رونمایی از طرح جدید دیوارنگاره میدان انقلاب تهران وقتی آیین، هویت می‌شود | «محفل محترم» از کارکرد اجتماعی عزاداری در یزد می‌گوید آمادگی ۷۴۶ موکب از سوی کانون‌های مساجد کشور برای خدمت به زائران اربعین استان فارس محور جدید بین المللی حرکت زائران اربعین آغاز مستندنگاری زندگی شهدای جنگ ۱۲ روزه (۳۱ تیر ۱۴۰۴) بهترین زمان برای شروع پیاده‌روی اربعین چه روزی است؟ اعزام اولین گروه از خادمان موکب حرم بانوی کرامت به عراق (۳۱ تیر ۱۴۰۴) تجهیز مواکب حسینی با اقلام غذایی و خدماتی توسط آستان قدس علوی در آستانه اربعین ۱۴۰۴ تابستانی متفاوت برای کودکان مشهدی | از قصه و نمایش تا حرم‌گردی و مسابقه در حرم مطهر امام رضا(ع) احداث زائرسرای امام‌رضا(ع) در مرز ریمدان استان سیستان و بلوچستان برای خدمت به زائران پاکستانی درباره شهید سردار محمد کاظمی، رئیس سازمان اطلاعات سپاه | مبارز بی‌ادعا رعایت آداب میهمانی درکنار اجرای قانون تصمیم وزیر بهداشت برای وضعیت آزمون دستیارانی که به زیارت اربعین ۱۴۰۴ می‌روند، چیست؟ امام جمعه موقت تهران: ادغام مذاهب، اقدامی ضد وحدت است آموزه‌های سوره انفال در بیانات رهبر معظم انقلاب | ایران را قوی کنیم عاشورا در آیینه نسخ خطی و صنعت چاپ مرز چذابه از پنجم مرداد ۱۴۰۴ میزبان نخستین زائران اربعین خواهد بود ترافیک تردد زائران اربعین در پل جدید حمیدیه (۳۱ تیر ۱۴۰۴) چند نکته برای اینکه در مسیر پیاده‌روی اربعین، با مشکل مواجه نشوید آخرین آمار ثبت‌نام در سامانه سماح (۳۱ تیر ۱۴۰۴) + فیلم
سرخط خبرها

مرقع اربعین رضوی رونمایی و معرفی شد

  • کد خبر: ۳۴۲۵۷۳
  • ۱۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۵۲
مرقع اربعین رضوی رونمایی و معرفی شد
در مراسمی، مرقع اربعین رضوی مزین به حدیث «سلسله الذهب»، در کتابخانه مرکزی این آستان مقدس رونمایی و معرفی شد.

به گزارش شهرآرانیوز، این مراسم رونمایی به مناسبت یادروز ورود حضرت رضا (ع) به نیشابور و نقل حدیث سلسله الذهب و با موضوع «تجلی ولایت در حدیث سلسله الذهب»، با حضور جمعی از مدیران، کارشناسان و محققان سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، دهم تیرماه ۱۴۰۴، در تالار اندیشگاه رضوی کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی، اجرا شد.

معرفی مرقع اربعین رضوی

سیدرضا صداقت حسینی، کارشناس ارزشیابی و ثبت نسخ خطی مدیریت مخطوطات آستان قدس رضوی، در این مراسم بیان کرد: مرقع اربعین رضوی، از جمله مرقعات نفیس موجود در گنجینه رضوی است که شامل ۴۰ حدیث از امام رضا (ع) از جمله حدیث سلسله الذهب، است.

وی با اشاره به اینکه احادیثی در موضوعاتی همچون ایمان، تقوی، ادب، رازداری و...، در این مرقع ارزشمند به چشم می‌خورد، در تعریف مرقع، گفت: مرقع، صفحات یا اوراقی است که توسط یک یا چند هنرمند خوشنویسی شده و در یک مجموعه، گردآوری شده است.

