واژگونی تانکر حامل نفت در جاده سبزوار- نیشابور (۳۰ تیر ۱۴۰۴) + فیلم تولد دختر سنگین وزن در آبادان + عکس تایید حکم قصاص قاتلان معاون شهرداری تهران صدا‌های مهیب در تبریز مربوط به پاکسازی مهمات عمل‌نکرده جنگ ۱۲ روزه است امضای تفاهم‌نامه مشترک مرکز وکلا و سازمان اراضی کشور برای پیگیری پرونده‌های تغییر کاربری اراضی دستگیری قاتل مسلح بعد از ۱۴ ماه فرار صدور حکم دادگاه برای شرکت‌های بورسی که سود سهام عدالت را واریز نکردند کلاهبرداری تلفنی برای تهیه دیه ۷ میلیاردی ! آخرین وضعیت مصدومان حادثه واژگونی اتوبوس در محور فیروزآباد ـ کوار ویدئو| آتش‌سوزی گسترده در کارگاه فرآورده‌های نفتی شرق اصفهان اجتماع کودکان مشهدی علیه ظلم | پرواز موشک‌های کاغذی در پارک ملت (۳۰ تیر ۱۴۰۴) +فیلم هزینه سفر به باکو در سال 1404 چقدر است؟ مراکز آموزشی و مدارس در آذربایجان غربی به مدت یک هفته غیرحضوری شد فایده طرح کاشت یک میلیارد درخت چیست؟ آخرین جزئیات از نحوه برگزاری امتحانات ترم بهمن و تابستان دانشگاه‌های آزاد اسلامی (۳۰ تیر ۱۴۰۴) وقوع آتش‌سوزی در جنگل ابر | عملیات مهار آتش در جریان است (۳۰ تیر ۱۴۰۴) هیچ محدودیتی برای حمل و نقل زائران عتبات عالیات وجود ندارد فعالیت ۱۷ هزار کارگاه زیر پوشش تامین‌اجتماعی در غرب خراسان رضوی واریز حقوق بازنشستگان لشکری آغاز شد (۳۰ تیرماه ۱۴۰۴) سهم ۴۷ درصدی موتورسواران در تصادفات منجر به فوت بزرگ‌راه‌های پایتخت کارت ورود به جلسه سی‌امین المپیاد دانشجویی کشور منتشر شد (۳۰ تیر ۱۴۰۴) پایان جعل مأموریت | باند کلاهبرداران دولتی‌نما دستگیر شدند آغاز فرآیند مرمت یکی از گنبد‌های مسجد جامع اصفهان (۳۰ تیر ۱۴۰۴) دریاچه ارومیه تا آخر تابستان کاملاً خشک می‌شود (۳۰ تیر ۱۴۰۴) اجرای طرح ملی سنجش سلامت پایه ششمی‌ها احیای صنعت گردشگری کشور در دوران پساجنگ با محوریت صلح، فرهنگ و زیارت افشای سوالات سمپاد، عدالت آموزشی را زیر سوال برد | برخورد جدی مجلس با متخلفان ضروری است بازگشت دوباره کرونا به صدر بیماری‌های تنفسی کشور جنگ ۱۲ روزه چه آسیبی به صنایع دستی کشور زد؟
سرخط خبرها

آسیب مرمت‌های غیرحرفه‌ای به پل ساسانی

  • کد خبر: ۳۴۲۰۰۱
  • ۰۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۲
آسیب مرمت‌های غیرحرفه‌ای به پل ساسانی
صابونِ «مرمت‌های غیراصولی و نامناسب» به تنِ پل ساسانیِ خیرآباد (کهگیلویه و بویراحمد) هم خورد! مرمت‌های شلخته و غیرحرفه‌ای که ظاهر این میراث ساسانیان را به هم ریخته و به آن آسیب رسانده است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ یک کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی طی توضیحاتی گفت: یکی از نقدهایی که به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی وارد است، روش واگذاری مرمت یادمان‌های تاریخی و فرهنگی است و کارشناسان بارها در این زمینه هشدار داده و خواستار بازنگری در روش واگذاری مرمت‌های یادمان‌های تاریخی بوده و هستند؛ زیرا با روش کنونی که شیوۀ پیمان‌کاری است و مرمت‌ها با روش مناقصه روی سامانه قرار می‌گیرد و شرکت‌هایی که با بهای ارزان‌تر کار مرمت را به (اصطلاح) برمی‌دارند، سپرده خواهد شد. 

