به گزارش شهرآرانیوز، تهران حالا بیش از هر زمان دیگری به خشکسالی نزدیک شده است. بنا بر گزارشهای رسمی شرکت آب منطقهای تهران، موجودی پنج سد اصلی تأمینکننده آب شرب پایتخت به پایینترین سطح در ۱۵ سال اخیر رسیده و در صورت ادامه این روند، تنها برای حدود ۶۰ روز دیگر آب در مخازن باقی خواهد ماند.
در حالی که متوسط مصرف روزانه آب تهران از ۳ میلیون مترمکعب فراتر رفته، ورودی آب به سدهای لار، طالقان، کرج، لتیان و ماملو بهشدت کاهش یافته است. کاهش بیش از ۳۵ درصدی بارشها نسبت به سالهای گذشته، یکی از اصلیترین دلایل این بحران اعلام شده است.
مسئولان آبفای استان تهران در اظهاراتی بیسابقه هشدار دادهاند که اگر مصرف کاهش پیدا نکند و بارش مؤثری رخ ندهد، تابستان امسال بخشهایی از پایتخت با جیرهبندی آب و حتی قطعی موقت روبهرو خواهند شد. همچنین استخراج بیرویه از منابع آب زیرزمینی برای جبران کمبود سدها باعث افت سطح آب و تشدید پدیده فرونشست در حومه پایتخت شده است. البته امروز استاندار تهران اعلام کرد که قطعی آب نداریم و فقط کاهش فشار آب را خواهیم داشت اما در برخی مناطق به دلیل نواساناتی قطعی آب داشتیم.
کارشناسان محیطزیست معتقدند تنها راهحل عبور از بحران، صرفهجویی فوری و جدی در مصرف آب است. توصیه به کاهش استفاده از کولرهای آبی، اصلاح الگوهای مصرف خانگی، خودداری از شستوشوی خودرو و پرهیز از مصارف غیرضروری از جمله اقدامات فوری برای پیشگیری از قطع آب در تهران است.
کارشناسان محیطزیست و منابع آب معتقدند عوامل متعددی در شکلگیری این بحران نقش داشته است؛ از کاهش بارندگیها و کاهش ورودی سدها گرفته تا مصرف بیرویه و نبود سیاستهای بازدارنده در مدیریت مصرف.
تهران به لحاظ آبی، روی لبه تیغ حرکت میکند، بنابراین اگر اصلاح مصرف صورت نگیرد و ورودی سدها تقویت نشود، سناریوی جیرهبندی آب یا قطعیهای چندساعته دور از ذهن نیست.
در حال حاضر، سدهای لار، لتیان، طالقان، ماملو و کرج به شدت تحت فشار تقاضا هستند و طبق برخی برآوردها، میزان ذخیره آب قابل استفاده به کمتر از ۳۰ درصد ظرفیت مفید رسیده است.
مسئولان شرکت آب و فاضلاب با ابراز نگرانی نسبت به ادامه این وضعیت، از شهروندان خواستهاند با کاهش مصرف، تهران را از خطر خشکی نجات دهند.