شهادت سومین سرباز زخمی شده در حمله صهیونیست‌ها به یزد (۱۵ تیر ۱۴۰۴) نقاش دیوارنگاره «بیعت»: به کاربردن تکنیک در کنار معنا به آثار هنری ارزش می‌دهد کلاس درس زندگی سالم با کربلا روایتی از تکیه دولت، مهم‌ترین جایگاه نوحه‌سرایی تهران دوره قاجار تصاویری از مراسم تشییع پیکر مطهر شهیدان «محمدعلی حسن زاده سبزوار» و «مرتضی میثمی» در حرم مطهر رضوی سوگواران حسینی در مسیر تداوم راه سیدالشهداء(ع)| هم‌زمان با روز عاشورا زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی به خیابان‌های مشهد آمدند + فیلم دو نفر از فرزندان لرستان به جمع شهدای حمله رژیم صهیونیستی پیوستند تاریخچه تعزیه زنانه در ایران از عاشورا تا جنگ ۱۲ روزه | بازخوانی نقش زن در جبهه مقاومت با الهام از حضرت زینب (س) آیت الله مروی در مراسم خطبه‌خوانی شب عاشورا: دشمنان ما نمی‌فهمند کشور امام رضا (ع) و امام حسین (ع) یعنی چه + فیلم آموزش فرهنگ عاشورایی ویژه دهه نودی‌ها در حسینیه کودک هیئت جنت‌الحسین(ع) مشهد؛ ربع قرن خدمت بی‌وقفه در مسیر احیای فرهنگ عاشورا+ فیلم عزاداری مردم تهران و سایر شهرهای کشور در روز تاسوعای حسینی و حمایت از ولی امر مسلمین جهان (۱۴ تیر ۱۴۰۴) + فیلم نغمه‌ای از عشق و ایثار حضرت ابوالفضل (ع) | عزاداری تاسوعای حسینی در مشهد (۱۴ تیر ۱۴۰۴) + فیلم هیئتی ۷۰ ساله به نام دردانه امام رضا (ع)  بررسی جایگاه تاریخی روز تاسوعا در واقعه کربلا در گفت‌و‌گو با پژوهشگر علوم اسلامی جزئیات آیین خطبه‌خوانی شب عاشورا در حرم امام‌رضا(ع) ویدیو | معنای بزرگداشت عزاداری امام حسین (ع) در زمان ما از بیانات رهبر معظم انقلاب | از تبیین تا قیام گسترش طرح «هر شب جمعه مثل اربعین» از مشهد تا اروپا ماجرای عجیب حبیب‌‌بن‌مظاهر و زنده‌شدنش با ندای امام‌حسین(ع)
سرخط خبرها

تاریخچه تعزیه زنانه در ایران

  • کد خبر: ۳۴۳۲۶۷
  • ۱۵ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۴
تاریخچه تعزیه زنانه در ایران
تغزیه و مدیحه سرایی اهل بیت (ع) در میان زنان ایران، قدمت طولانی‌ای ندارد، اما نقطه اوج آن، دوره قاجاریه بوده است و افول آن نیز، در پایان همان دوران است.

به گزارش شهرآرانیوز آئین‌های عزاداری اهل بیت در ایران به دوره صفویه بازمیگردد و نقطه اوج این آئین‌ها همزمان با دولت قاجار در ایران است.

طایفه قاجار با علاقمندی خود به اهل بیت، بیشترین مراسم سوگواری را برای ائمه و به ویژه ذکر حوادث کربلا را برگزار میکردند. در این میان، به جز آئین‌های عمومی در سطح شهر تهران که آنزمان، "دارالخلافه" نامیده می‌شد، تعزیه‌های زنانه نیز جریان داشت.

تعزیه‌های مشهور دختر فتحعلی‌شاه قاجار

قمرالسلطنه ملقب به ماه تابان خانم، دختر فتحعلی شاه قاجار و نوش آفرین خانم، چهل و ششمین دختر فتحعلی شاه از زنان فاضل، شاعر و نیکوکار کشور بود. او با حاج میرزا حسین خان مشیرالدوله سپهسالار، سفیر کبیر ایران در اسلامبول ازدواج کرد و به زبان‌های فرانسه و ترکیه اسلامبولی آشنایی داشت.

مهارت او در شعر و ادب زبانزد بود، اما ارادت خاص این دختر قاجاری به ائمه اطهار او را از دیگران متمایز کرده بود. قمرالسلطنه دوبار به سفر حج رفت و در طول سال و برپایی تعزیه و جشن در سالروز ولادت ائمه اقدام می‌کرد. تعزیه زنانه در منزل قمرالسلطنه، دختر فتحعلی شاه و در دنباله مجلس‌های روضه خوانی زنانه برپا شد و هر ساله در تمام عصر‌های ۱۰ روز اول محرم برقرار بود.