سیاوش آریا افزود: بیشتر این شرکت‌ها نیز از افراد مهندس عمران برای مرمت بهره برده و یا از افرادی که تجربه چندانی در زمینۀ مرمت یادمان‌های تاریخی ندارند یا دارای رزومۀ کاری خوبی نیستند، استفاده می‌کنند و در نتیجه آنچه از مرمت یک بنا یا اثر تاریخی بیرون می‌آید بدون تردید دارای ایراد بوده و به آن یادمان تاریخی نیز، آسیب می‌رساند. از همین روی، بایسته است تا روش واگذاری به پیمان‌کاران در مرمت‌های یادمان‌های تاریخی اصلاح و بازنگری شود و از شیوۀ علمی و مرسوم جهانی بهره برده شود؛ زیرا مرمت، کاری است زمان‌بر و علمی و تخصصی و نیازمند تجربه و هزینه‌بر، و نمی‌توان با مناقصه و ارزان‌سازی یادگارهای تاریخی که هویت و شناسنامۀ مردمی با فرهنگ بوده را چوب حراج زد و با نام مرمت پیمان‌کاری به آن خَدشه وارد کرد و آسیب‌های برگشت‌ناپذیری را رقم زد.

این کنشگر میراث فرهنگی ادامه داد: پل ساسانیِ خیرآباد که در نزدیکی چهارتاقی با همین نام قرار دارد و به گونۀ مجموعه‌ای از بناهای عام‌المنفعه ساخته شده، درگیر مرمت‌های غیراصولی شده است. مرمت‌های شلخته‌ای که چهرۀ یادگار ساسانیان را به هم ریخته و به آن آسیب رسانده است و برای برطرف کردن مرمت‌های نادرست و غیرعلمی موجود، باید گروه دیگری از مرمتگران با صرف زمان و هزینه‌های بسیار به اصلاح و بازنگری آن بپردازند. همچنین با نگرش به کمبود بودجه در وزارت میراث فرهنگی، بی‌گمان چنین کاری اگر امکان‌پذیر هم باشد، چندین سال زمان خواهد برد، زیرا اولویت‌های مرمتی و بودجه‌های سالانه یادمان‌های تاریخی، هر ساله تعریف شده است و نمی‌توان کاری از پیش برد.

او در ادامه تاکید کرد: به باور کارشناسان میراث فرهنگی باید هرچه زودتر در روش مرمت به گونۀ پیمانی بازنگری شود و از شیوه‌های دیگری بهره برد. در غیر این صورت وضعیت مرمت‌های یادمان‌های تاریخی در سراسر کشور به بیراهه خواهد رفت و بیشتر آن‌ها غیرعلمی و نامناسب صورت خواهد گرفت.

آریا گفت: من در بازدیدی که چندین سال پیش از چهارتاقی و پل خیرآباد داشتم، وضعیت پل بهتر بود. با این‌که همان زمان نیاز ضروری به مرمت داشت، ولی مرمت‌های شلخته و غیراصولی کنونی، افزون بر این‌که چهرۀ یادمان تاریخی را خَدشه‌دار کرده و به آن آسیب رسانده، باید دوباره از سوی گروه دیگری مرمتگر حرفه‌ای و با تجربه اصلاح و بازنگری شود که هدر رفت بودجه و زمان را در پی خواهد داشت. همچنین چهارتاقی ساسانی نامدار خیرآباد نیز از مرمت‌های غیراصولی رنج می‌برد که به سبب تاریکی هوا در سفرم نتوانستم نگاره‌های خوبی از آن فراهم آورم.

بنابر توضیحات این پژوهشگر میراث فرهنگی، پل خیرآباد به باور باستان‌شناسان از آنِ دورۀ ساسانی است و پایه‌ها و مصالح به کار رفته در آن، گویای این موضوع است. این پل در سده‌های چهارم قمری (مَهی) بازسازی شده و فرم و شکل کنونی آن، مربوط به دوران اسلامی است. پل خیرآباد در جادۀ بهبهان به دهدشت و پس از شهرستان گچساران در منطقۀ خیرآباد بالا (عُلیا) قرار دارد و جزو یادمان‌های تاریخی استان کهکیلویه و بویراحمد به شمار می‌آید و به ثبت ملی نیز رسیده است.  آندره گُدار، باستان‌شناس فرانسوی مسیر پل و چهارتاقی را گذر تاریخی و باستانی پارس به خوزستان می‌داند که به مُشرف به جادۀ نامدار شاهی است.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->