محمدحسین جعفری در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز، اظهار کرد: افزایش دام باکیفیت یکی از اقدامات علمی و عملی در راستای ارتقای صنعت دامپروری است.
وی ادامه داد: اجرای طرحهای اصلاح نژاد در دام سبک، که مستلزم درنظرگرفتن عواملی چون نژاد دام، شرایط نگهداری، آب و هوا، تغذیه و کارشناسی خبره است، به طور کلی منجر به افزایش بازدهی تولیدمثل، دوقلوزایی، زایش بیشتر، افزایش وزن و شیردهی دام و همچنین مقاومت بیشتر دام دربرابر بیماریها میشود.
وی با بیان اینکه اداره کل امور عشایر استان با همکاری شبکه تعاونیهای عشایری، حدود یک دهه است که طرحهای اصلاح نژاد دام سبک عشایر را آغاز کرده است، افزود: این طرحها شامل اصلاح تغذیه علمی، بهبود نژادی، آموزش و ترویج، سیدرگذاری، همزمانسازی فحلی و استفاده از قوچ و میش نژاددار بوده است.
مدیرکل امور عشایر خراسان رضوی با اشاره به نتایج ملموس این طرحها خصوصاً در سالهای اخیر گفت: پیش از اجرای این طرحها، در بهترین شرایط، عشایر حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد برهگیری داشتند، به این معنی که از هر ۱۰۰ میش، نهایتاً ۶۰ رأس بره برای بازار به دست میآمد.
وی ادامه داد: اما اکنون عشایری که این طرحها را اجرا کردهاند، حداقل ۹۵ درصد برهگیری دارند که این امر حاصل اجرای طرحهایی نظیر اصلاح تغذیه، بهبود نژادی، ارتقای سلامت دامها (واکسیناسیون و رعایت بهداشت) و مدیریت صحیح قوچاندازی و آبستنی است.
جعفری همچنین به بهبود بهرهوری پرواربندی برهها اشاره کرد و بیان داشت: در گذشته، بسیاری از عشایر برههای خود را به صورت نارس به بازار عرضه میکردند و در صورت پروار، با استفاده از نهادههای خام، ماهانه حداکثر ۶ کیلوگرم افزایش وزن حاصل میشد. اما در حال حاضر، با اجرای طرحهای اصلاحی، بهرهوری پرواربندی برهها بین ۴۰ تا ۵۰ درصد بهبود یافته است.
وی در پایان تأکید کرد: اجرای این طرحها دو تغییر مهم و اساسی را در دامپروری عشایر استان رقم زده است؛ اول، بهبود بهرهوری زادوولد با رشد حدود ۴۵ درصدی و دوم، بهبود بهرهوری پرواربندی برهها.