وزیران دفاع ایران و روسیه در مسکو دیدار کردند (۳۰ تیر ۱۴۰۴) فرمانده عملیات اسرائیل در رفح کشته شد وزیر کشور: بیش از این ظرفیت پذیرش و پذیرایی از اتباع را نداریم سقوط جت آموزشی در بنگلادش| ۱۹ نفر کشته و ۱۰۰ تن زخمی شدند (۳۰ تیر ۱۴۰۴) عراقچی: همسایگان می‌توانند بسیاری از مشکلات ما را به طور کامل رفع کنند شکایت عراق از اسرائیل به سازمان ملل احتمال دیدار پوتین و ترامپ در چین ادارات بوشهر در روز چهارشنبه (یکم مرداد ۱۴۰۴) تعطیل شد تغییر ساعات کاری سه‌شنبه و تعطیلی ادارات قم روز چهارشنبه اول مرداد ۱۴۰۴ خراسان رضوی در مسیر تقویت نقش زنان در بخشداری‌ها تداوم همکاری تهران و بغداد در دیدار اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس با نخست وزیر عراق وزیر اطلاعات: کسب اسناد و مدارک از اهداف رژیم صهیونیستی از دستاورد‌های وزارت اطلاعات بود واکنش امیرخان متقی به اظهارات ترامپ: هیچ نیروی خارجی در بگرام نیست تاکید رئیس جمهور بر ضرورت هماهنگی با قوای مقننه و قضائیه برای وحدت رویه در موضوع تفویض اختیار به استانداری‌ها چین بر راهکار دیپلماتیک در قبال ایران تاکید کرد واژگونی اتوبوس نظامیان اسرائیلی در شرق قدس اشغالی علی آبادی: تا پایان امسال ۳۸۰۰ مگاوات ظرفیت جدید تولید برق وارد مدار می‌شود رزمایش مرکب امداد نجات دریای خزر در دو فاز ساحلی و دریایی برگزار می‌شود رنجبرزاده: نباید اختلاف‌سلیقه‌ها به انسجام داخلی و وحدت ملی آسیب بزند هشدار پکن به تحریم‌های جدید اروپا علیه بانک‌ها و شرکت‌های چینی پزشکیان هفته آینده به پاکستان سفر خواهد کرد رسانه ایرلندی: تعطیلی بندر ایلات پیروزی آشکار صنعا و شکست بی‌سابقه صهیونیست‌ها است آیت الله علم الهدی: سیره امام سجاد (ع)؛ حفظ هویت انقلابی، آگاهی اجتماعی و مسئولیت‌پذیری تاریخی است قالیباف: کشور‌های اسلامی محاصره غزه را بشکنید ادارات ایلام روز چهارشنبه (یکم مرداد ۱۴۰۴) تعطیل شد انتقاد شدید آنروا از بی‌تفاوتی‌ها در برابر گرسنگی در غزه
سرخط خبرها

مدارا با مردم، حساب‌کشی از مسئولان

  • کد خبر: ۳۴۶۴۳۶
  • ۳۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۰:۰۹
مدارا با مردم، حساب‌کشی از مسئولان
کروسینسکی، راهب لهستانی که در دوران صفویه به ایران سفر کرده بود، درباره شاه‌عباس‌صفوی نوشته‌است: «شاه‌عباس بزرگان را با جان و مردم را با مال مجازات می‌کرد.» در ظاهر، این جمله به‌شیوه‌ای از مجازات اشاره دارد، اما در باطن، حامل پیامی درباره تعادل در مسئولیت‌پذیری است.

کروسینسکی، راهب لهستانی که در دوران صفویه به ایران سفر کرده بود، درباره شاه‌عباس‌صفوی نوشته‌است: «شاه‌عباس بزرگان را با جان و مردم را با مال مجازات می‌کرد.» در ظاهر، این جمله به‌شیوه‌ای از مجازات اشاره دارد، اما در باطن، حامل پیامی درباره تعادل در مسئولیت‌پذیری است؛ تعادلی که اگر از میان برود، نه‌تنها نظام اداری کشور را دچار اختلال می‌کند، بلکه به اعتماد عمومی نیز لطمه می‌زند.

