به گزارش شهرآرانیوز؛ مشهد تا سال ۱۳۶۳ جایی به نام معراج شهدا نداشت و در این سال با پیگیریهای مرحوم علیاکبر رضاییبحرآبادی، مسئول وقت تعاون لشکر ۵ نصر، در ملکی اجارهای در ابتدای شهرک امامهادی (ع)، این شهر مثل دیگرشهرهای کشور صاحب معراج شد؛ جایی که پیکر شهدای هشتسال دفاعمقدس ابتدا به آنجا میآمد و پس از شستوشو و تکفین و وداع خانوادهها، در حرم مطهر رضوی تشییع میشد.
پس از پایان جنگ، این مکان تا حدود ۱۰ سال پیش تعمیرگاه خودرو و صافکاری و... بود، تا اینکه شهرداری مشهد پس از کشوقوسهای فراوان، سال ۱۳۹۴ آن را تملک کرد و درهای معراج شهدا پس از سیسال به روی مردم باز شد، اما وضعیت معراج شهدای مشهد اصلا مناسب نبود و نیاز جدی به بازسازی داشت.
این بازسازی در بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد و حالا این پروژه که یکی از ۴۷ پروژه عمرانی اولویتدار شهر به شمار میرود و به پیشرفت فیزیکی ۸۸ درصدی رسیده است، بهزودی و در آستانه برگزاری کنگره ۱۸ هزار شهید خراسانرضوی به بهرهبرداری میرسد.
معراج شهدای مشهد تا حوالی سال ۱۳۶۹ میزبان پیکر شهدا بود و براساس آمارهای ثبتشده، نزدیک به ۱۶ هزار شهید دفاعمقدس از این مکان تشییع شدهاند، اما چند ماه پس از عملیات مرصاد و امضاشدن قطعنامه ۵۹۸ توسط ایران، ملک اجارهای معراج مشهد به صاحبش تحویل داده شد.
تا اوایل دهه ۸۰ کسی پیگیر وضعیت معراج شهدای مشهد نبود، تا اینکه در مستندی به نام قدمگاه، تغییر کاربری این مکان به صافکاری، تانکرسازی، تعمیرگاه خودرو و... علنی شد و چندی بعد معاونت مهندسی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعمقدس پیشنهاد تملک این ملک را به شهرداری مشهد ارائه کرد. این پیشنهاد با استقبال مدیریتشهری روبهرو شد، ولی بهدلیل اینکه زمین معراج سند نداشت، تملک متوقف شد و با وجود دستور سیدمحمد پژمان، شهردار وقت مشهد، برای خرید ملک معراج شهدا، هیچ توافقی انجام نشد.
پرونده پروژه خرید و احیای دوباره معراج شهدای مشهد پس از چند مذاکره ناموفق از سال ۱۳۸۶ به مدت هشتسال بسته شد، تا اینکه شورای اسلامی شهر در مهرماه ۱۳۹۳ در لایحهای به شهرداری تکلیف کرد تا بهدلیل حاصلنشدن توافق با مالک زمین معراج در هفتسال گذشته، از طریق اعمال ماده۹ خرید و تملک زمین برای اجرای برنامههای عمومی و عمرانی دولت و شهرداریها، بنای معراج را تملک کند.
هشتماه پس از تصویب و تأیید این مصوبه، یعنی در اردیبهشت ۱۳۹۴، درهای معراج شهدا با کاربری فرهنگی به روی مردم باز شد. اما با وضعیت نامناسب ساختمان قدیمی معراج شهدا و نیاز جدی آن به بازسازی و بازپیرایی، پس از حدود ۱۰ سال از بازگشایی معراج شهدا، در شهریور سال ۱۴۰۲ عملیات عمرانی بازسازی معراج شهدای مشهد آغاز شد.
شهردار منطقه ۱۰ مشهد در گفتوگو با شهرآرا درباره آخرین وضعیت پروژه بازسازی معراج شهدا که در فهرست ۴۷ پروژه شاخص شهرداری قرار دارد، گفت: عملیات اجرایی پروژه معراج شهدا از شهریور ۱۴۰۲ و در زمینی به مساحت ۹۰۰ مترمربع و در زیربنایی ۱۳۰۰ مترمربعی شروع شد. برای این پروژه مهم رقمی نزدیک به ۳۵۲ میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده و تاکنون به پیشرفت فیزیکی ۸۸ درصدی رسیده است و بهزودی در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
وحید برجستهنژاد با اشاره به جزئیات این بازسازی و برنامههایی که برای معراج شهدا پیشبینی شده است، ادامه داد: معراج شهدای مشهد مکانی است که میزبان ۱۶ هزار شهید خراسان بزرگ بوده و برای همین در بازسازی آن از نمادها و المانهای بهیادماندنی و متناسب با فضای معراج و دفاعمقدس استفاده شده است.
در پروژه معراج شهدا علاوه بر بازسازی ساختمان، یادمان عروج، نماد شهادت، هشت دروازه بهشت بهعنوان نماد هشتسال دفاعمقدس، مجسمه سرو نماد علم عزاداری امامحسین (ع)، ضریح و تعدادی دیگر از المانهای متناسب با فضای معراج شهدا و جنگتحمیلی جانمایی و نصب خواهد شد.
برجستهنژاد ادامه داد: برای استفاده مردم از ظرفیت فرهنگی معراج شهدا، در طبقه منفییک این بنا، فضایی فرهنگی و آموزشی پیشبینی شده است که شهروندان بولوار توس و دیگرمردم میتوانند از ظرفیت آن استفاده کنند.
شهردار منطقه ۱۰ در ادامه و با بیان اینکه فضای بیرونی معراج شهدا و اطراف آن نیز همزمان و متناسب با پروژه بازپیرایی میشود، تصریح کرد: در کنار بازسازی و بازپیرایی ساختمان معراج، به فضاآرایی و بازپیرایی فضاهای اطراف این ساختمان هم توجه شده است. قرار است در ادامه و همزمان با این پروژه تا پل عابرپیاده ابتدای خیابان امامهادی (ع) که همجوار با معراج شهداست، به شکل نمادین سربند رزمندگان و شهدای هشتسال دفاعمقدس طراحی و اجرایی شود.