ظاهرا خانم قمرالسلطنه بچه دار نشد و از آنجا که اسم او قمر به معنای "روشنایی" بود، درآمد تمامی املاک خود را وقف روشنایی حرم اهل بیت کرده است. هر ساله ۵۰ هزار تومان از درآمد املاک و مستغلاتی هم که در اختیارش بود، صرف تعمیر و مرمت آرامگاه پیشوایان دینی می‌کرد. او موقوفات زیادی هم برای تامین مخارج تحصیل عده‌ای از طلاب نجف و بقاع متبرکه از خود بر جا گذاشت و سالهاست بخشی از درآمد‌های حاصل از موقوفات محله نعمت آباد در منطقه ۱۹ تهران صرف روشنایی حرم اهل بیت می‌شود. عمده عواید موقوفات او برای روشنایی عتبات مقدسه هزینه می‌شود به همین دلیل اموال او در ایران وقف روشنایی حرم حضرت معصومه و امام رضا و بخشی از دارایی او هم وقف روشنایی حرم اهل بیت در عراق شامل کربلا، نجف، سامرا و کاظمین می‌شود.

قمر السلطنه خانه‌ای هم داشت که آن را هم وقف عزاداری سیدالشهدا کرد و اکنون حسینیه‌ای در انتهای خیابان سعدی جنوبی تهران است.

تاریخچه تعزیه زنانه در ایران

ندیمه سوگلی ناصرالدین شاه، پیشرو تعزیه خوانی زنان

یکی ریگر از زنان پیشرو در تعزیه خوانی زنانه دوره قاجار، مونس السلطنه ماه وش خانم ملقب به مونس الدوله، ندیمه انیس الدوله سوگلی حرم ناصرالدین شاه، از زنان مجرب و دنیا دیده و متجدد دوره خود بود.

او از زنانی بود که به حج و کشور فرانسه سفر کرده و با زبان آنجا آشنا بود. او را می‌توان در جرگه معدود زنان خاطره نویس ایرانی به شمار آورد که در خاطراتش در مورد تعزیه زنانه و مراسم سوگواری به وقایع و جزئیات دقیق می‌پردازد.

وی در مورد تعزیه زنانه نوشته است: "در این تعزیه خوانی یا نمایش مذهبی، همه نمایشگران زن بودند و با روی باز روی صحنه می‌آمدند و تماشاچیان هم بدون استثنا زن بودند. 

در آن روز‌ها پیرمرد سالخورده‌ای به نام "معین البکا" کارگردان اینچنین نمایش‌ها بود. این پیرمرد ده‌ها بلکه صد‌ها نسخه اشعار مناسبتی داشت که هر تکه آن را یک نفر با آهنگ مخصوص می‌خواند. زن‌های ایرانی آن روز، به طور کلی سواد خواندن و نوشتن نداشتند و به فرض هم که نسخه شعر‌ها را دستشان می‌دادند، فایده‌ای نداشت، چون بلد نبودند بخوانند.

راه چاره این کار آن بود که خواجه سیاه و سفید و پیر و جوان که سواد داشتند به خانه معین البکا می‌رفتند و از روی آن نسخه ها، شعر‌ها را خواندند و حفظ می‌کردند.

تاریخچه تعزیه زنانه در ایران

بعد وردست‌های معین البکا آهنگ‌ها را هم به آنها یاد می‌دادند؛ بنابراین همین که خواجه‌ها کاملا آزموده می‌شدند به اندرون و حرمسرا‌ها می‌آمدند و زنان و دختران، پیر و جوان روضه خوان را جمع می‌کردند. این دسته از زن‌ها را به عنوان "ملا" صدا می‌کردند؛ مانند "ملا مریم خانم" یا "آخوند ملا هاجر خانم".

کلمه آخوند، عنوان سردسته روضه خوان‌های زنانه بود و گاه اتفاق می‌افتاد که سردسته روضه خوان‌های زنانه مختصر سواد خواندن هم داشت.

برای تعزیه زنانه یک دسته موزیک هم تهیه کرده بودند که تمامی افراد آن خواجه بودند. طبل و شیپور و سنج و قرنی و همه چی داشتند که فقط خواجه‌ها به کار می‌انداختند گاه می‌شد که تعزیه خانه‌های زنانه باید کلاهخود و سپر داشته باشند و سوار اسب‌های کوچک رام که "تاتو" می‌خواندند می‌شدند".

بیشتر تعزیه‌های زنانه مربوط به وقایعی بود که جنبه زنانه و تفریحی داشت؛ مثل عروسی بلقیس و سلیمان، یوسف و زلیخا، عروسی رفتن حضرت فاطمه (س) که بعد از ماه محرم و صفر در ربیع الاول ماه شادی بود انجام می‌شد. اما تعزیه‌های عزاداری مخصوص ماه محرم و صفر بود.

هنر زنان تعزیه خوان در این بود که با نداشتن سواد، شعر‌ها را بدون غلط و با آهنگ مناسب می‌خواندند. لیدی شِل، زن وزیر مختار انگلیس که در این تعزیه‌ها حضور داشت می‌گوید: "اگرچه آهنگ‌ها و موزیک این شبیه خوانی به گوش فرهنگیان مطبوع نمی‌آمد، اما به قدری این زنان خوب بازی می‌کردند که اگر آن را تکمیل می‌کردند، یک نوع اپرای جالب به وجود می‌آورد که ارزش هنری داشت".

