مرز‌های شرقی خراسان رضوی، رگ‌های حیاتی تجارت در  روز‌های بحران ابلاغ بخشنامه بخشودگی جرایم تسهیلات زیر ۷۰۰ میلیون به بانک‌ها عرضه ارز اربعین ۱۴۰۴ از ۴ مردادماه آغاز می‌شود نرخ بلیت پرواز‌های اربعین ۱۴۰۴ تعیین شد افزایش قیمت طلای جهانی (۲۱ تیر ۱۴۰۴) ۱۰ درصد از چک‌ها در اردیبهشت ۱۴۰۴ برگشت خورد قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در تره‌بار (۲۱ تیر ۱۴۰۴) | گلابی به بازار مشهد آمد ۳۵۰۰ فعال بورس در محکومیت سخنان نتانیاهو عهدنامه امضا کردند گرانی قیمت میوه با وجود کاهش تقاضا (۲۱ تیر ۱۴۰۴) کشف مزرعه استخراج رمزارز با مصرف برق معادل ۲هزار منزل مسکونی پیش‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه در روز شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ پیش‌بینی بورس شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث در صدر شکایت مردم از بیمه‌ها فعال‌سازی مجدد سکوهای فروش آنلاین طلا در هفته پیش‌رو تزریق منابع مالی جدید به بورس از فردا (۲۱ تیر ۱۴۰۴) رکورد تاریخی بیت کوین (۲۰ تیر ۱۴۰۴) بانک مرکزی: بابک زنجانی مجوز فعالیت اقتصادی ندارد محدودیت فعالیت اصناف مشهد از ساعت ۱۳ تا ۱۷ | سهم مصرف برق واحد‌های تجاری ۱۶ درصد است  پیشنهاد ویژه ایران‌خودرو به پزشکیان درخصوص حمایت از افراد خسارت‌دیده در حملات رژیم صهیونیستی قیمت امروز خودروهای داخلی و مونتاژی (۱۹ تیر ۱۴۰۴)| تداوم رکود در بازار خودرو سقف‌شکنی بیت‌کوین ادامه دارد | هر BTC برابر با ۱۱۲ هزار دلار! عرضه ۱۳۵۰ تن برنج درجه یک پاکستانی در مشهد آغاز شد (۱۹ تیرماه ۱۴۰۴) فیلم منتسب به سهامداران بورس تکذیب شد مشهد چگونه تابستانِ بی‌باران را تاب می‌آورد؟ مشترکان پرمصرف پیامک اخطار قطع برق دریافت می‌کنند اتصال ۱۴۶ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در خراسان رضوی به شبکه برق قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۱۸ تیر ۱۴۰۴) | فونیکس FX چند؟ قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۱۸ تیر ۱۴۰۴) | تارا ۹۷۰ میلیون تومان شد بررسی قیمت امروز پرفروش‌ترین موبایل‌ها در مشهد (۱۸ تیر ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

ضرورت شکل‌گیری گفت‌وگوی ملی میان کنشگران اصلی اقتصاد

  • کد خبر: ۳۴۴۰۲۱
  • ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۱
ضرورت شکل‌گیری گفت‌وگوی ملی میان کنشگران اصلی اقتصاد
در شرایطی که اقتصاد ایران با انبوهی از چالش‌ها روبه‌روست، ایده شکل‌گیری یک گفت‌وگوی ملی در حوزه اقتصاد میان همه کنشگران اصلی نه یک اقدام نمادین، بلکه ضرورتی تاریخی و راهبردی برای عبور از بن‌بست‌های موجود به شمار می‌رود.

در شرایطی که اقتصاد ایران با انبوهی از چالش‌های ساختاری، انباشته و پیچیده روبه‌روست، ایده شکل‌گیری یک گفت‌وگوی ملی در حوزه اقتصاد میان همه کنشگران اصلی از دولت و نهاد‌های حاکمیتی گرفته تا بخش خصوصی، تعاونی‌ها، کارفرمایان، کارگران و نهاد‌های مدنی، نه یک اقدام نمادین، بلکه ضرورتی تاریخی و راهبردی برای عبور از بن‌بست‌های موجود به شمار می‌رود.

