی از این دست هستند. در مقابل کشور آلمان با شکل دادن ساختار چند قطبی توانسته یکی از متوازن‌ترین ساختار‌های شهری را در جهان ایجاد نماید. به گونه‌ای که هرکدام از شهر‌های بزرگ آن در یک موضوع متمرکز هستند؛ برای مثال هرچند برلین پایتخت سیاسی است؛ اما مراکز مالی در شهر فرانکفورت، رسانه و فرهنگ در شهر کلن، صنایع پیشرفته در مونیخ و... تمرکز یافته‌اند.

در کشور ما، تهران به عنوان یک پایتخت بزرگ و پرجمعیت بارزترین مصداق این پدیده است؛ شهری با جمعیتی بیش از ۹ میلیون نفر که محل استقرار اغلب وزارتخانه‌ها، سازمان‌های حیاتی، مراکز نظامی، رسانه‌های ملی و زیرساخت‌های کلان است.

سنگینی وزنه تهدید نسبت به فرصت‌ها

این پدیده پیامد‌های مثبت و منفی بسیاری همراه خود دارد، و با اینکه تمرکز منابع و خدمات تخصصی در یک محل، تقویت هویت ملی از طریق نمادسازی شهری و تسهیل ارتباطات بین المللی را می‌توان از پیامد‌های مثبت آن تلقی کرد، اما این پدیده در بلند مدت منجر به نابرابری‌های فضایی و بحران‌های شهری می‌شود.

چنانچه ذکر شد در این شهر‌ها تراکم جمعیت بیش از حد است و شبیه یک سر بزرگ بر یک بدن نحیف سنگینی می‌کند. در واقع از نظر جمعیتی مهاجرت‌های بسیاری در درون کشور به سمت شهر نخست روی می‌دهد که منجر به شکل گیری پدیده هایی، چون حاشیه‌نشینی، شکل‌گیری سکونتگاه‌های غیر رسمی و در نهایت پیشی‌گرفتن سرعت رشد از برنامه‌ریزی می‌شود.

در چنین شرایطی شهر‌های دیگری که «شهر نخست» محسوب نمی‌شوند، از رشد اقتصادی و خدمات دولتی مناسب بازمانده و از جمعیت نخبه تهی می‌گردند؛ این مسئله فاصله درآمدی و سطح خدمات را دچار تغییر کرده و احساس بی عدالتی فضایی را برای شهروندان ایجاد می‌نماید.

بحران‌های زیست محیطی و افزایش آلودگی‌ها نیز از دیگر مواردییست که اجتناب ناپذیر خواهد بود، از سوی دیگر افزایش فشار بر زیرساخت‌هایی، چون حمل و نقل و البته رشد سفر‌های روزانه به چالش هایی، چون افزایش حجم ترافیک و افت کیفیت زندگی شهری خواهد انجامید.

شهر نخست در شرایط جنگی

تمرکز شدید در شرایط جنگی نیز می‌تواند به تهدیدی جدی برای امنیت ملی تبدیل شود؛ یکی از مهم‌ترین پیامد‌های منفی شهر نخست در دوران جنگ، آسیب‌پذیری در برابر حملات است. هنگامی که تمام یا بیشتر نهاد‌های حیاتی در یک نقطه متمرکز شده‌اند، دشمن می‌تواند با هدف قرار دادن یک شهر ساختار اداره، فرماندهی و مدیریت ملی را دچار مشکل کند.

از سوی دیگر، تراکم جمعیت بالا در شهر نخست، احتمال بروز فاجعه انسانی را افزایش می‌دهد و همچنین زیرساخت‌های درمانی، ارتباطی و حمل‌ونقل نیز به‌شدت تحت فشار قرار می‌گیرند.

برای کاهش این مشکلات باید درباره موضوع تمرکززدایی به صورت جدی اندیشید. توزیع نهاد‌های حکومتی و اقتصادی در چند شهر، تقویت شهر‌های میانی، ایجاد زیرساخت‌های پشتیبان در مناطق دیگر، و توسعه آمادگی‌های دفاع غیرنظامی، از جمله راهبرد‌های کلیدی‌اند.

«شهر نخست» اگرچه موتور توسعه محسوب می‌گردد، اما در نبود سیاست‌گذاری متوازن، می‌تواند به پاشنه آشیل امنیت ملی تبدیل شود. مدیریت هوشمندانه تمرکز شهری، امروز یک انتخاب نیست؛ یک ضرورت است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۴/۰۵
0
0
عالی و بی نظیر
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->