به گزارش شهرآرانیوز؛ بحران آب مشهد جدی است و چهارمین سال پیاپی است که در مشهد این هشدارها به گوش میرسد. ذخایر آبی سدها به کمتر از ۱۰ درصد رسیده و از سوی دیگر برداشتهای بیرویه آب از سفرههای زیرزمینی، دشت مشهد را با چالشهای جدی روبهرو کرده است.
مسئولان اگرچه با هشدارهایی در زمینه صرفهجویی در مصرف آب تلاش کردهاند مردم را برای حل این چالش با خود همراه کنند، اما به نظر میرسد پیگیری جدی و جذب اعتبارات موردنیاز برای به نتیجه رسیدن هر چه سریعتر پروژههای انتقال آب و حفاری چاههای جدید، جایگزینکردن پساب در بخش کشاورزی به جای مصرف بیرویه آبشرب و از همه مهمتر همراهی و مساعدت مسئولان در تهران برای عبور از چالش کمآبی، ازجمله مواردی است که باید تسریع شود.
موضوعی که حجتالاسلاموالمسلمین نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرنگار شهرآرا بر آن تأکید کرد و گفت: پیرو این موضوع، جلسهای در محل دفتر مجمع نمایندگان مشهد و کلات با محوریت بررسی مشکلات آبشرب مشهد و ارائه راهکارهای اجرایی برای تأمین پایدار آن با حضور پنج نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی، فرماندار شهرستان مشهد، مدیرعامل شرکت آبمنطقهای خراسان رضوی و مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد برگزار شد و اهمیت این مسئله اینجاست که اگر موضوع نیازمندی آب را پیشبینی نکنیم، ممکن است با وضعیت نگرانکننده و حتی جیرهبندی آب روبهرو شویم.
وی در ادامه تأکید کرد: در این زمینه به مسئولان تهران به عنوان نماینده مردم مشهد و رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی هشدار میدهم. کوتاهیهایی در زمینه تأمین منابع آب مشهد، میتواند به جیرهبندی آب منجر شود. این مسئله اکنون قابل پیشگیری است، اما در آینده حتی با صرف هزینه نیز ممکن است دیگر نتوانیم اقدامی انجام بدهیم.
پژمانفر با بیان اینکه اکنون در شرایط نامناسبی در این زمینه روبهرو هستیم، اظهار کرد: ذخایر آبی سدها به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است و سد دوستی نیز که بهطور مشترک با ترکمنها از آن بهرهمند میشویم، در نهایت تا مهر و اوایل آبانماه قابل بهرهبرداری و انتقال آب است. این درحالی است که ۶۰ درصد مصرف آبشرب در مشهد با سد دوستی تأمین میشود.
وی افزود: اگرچه شهرهای دیگر مانند تهران نیز با این وضعیت بحرانی روبهرو هستند، اما تفاوت ما با دیگر شهرها در این است که آنها در اولین سال وضعیت بحرانی آب هستند و ما در چهارمین سال هستیم و وضعیت منابع و سفرههای آبی در مشهد با شرایط سختی روبهروست. طبیعی است که در این شرایط باید اقداماتی صورت بگیرد و با برنامهریزی دقیق مسئله را پیش ببریم.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با قدردانی از مردم که در زمینه صرفهجویی در مصرف آب همراهی داشتهاند، گفت: در این زمینه همراهی مردم بسیار خوب بوده و حداقل مصرف ممکن را دارند، اما چند اقدام عاجل نیز در حوزه مسئولان باید پیگیری شود که در جلسه هفته آینده با حضور مسئولان وزارت نیرو، وزارت کشور، سازمان برنامه و بودجه پیگیری خواهد شد.
وی تصریح کرد: برای حفر چاههای جدید که مورد نیاز مشهد است، در صورتی که نتوانیم از منابع آبهای سطحی استفاده کنیم، ممکن است مجبور شویم که از منابع آبی زیرزمینی استفاده شود. چاههایی که امروز در اختیار آب منطقهای شرکت آب و فاضلاب است جوابگو نیست و باید حفاریهای جدیدی صورت بگیرد و تجهیز شوند که اعتباراتی در این زمینه لازم است.
حجتالاسلاموالمسلمین پژمانفر آمادهسازی سد شوریجه را از دیگر اقداماتی برشمرد که باید به سرعت تسریع شود و افزود: اقدامات آمادهسازی سد حدود ۸۰ درصد و خط انتقال آن نیز کمتر از ۵۰ درصد انجام شده است که نیاز به اعتبارات داریم. اگر این سد آماده و آبگیری شود، بخشی از آب مشهد از این مسیر تأمین میشود.
وی تصریح کرد: همچنین در بخش آبهای کشاورزی باید با پساب جایگزین کنیم و آب چاهها را در مدار شرب مشهد قرار بدهیم. این خط انتقال پساب به سمت غرب میرود و خط انتقالی آب بهسمت مرکز مشهد رفته و به شبکه متصل میشود. در حوزه کلات نیز قرار است جلسهای برگزار شود. در این زمینه با مردم کلات این گفتوگو را داشتهایم که آب کلات، اول، دوم و سوم متعلق به خود مردم کلات است، اما اگر در بررسیهای کارشناسی دلایلی وجود داشته باشد که نیازهای کلات در حوزه صنعت، کشاورزی و... تأمین شود، آب مازاد منتقل میشود این مسئله نیز در دست پیگیری است.