۵ برنامه میثم مطیعی در حرم امام رضا (ع) در دهه دوم محرم ۱۴۰۴ + زمان برنامه‌ها پیش‌بینی افزایش تعداد زائران اربعین ۱۴۰۴ نسبت‌به سال گذشته مراسم بزرگداشت قیام مسجد گوهرشاد در مشهد برگزار می‌شود دیدار و تکریم شهدای قرآنی جنگ ۱۲روزه در دستور کار سازمان قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ عاقبت قاتلان امام حسین (ع) و ۷۲ تن از یارانش چه شد؟ معرفی کتاب‌های عاشورایی برای کودکان و نوجوانان ویژه‌برنامه‌های شبکه قرآن در دهه دوم محرم اعلام شد تصویب نام‌گذاری معابر تهران به نام شهدای اقتدار صحیفه‌ای برای بیداری | امام سجاد(ع) چگونه با زبان دعا امت را تربیت کرد؟ مراسم عزاداری شب شهادت امام سجاد (ع) در حرم رضوی برگزار شد وزیر فرهنگ: بازگرداندن ایمن و به موقع ۸۶ هزار زائر حج در شرایط جنگی اقدامی ارزشمندی بود حرم امام‌رضا(ع)، میزبان برگزاری مراسم بزرگداشت شهدای اقتدار ایران (۱۹ تیر ۱۴۰۴) پیام خانواده شهید حاجی‌زاده به سردار موسوی: مسیر را تا نابودی اسرائیل ادامه دهید گذرنامه‌های زیارتی اربعین نیاز به تمدید ندارند | امکان دریافت غیرحضوری گذرنامه  آغاز ثبت‌نام راهنمایان زائر افتخاری ویژه دهه پایانی صفر در مشهد افتتاح ۲ یادمان بزرگ شهدا در مشهد هم‌زمان با کنگره ۱۸ هزار شهید استان خراسان رضوی ثبت نام اولیه ۳۷۵ کاروان پیاده برای سفر به مشهد در دهه آخر صفر تردد بیش از ۱۲۸ هزار زائر کربلا از مرز مهران در ایام محرم‌ سرلشکر صفوی در جمع عزاداران حسینی: ملت ایران در مکتب عاشورا شکست‌ناپذیر شد شهادت تاریخی از درون اهل سنت: بنی‌امیه مسئول خون امام حسین (ع) هستند
سرخط خبرها

صحیفه‌ای برای بیداری | امام سجاد(ع) چگونه با زبان دعا امت را تربیت کرد؟

  • کد خبر: ۳۴۳۷۰۲
  • ۱۷ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۳
صحیفه‌ای برای بیداری | امام سجاد(ع) چگونه با زبان دعا امت را تربیت کرد؟
صحیفه سجادیه، تنها کتابی از مناجات‌های عارفانه نیست؛ بلکه دفتری از حکمت‌های اجتماعی، اخلاقی و الهی است که امام سجاد(ع) با آن، جان خسته امت اسلامی را بیدار کرد و نسلی تربیت نمود که میراث‌دار فرهنگ عاشورایی شد.

به گزارش شهرآرانیوز، در عصری که شمشیر یزیدیان بر گلوی آزادگی فرود آمده بود و استبداد اموی، هر صدای عدالت‌خواهی را در نطفه خفه می‌کرد، مردی از تبار نور، راهی متفاوت برای قیام در پیش گرفت. امام سجاد (ع)، وارث زخم‌های عاشورا، در میانه آوار خفقان سیاسی، با زبان لطیف و ژرف دعا، جامعه‌ای زخمی و گم‌کرده‌راه را به‌سوی ایمان، آگاهی و عدالت فراخواند.