پرسش بنیادی، اما این است که چنین گفت‌وگویی باید حول چه محور و با چه اولویتی آغاز شود تا بتواند به‌جای فرورفتن در کلی‌گویی یا فرسایش، به تولید معنا، توافق و تحول بینجامد؟

از نظر نگارنده، اولویت‌دارترین موضوعی که باید در کانون این گفت‌وگوی ملی قرار بگیرد، بازتعریف و اصلاح «نظام حکمرانی اقتصادی» کشور است.

نظام حکمرانی اقتصادی، مفهومی فراتر از سیاست‌گذاری روزمره و قوانین متغیر است. این نظام، چارچوبی به شمار می‌آید که در آن رابطه دولت با بازار، نقش نهاد‌های عمومی، میزان اختیار و مسئولیت بخش خصوصی، سازوکار‌های تنظیم‌گری، نحوه توزیع منابع، منطق بودجه‌ریزی و الگوی مداخله دولت در اقتصاد تعریف می‌شود.

درواقع، آنچه امروز اقتصاد ایران را از پویایی بازمی‌دارد، نه صرفا فقدان منابع یا تحریم‌های خارجی، بلکه ناپایداری، تناقض و بعضا آشفتگی در حکمرانی اقتصادی است؛ یعنی جایی که مرز میان تصدی‌گری و تنظیم‌گری دولت مخدوش شده، نظام انگیزشی بخش خصوصی بی‌ثبات است و فرایند تصمیم‌سازی از شفافیت و مشارکت لازم برخوردار نیست.

برای نمونه، بخش خصوصی در حالی به مشارکت دعوت می‌شود که اغلب در فرایند تدوین و اجرای سیاست‌ها، نقش واقعی ندارد. کارگران از عدالت معیشتی سخن می‌گویند، اما در توزیع منافع و برنامه‌ریزی توسعه‌ای سهمی نمی‌یابند. دولت از رونق تولید دم می‌زند، ولی با مداخلات مکرر و بخش‌نامه‌های خلق‌الساعه، فضای تصمیم‌گیری را ناامن می‌سازد. در چنین فضایی، حتی بهترین برنامه‌های اقتصادی نیز یا به حاشیه رانده می‌شوند یا در بوروکراسی فرساینده گم می‌شوند.

ازاین‌رو، گفت‌وگویی ملی که به بازنگری در نظام حکمرانی اقتصادی بینجامد، باید بر اصولی همچون تفکیک نقش‌ها (دولت، بازار، نهاد‌های عمومی)، تقویت شفافیت و پاسخ‌گویی، افزایش مشارکت مؤثر ذی‌نفعان واقعی در فرایند‌های سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری و تدوین قواعد باثبات، عقلانی و بلندمدت متمرکز باشد.

این گفت‌و‌گو، البته نباید محدود به نخبگان سیاسی یا اقتصادی شود، بلکه باید به فرایندی اجتماعی، فراگیر و نهادینه بدل گردد؛ فرایندی که در آن، اعتماد متقابل احیا شود، ریشه‌های نارضایتی اقتصادی شناخته شده و یک تصویر مشترک از آینده ترسیم شود. تنها در چنین بستری است که می‌توان به اصلاحات واقعی، سرمایه‌گذاری پایدار، اشتغال مؤثر و بازگشت امید به افق اقتصاد ایران دل بست.

درنهایت گفت‌وگوی ملی در حوزه اقتصاد، اگر به‌جای منازعه بر سر منافع کوتاه‌مدت، به اجماع بر سر اصول حکمرانی عادلانه، کارآمد و توسعه محور بینجامد، می‌تواند آغازی باشد برای دوره‌ای تازه در سیاست‌گذاری اقتصادی کشور؛ دوره‌ای که در آن، عقلانیت، شفافیت و اعتماد به سرمایه‌های اصلی توسعه بدل می‌شوند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->