صداقت حسینی، ادامه داد: مرقع اربعین رضوی نیز توسط مصطفی مهدی‌زاده، از خوشنویسان کتابخانه آستان قدس رضوی به خط نستعلیق زیبا در سال‌های مختلف، نوشته شده است.

همچنین این اثر به همت استاد هاشم ظریف تبریزیان، از دیگر هنرمندان این آستان مقدس، در سال ۱۳۶۸، نقاشی و تذهیب شده است.

وی افزود: در این مرقع، ابتدا متن عربی هر حدیث و سپس ترجمه فارسی آن، کتابت شده است. همچنین در ادامه، اشعاری از علی باقرزاده متخلص به «بقا»، مرتبط با آن حدیث، نوشته شده است.

کارشناس ارزشیابی و ثبت نسخ خطی مدیریت مخطوطات آستان قدس رضوی با اشاره به وجود ۱۰ اثر هنری از استاد مهدی‌زاده و ۲۰ اثر هنری از استاد ظریف تبریزیان در گنجینه رضوی، تصریح کرد: در مجموع، ۲۱۴ مرقع در کتابخانه مرکزی این آستان مقدس، نگهداری می‌شود.

تجلی ولایت در حدیث سلسله الذهب

در ادامه، محمد وفادار مرادی، محقق و کارشناس کتاب‌های خطی، اظهار کرد: حدیث شریف سلسله الذهب، بار معنایی، معرفتی، عرفانی و توحیدی بسیار عمیقی دارد. همچنین این حدیث در یک نگاه کلی، فلسفه سیاسی، اجتماعی، اعتقادی و عرفانی وجود مقدس آقا علی بن موسی‌الرضا (ع)، است.

وی ضمن خوانش حدیث سلسله الذهب و بیان چگونگی روایت این حدیث در سفر امام رضا (ع) به نیشابور در پنجم ماه محرم سده ۲۰۰ هجری قمری، به معرفی برخی از منابعی که این حدیث در آنها ذکر شده است، پرداخت.

وفادار مرادی، گفت: علاوه بر اینکه این حدیث شریف بر روی هنرمندان مختلف همچون خوشنویسان اثر گذاشته، در حوزه ادبیات نیز تأثیرگذار بوده است. به طور مثال، از مشهورترین تأثیر ادبی این حدیث می‌توان به اولین مثنوی «هفت‌اورنگ» اثر جامی با عنوان «سلسله الذهب»، نام برد که بیان معرفت عارفانه توحید است.

وی در تبیین حدیث سلسله الذهب نیز بیان کرد: این حدیث چهار مدخل مهم اعم از حدیث قدسی، مبحث توحید، مبحث ولایت و مبحث امامت، را به روی ما می‌گشاید.

این محقق کتاب‌های خطی ادامه داد: حدیث سلسله الذهب، سخن الهی است که از طریق جبرئیل الهام شده است. همچنین مشابه این حدیث امام رضا (ع)، در بین احادیث ما بسیار وجود دارد.

وی ضمن تعریف احادیث قدسی، تفاوت آنها با قرآن و ارائه آماری از این احادیث، افزود: علما و دانشمندان از قرن پنجم هجری تلاش کردند تا احادیث قدسی را جمع‌آوری کنند. به طور مثال می‌توان به امام محمد غزالی، ابن عربی و...، اشاره کرد.

وفادار مرادی، با اشاره به اینکه توحید از جنبه‌های مختلف شامل کلامی، فلسفی و حکمتی و عرفانی بیان شده است، از برخی از علما و شاعران که در آثارشان به مقوله توحید پرداختند، نام برد.

وی در بخش پایانی این مراسم نیز با ذکر بعضی از آیات و احادیث که در آنها ولایت اثبات شده است، مباحث ولایت و امامت را براساس حدیث سلسله الذهب، تشریح کرد.

منبع: آستان نیوز

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->