این امام همام، در حالی که به ظاهر کناره‌گیری از صحنه‌های سیاسی داشت، با «صحیفه سجادیه»، منشور تربیتی و معنوی خود را تدوین کرد؛ مجموعه‌ای از ۵۴ دعا که نه تنها زمزمه‌های سحرگاهانه یک بنده با معبودش است، بلکه فریاد خاموش اعتراض علیه ظلم، جهل، فساد و نابرابری نیز هست.

دعا؛ زبانی برای آگاهی بخشی

در شرایطی که فضای عمومی جامعه با تبلیغات گسترده اموی علیه اهل‌بیت (ع) مسموم شده بود، امام سجاد (ع) از ظرفیت بی‌بدیل دعا بهره گرفت تا مفاهیم ناب توحیدی، معارف قرآن، فلسفه امامت، اخلاق فردی و اجتماعی، و عدالت‌طلبی را در جان مردم نهادینه کند.

در دعای ۲۷ صحیفه سجادیه، امام در قالب دعای خیر برای مرزداران، اندیشه مقاومت اسلامی را ترویج می‌دهد. در دعای ۲۰، خطاب به پیامبر (ص)، ضمن درود بر او، جایگاه والای اهل‌بیت (ع) و وظایف مردم نسبت به آنان را تبیین می‌کند. این‌گونه، امام با بیانی لطیف و معنوی، حقیقتِ ولایت را به ذهن‌ها بازمی‌گرداند، بی‌آن‌که مجالی برای سرکوب مستقیم حکومت فراهم آید.

پرورش انسان مؤمن در قالب مناجات

امام سجاد (ع) می‌دانست جامعه‌ای که زیر یوغ ظلم نفس می‌کشد، پیش از هر چیز به بازسازی درونی نیاز دارد. دعا‌های آن حضرت، همچون مناجات التائبین، مناجات العارفین، و مناجات المفتقرین، مخاطب را به خودسازی دعوت می‌کند. او انسانی را تربیت می‌کرد که در عین خشوع در برابر خدا، شجاع، آگاه، و مسئول در برابر جامعه باشد.

دعای مشهور مکارم الاخلاق نیز، الگویی روشن از تربیت اخلاقی یک مسلمان است؛ از کنترل خشم و زبان تا ایثار و فروتنی، همه در قالب واژگانی دلنشین و تأثیرگذار بیان شده‌اند. این دعا، در حقیقت، منشور اخلاق اجتماعی در بستر دین است.

صحیفه‌ای برای تاریخ؛ زبان مقاومت نرم

در زمانه‌ای که حتی گفتن حق، جرم بود، امام سجاد (ع) سخن گفت، اما نه با خطابه‌های پرشور که موجب حساسیت شود، بلکه با زمزمه‌های عارفانه. این هوشمندی در انتقال پیام، سبب شد تا صحیفه سجادیه، در طول تاریخ، به‌عنوان سندی ماندگار از «مقاومت نرم» اهل بیت (ع) شناخته شود.

به تعبیر برخی پژوهشگران، امام سجاد (ع) با این روش، نه‌تنها دل‌های شیعیان را حفظ کرد، بلکه با تعلیم دعا و آداب عبادت، هویت معنوی امت اسلامی را در برابر هویت‌سازی تحریف‌شده بنی‌امیه مقاوم ساخت.

فرجام سخن؛ قیامی آرام، اما ماندگار

تربیت امت با زبان دعا، ابتکاری از امامی بود که سلاحش نه شمشیر، که مناجات بود؛ نه فریاد، که اشک؛ و نه فرمان نظامی، که تذکری پدرانه در لفافه دعا. راهی که امام سجاد (ع) گشود، امروز نیز برای ما الهام‌بخش است: تربیت جامعه با زبان دل، نه با اجبار؛ با منطق عرفان، نه غوغای سیاست.

این روش، چنان در جان تاریخ نشسته که پس از قرن‌ها، هنوز نغمه‌های سحرگاهانه صحیفه سجادیه، روح را جلا می‌دهد و دل‌ها را برای مبارزه با ظلم، مهیا می‌سازد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->