این نقل‌قول تاریخی نشان می‌دهد که باید هزینه تخلف برای مسئولان و مدیران بالا باشد، در‌حالی‌که برای مردم عادی، جامعه باید امکان بازگشت و اصلاح را فراهم کند. در ماه‌های اخیر موضوع برخورد با تخلفات مسئولان و وابستگان آنان، نه‌تنها به یک مطالبه عمومی تبدیل شده، بلکه در دستور‌کار نهاد‌های مختلف قرار گرفته است. 

مردم انتظار دارند برخورد با تخلفات بدون ملاحظه جایگاه، موقعیت یا سوابق افراد انجام شود؛ مسئله‌ای که لازمه حفظ سرمایه اجتماعی است. با‌این‌حال تجربه نشان می‌دهد که مقابله با تخلفات صرفا با عدد و رقم یا آمار تحقق نمی‌یابد. برای اقناع افکار‌عمومی لازم است که روند برخورد با تخلفات شفاف، عادلانه و متناسب باشد.

 اگر مردم مشاهده کنند که مسئولان و اطرافیانشان در برابر خطا‌های خود پاسخگو نیستند یا مجازاتشان با خطای صورت‌گرفته همخوانی ندارد، اما در مقابل مردم عادی برای خطا‌های مشابه مجازات می‌شوند، حس بی‌عدالتی در جامعه تشدید خواهد شد. برای مثال، کارمندی که مرتکب تخلفی شده است یا اطرافیانش از موقعیت او سوءاستفاده کرده‌اند، ممکن است از کار تعلیق یا اخراج و برای همیشه از خدمت دولتی محروم شود.

چنین جدیتی در برخورد با تخلفات در سطوح پایین، این انتظار را در جامعه ایجاد کرده است که مسئولان بلندپایه نیز باید در برابر خطا‌های خود، مجازات متناسب و حتی سنگین‌تری را متحمل شوند. این اصل نه‌فقط درباره مسئولان، بلکه درباره اطرافیان و نزدیکانشان نیز صدق می‌کند. برخورد قاطع با تخلفات مسئولان و اطرافیانشان دو نتیجه مهم به همراه دارد: هم بازدارنده است، هم موجب تقویت اعتماد عمومی می‌شود؛ بنابراین افکار‌عمومی انتظار دارد که با تخلفات مسئولان و وابستگانشان بدون هیچ چشم‌پوشی‌ای برخورد شود. 

در کنار آن، باید امکان بازگشت مردم خطاکار به مسیر طبیعی زندگی فراهم باشد. تحقق این رویکرد، از سر اغماض نیست، بلکه به‌منظور حفظ نظم و عدالت اجتماعی است. زیرا مسئولان ابزار تصمیم‌گیری و تأثیر‌گذاری بیشتری بر روند‌ها را دارند، اما مردم اغلب صرفا مصرف‌کنندگان تصمیم‌هایی هستند که دیگران برای آنها اتخاذ کرده‌اند.

اگر برخورد با متخلفان به‌گونه‌ای باشد که به‌طور ناخودآگاه بار مسئولیت‌پذیری از دوش مدیران و وابستگانشان برداشته شود و در مقابل سنگینی مجازات بر دوش مردم بیفتد، در عمل شعار‌های عدالت‌محور رنگ می‌بازند و حتی به ضد خود تبدیل می‌شوند. عدالت‌محوری زمانی معنا می‌یابد که ستون اصلی آن، پاسخگویی بی‌چون‌وچرای مسئولان و امکان اصلاح و بازگشت‌پذیری برای مردم باشد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->