تاریخچه تعزیه زنانه در ایران

علم شاهی در برابر تخت مرمر

سردسته تعزیه‌خوانان زنانه معمولا دختر فتحعلیشاه معروف به "شاهزاده خانمه" بود که تا اواسط عصر ناصری در قید حیات بود و گفته می‌شود خیلی هم باسواد و کتابخوان بود.

شاهزاده خانمه هنگام کارگردانی به رسم آن روز دامن کوتاه چین دار، ارخلاق ترمه یا اطلس و چادر نماز بلند و کفش ساغری می‌پوشید و یک عصای آبنوس کوتاه مرتب به دست، دسته موزیک و هنرپیشگان را فرمان می‌داد و مثلاً اگر دختری باید آهنگ حزن انگیزی می‌خواند کشیده‌ای به صورت اش میزد تا گریه کند.

گفته. می‌شود، تعزیه خوانی زنانه فقط در اندرون شاهی و خانواده‌های اعیان و اشراف و شاهزادگان درجه اول انجام می‌گرفت. مهم‌ترین آن، تعزیه زنانه‌ای بود که در اندرون شاهی می‌خواندند و شب عاشورا، همان شاهزاده خانمه، سر و پای برهنه جلو می‌افتاد و یک کیسه پر از کاه دست می‌گرفت و به صدای رسا نوحه می‌خواند و کاه می‌افشاند و زنان اندرون به دنبال این شاهزاده، حرکت می‌کردند و دو دستی سینه می‌زدند و اشک می‌ریختند و بدین ترتیب به اتاق موزه می‌رفتند و علم جواهرشانی را که معروف به "علم شاه" بود از اتاق موزه به حیات تخت مرمر می‌آوردند و می‌گرداندند و دوباره به اتاق موزه می‌بردند.

تاریخچه تعزیه زنانه در ایران

دیگر جا‌هایی که تعزیه زنانه خوانده می‌شد، عمارت ماه تابان خانم، سالی ۱۰ روز تعزیه زنانه و عمارت منیریه، منزل منیر السلطنه زن ناصرالدین شاه و مادر کامران میرزای نایب السلطنه بود.

مونس الدوله در خاطرات خود در مورد تعزیه زنانه و مراسم سوگواری اشاره دارد: ماه محرم به قول قدیمی‌ها عید بزرگ زنانه بود: "محرم آمد و عید زن‌ها شد | برای گوشه نشینان بهانه پیدا شد"

مخصوصاً شب عاشورا زنان خیلی مشغولیت داشتند؛ از آن جمله باید پای ۴۱ منبر شمع روشن کنند، بعد زیر نخل حلوا بپزند، هر محله یک نخل داشت و نخل، همان اتاقک چوبی مشبکی بود به شکل ضریح پیغمبر.

بعضی خانم‌ها نذر داشتند که اگر خدا به آنها پسر بدهد، پسرشان "قمه زن" شود. وقتی که نذر خانم ادا می‌شد، همان نوزاد قنداقی را بغل می‌گرفتند و یک پارچه به جای کفن گردنش می‌انداختند و وی را می‌بردند سبزه میدان یا امامزاده زید و دلاک، یکی دو تیغ به پیشانی بچه شیرخوار می‌زد. البته بچه گریه می‌کرد، اما اهمیت نمی‌دادند و معتقد بودند نذر باید ادا شود، اگر نذر را ادا نکنند نوزاد جوان مرگ می‌شود.

شاهزاده عضدالدوله در تاریخ عضدی در مورد برگزاری تعزیه و مراسم سوگواری بیان می‌کند: "در عاشورا، اسباب شبیه خوانی و رتق و فتق تکیه زنانه از بابت تعزیه خوانی شب‌ها سپرده به ننه کوچک بود. منبر روضه خوانی روز، حکمش با خیرالنسا خانم، مادر حیدر قلی میرزا دختر مرتضی قلی خان برادرزاده شاه شهید بود که روز عاشورا خودش به منبر می‌رفت و اشعار سینه زنی می‌خواند. تمام اهل حرم در پای منبر سینه می‌زدند.

تاریخچه تعزیه زنانه در ایران

فرجام تعزیه‌های زنانه

برگزاری مجالس تعزیه زنانه عمومیت و توسعه چندانی نیافت و این مجالس نهایتاً تا اواسط دوران حکمرانی احمد شاه قاجار بیشتر استمرار نیافت و پس از آن رو به افول نهاد.

صادق همایونی در کتاب "شیراز خاستگاه تعزیه" عواملی که منجر به رکود مجالس تعزیه شد را چنین می‌نامد: کمی تعداد تعزیه خوان زن، محدودیت محل‌های تعزیه خوانی زنانه، انحصار حضور زنان در این مجالس، انحصار برگزاری به مجالسی که توسط زنان و برای آنها قابل اجرا باشد، فقدان امکان استفاده از ابزارهایی، چون حضور مردان، سطح عمومی نازل موسیقی در میان زنان، ممنوعیت‌های شرعی از نظر حجاب و اضمحلال خاندان قاجار به عنوان حامی اصلی این مجالس.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->