به گزارش شهرآرانیوز، عامل بیماری بعدها در سال ۱۹۵۶ به همراه علائم مشابه در کنگو (زئیر Zair) واقع در قاره آفریقا شناسائی شد. به همین علت نام این بیماری ترکیبی از هر دو محل کریمه و کنگو انتخاب گردید.
امروزه در بیشتر کشورها به خصوص کشورهای همسایه ایران، ویروس این بیماری و یا آنتیبادی مربوط به آن جداشده است. درایران برای اولین بار در یک مطالعه روی کنههای جدا شده از دامها در سال ۱۹۷۸ (کنههای Ixodidea و argasidae) مشخص شد که این کنهها آلوده به ویروس عامل CCHF میباشند. منشاء آن ورود دام های آلوده از مناطق مرزی شرق کشور اعلام شد.
عامل بیماری ویروسی از خانواده بونا ویریده (Bunyaviridae) و جنس نایرو ویروس (Nairovirus) میباشد. این ویروس دارای پوشش پروتئینی (Envelop) است و قطر ساختمان ویروس nm۱۰۰ – ۸۵ میباشد واز گروه RNAهای یک رشتهای میباشد. (Enveloped Virion ۸۵-۱۰۰nm – Single Strand – negative Sense RNA)
مقاومت ویروس در برابر حرارت کم است ودردمای c ˚۵۶ بمدت ۳۰ دقیقه از بین میرود؛ بنابر این پختن گوشت و یا پاستوریزه کردن شیر باعث از بین رفتن ویروس میگردد، ضمنا ویروس میتواند در خون به مدت ده روز در دمای c ˚۴۰ مقاومت کند. ویروس در محیط اسیدی مثلا اسید استیک ۲% (ویا محیط اسیدی ایجاد شده پس از جمود نعشی) از بین میرود و همچنین در برابر هیپوکلریت سدیم یک درصد (Hypochlorite) و محلول ۲% Glutaraldehyde و یا ضدعفونی کنندههای فنولیک Phenolic ۵ تا ۳ درصد، حساس میباشد. صابون و مایعات یا مواد شستشو دهنده با اینکه ویروس را از بین نمیبرند ولی میتوانند ویروس را تا حدی غیر فعال کنند.
۱. گزش کنه یکی از راههای مهم ابتلاء میباشد. کنه بالغ از طریق تخمدان خود ویروس را به نوزادان خود انتقال میدهد. در فصل فعالیت کنه، اوایل بهار تا پائیز، احتمال آلودگی زیادتر میباشد. کنهها از طریق گزش حیوانات مختلف از جمله گاو، گوسفند و بز را مبتلا میسازند. غیر از کنه، اغلب حشرات نیز با تغذیه ازخون دامهای مبتلا، میتوانند بیماری را به سایر حیوانات و یا انسان انتقال دهند. پرندگانی که حاوی کنه باشند به خصوص پرندگانی که بطور فصلی کوچ میکنند میتوانند در صورت آلودگی بیماری را به نقاط مختلف پراکنده کنند، ضمنا دام دراثر تماس با خون یا ترشحات مبتلایان آلوده می شود.
۲. انسان در اثر تماس مستقیم (پوششهای مخاطی) با خون و ترشحات یا بافتهای آلوده دام (بخصوص افرادی که درصنعت دام نقش دارند از جمله دامپزشکان، دامپروران، کارکنان کشتارگاه) و یا کارکنان بیمارستان مثل پزشکان، پرستاران، بهیاران، و…. در اثر تماس با افراد بیمار و یا وسایل آلوده آنها یا گاهی اوقات زنان خانه دار در اثر تماس با خون و ترشحات یا بافتهای آلوده هنگام قطعه قطعه کردن گوشت و جگر دام بلافاصله پس از ذبح و بدون استفاده از دستکش به بیماری مبتلا میشوند. ضمنا از طریق تنفس در تماس با دامهای آلوده نیز امکان ابتلا وجود دارد.
۳. مهمترین راه انتقال که معمولا منجر به مرگ میگردد مصرف جگر خام یا نیم پز میباشد.
در دام: پس از دوره کمون ۳ تا ۱۲ روزه عفونت خونی ویروس Viremia ایجاد میشود دامها بندرت علائم کلینیکی نشان میدهند و در اثر عفونت خونی ویروسی تب بمدت یک هفته در دام دوام مییابد و گهگاهی در حالت حاد خونریزی در مخاطات و یا پرخونی دیده میشود و پس از یک هفته دام بعنوان ناقل بیماری ویروس را از خود دفع میکند.
در انسان: این بیماری درانسان به صورتهای حاد، تحت حاد و خفیف یا فرم مخفی گزارش شده است در فرم حاد پس از عفونت خونی ویروس علائم تب و سردرد، درد عضلانی، لرز، گلودرد، دردشکم، تهوع و استفراغ، اسهال، پرخونی ملتحمه چشم و حساسیت به نور دیده میشود و بین روزهای سوم تا ششم از شروع علائم، دانههای قرمز جوش مانندی (Petechi) درسطح بدن به خصوص روی سینه، دست و پا و مخاطات بدن (دهان و واژن) ایجاد میشود. در فرم شدید در اثر شدت بیماری لکههای خونریزی در زیر پوست مشاهده شده به همراه خون دماغ، استفراغ خونی، ملنا (مدفوع خونی در اثر خونریزی در دستگاه گوارش) و خونریزی رحمی میباشد.
مرگ ممکن است در اثر تداوم اسهال و در نتیجه از دست رفتن مایعات بدن، خونریزی مغزی و یا ادم ریوی و نارسائی ریوی اتفاق افتد. بیمارانی که بدن آنها در برابر بیماری مقاومت کند از روز دهم به بعد همراه با محو شدن لکههای خونریزی بهبودی مییابند ولی دوره نقاهت ممکن است تا ماهها به طول انجامد که به همراه عوارضی مثل اختلال در CNS مانند مننژیت، رعشه و غش، کما و نهایتا خونریزی مغزی، سقط جنین، ریزش مو، تورم مفاصل و اعصاب، زردی در اثر تورم کبد، اختلال در بینایی و شنوائی، لخته گسترده داخل رگی (DIC) (به همراه ضایعات کلیوی، قلبی و مغزی) می باشد.
مورد مشکوک: خونریزی، تب، درد عضلانی همرا ه با سابقه تماس با دام یا کنه یا تماس با انسان بیمار
مورد محتمل:کاهش پلاکت (کمتر از ۱۵۰۰۰۰) و کاهش گلبول سفید (کمتر از ۳۰۰۰) یا فزایش گلبول سفید (بیشتر از ۹۰۰۰)
مورد قطعی: تست سرو لوزیک مثبت یا جدا کردن ویروس از نمونه خون
درهفته اول بیماری و درمرحله تب میتوان با نمونهگیری از خون ویروس را جدا کرد همچنین میتوان ویروس را از نمونههای بافتی مثل بافت کبد، طحال، کلیه، غدد لنفاوی جدا کرد. PCR، IFA، CFT و ... راههای تشخیصی دیگر میباشد.
همچنین با اندازهگیری SGOT و SGPT میتوان به عفونت ویروس در کبد Viral Hepatitis پی برد معمولا در مبتلایان SGOT بالاتر از SGPT می باشد.
در درمان بیماران غیر از مصرف داروی Ribavirin که برای درمان تبهای هموراژیک باسندرم کلیوی مؤثر میباشد میتوان از تزریق خون، یا مایعات جایگزین آن جهت کنترل حجم خون و تزریق ویتامینها و … استفاده کرد.
۱. بهترین راه پیشگیری محافظت در برابر گزش کنه میباشد (استفاده از لباس کار و تجهیزات حفاظت فردی میتواند موثر باشد و هر روز لباس و وسائل را تا حد امکان سمپاشی و ضدعفونی کنند) لازم است برای دامها در طی دورة پرواری چندین نوبت از سمپاشی یا حمام ضد کنه استفاده کرد.
۲. وقتی بیمار مبتلا به این بیماری در بیمارستان بستری شود خطر انتقال عفونت در داخل بیمارستان وجود دارد باید اقدامات کافی جهت جلوگیری از آلودگی از جمله ایزوله کردن و قرنطینة شخص بیمار، ضدعفونی وسائل در دمای C ۶۰ بمدت یک ساعت و یا استفاده از مواد ضدعفونی کننده جهت وسایل و اشیاء که حساس به حرارت می باشند (از جمله ضدعفونی کردن توسط اتیلن اکسید)، پوشیدن دستکش ضخیم یا دولا، کلاه، عینک و غیره…
۳. چون کنترل و جداسازی دامهای مشکوک به آلودگی (حاوی تعدادی کنه و دارای تب یا علائم دیگر) میسر نمیباشد و یا نگهداری و قرنطینه مقدور نیست، توصیه میشود پس از اقدامات بهداشتی ضمن کشتار دام، لاشه را مستقیما به بازار عرضه ننمایند، بلکه با نگهداری ۲۴ ساعت در یخچال یا سردخانه (دمای ۴ تا ۸ درجه سانتیگراد) و پس از طی مراحل جمود نعشی مورد مصرف قرار دهند، خریداران گوشت نیز توجه نمایند که ممکن است فروشنده دام به این عمل اقدام ننموده باشد لذا پس از ۲۴ ساعت و با استفاده از تجهیزات حفاظت فردی (دستکش و ...) نسبت به قطعه قطعه کردن گوشت و مصرف آن اقدام نمایند باید توجه کرد که امعا، و احشائ دام (شکمبه، روده و معده، کبد) ومغزبعلت تاخیر در ایجاد جمود نعشی باید طبق ضوابط بهداشتی (نگهداری بیشتر از ۲۴ ساعت در سردخانه) مصرف گردند.
هشدار بهداشتی: از خرید گوشتهای بازرسی نشده بدون مهر دامپزشکی (کشتار غیر مجاز) خودداری کنید.