احتیاط! مشغول شهرتکانی هستیم روایت دکتر محمدابراهیم باستانی‌پاریزی از مشهد سال ۱۳۴۹ | مشهد شهر درخت‌هاست سردرگمی مراجعان در پیداکردن محل دفن اموات در آرامستان بهشت رضا (ع) تمرکز بودجه‌ ۱۴۰۴ مشهد بر توسعه پایدار و عدالت‌محوری تولید بیش از ۲۲۰ هزار تن آسفالت طی ۱۱ ماه | پخش بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار مترمربع آسفالت از ابتدای سال ۱۴۰۳ رئیس شورای اسلامی شهر مشهد خبر داد: اضافه‌شدن ۲۱۹ المان جدید استقبال از بهار ۱۴۰۴ در حوزه فرهنگی رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد: المان‌های استقبال از بهار ۱۴۰۴ هویت رضوی و فرهنگ ایثار و شهادت را به نمایش می‌گذارند شرح آخرین وضعیت راه‌اندازی فاز یک خط ۳ متروی مشهد از زبان مدیرعامل مدیرعامل سازمان مپ شهرداری مشهد: بازیافت، راهکار رفع ناترازی انرژی است رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: ۴ ایستگاه میانی خط سه مترو تا پایان سال ۱۴۰۴ در مدار قرار خواهد گرفت مشهد مقدس، رکورددار گل‌کاری بهاری در کشور رئیس کمیسیون عمران، حمل‌ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد: ۲۵ اسفندماه تست اولیه فاز یک خط سه مترو مشهد انجام خواهد شد ثبت یک روز آلوده دیگر در کلانشهر مشهد (۱۶ اسفند ۱۴۰۳) فراخوان مرکز نوآوری پارک دانش شهرداری مشهد اعلام شد+جزئیات ثبت نام مشهد باید سبز بماند | ضرورت حفظ و توسعه فضای سبز در شهر و چالش‌ها و راهکارهایش هوای مشهد در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس (چهارشنبه، ۱۵ اسفند ۱۴۰۳) | اواسط روز و بعدازظهر از غلظت آلاینده‌ها کاسته می‌شود آتش سوزی کارخانه قند آبکوه مشهد در ۷۸ سال پیش | بوی قند سوخته شهر را فراگرفت ایجاد بیش از ۳۰۰۰ جای‌پارک موقت نوروزی توسط شهرداری مشهد با همکاری ادارات دولتی ماجرای حمله به اتوبوس شهرداری در بولوار طبرسی مشهد چه بود؟ + ویدئو
سرخط خبرها

آغاز گام دوم مرمت مهم‌ترین دروازه شهر تاریخی توس

  • کد خبر: ۳۵۰۹۶
  • ۳۰ تير ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۰
آغاز گام دوم مرمت مهم‌ترین دروازه شهر تاریخی توس
احیای ۴ دروازه اصلی شهر تاریخی توس در دستورکار میراث فرهنگی قرار دارد. این دیوار خشتی در دوره حیات خود از محکم‌ترین بارو‌ها بوده و دشمنان را در زمان حمله دچار مستأصل می‌کرده است.
لیلی رحمانی/ شهرآرانیوز - خشت‌های گلی اش برای سال‌ها حافظ جان و زندگی اهالی شهری بوده که این روز‌ها شده است قسمتی از شهر مشهد؛ شهری تاریخی که دیوارهایش هم حرف‌هایی برای گفتن دارد و با گذشت سال‌ها با قدوقامتی آسیب دیده، هنوز زنده است. سخن از شهر تاریخی تابران توس است؛ توس کهن سالی که دیوارهایش هم جزوی از تاریخ است و یادگار پایداری برای حفظ شهر؛ دیواری هفت کیلومتری که خشت به خشت درحال احیاست تا شاید بتواند عظمتی را که در گذشته داشته است، تا حدی نشان دهد. در میان تمام شهر‌های تاریخی دنیا که حصاری داشته اند شاید کمترشهری را بتوان یافت که هنوز هم پس از گذشت تمام وقایع و جنگ‌ها و بی توجهی ها، باقی مانده باشد، اما برج و باروی ششصدساله توس هنوز زنده است.

برای سالیان سال، آثار تاریخی شهر توس در سایه عظمت آرامگاه حکیم این شهر و البته بی توجهی مسئولان مغفول مانده بود، اما خوشبختانه این روز‌ها خبر‌های خوشی از توس به گوش می‌رسد؛ از احداث ره باغ جلوخان و احیای کهن دژ گرفته تا احیای برج و باروی توس که عظمتی بیش از آنچه به نظر می‌رسد دارد. این دیوار خشتی در طول حیات خود، یکی از محکم‌ترین بارو‌ها بوده و دشمنان را در زمان حمله، دچار استیصال می‌کرده است.

چند روز قبل بود که مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان در حاشیه افتتاح فاز سوم جلوخان فردوسی، از مرمت ۳۰۰ متر از خشت‌های باروی توس خبر داد. ابوالفضل مکرمی فر پیش‌تر نیز تأکید کرده بود که با مرمت و احیای برج و باروی شهر تاریخی، شکوه به توس بازمی گردد و حالا این اتفاق درحال تحقق است.
 
البته تحقق این موضوع، شهرداری و سازمان میراث فرهنگی را پس از سال‌ها کنار هم قرار داده است و نتیجه این اقدامات نه تنها شامل حال خراسانی‌ها بلکه تمام مردم ایران خواهد شد؛ چراکه این گام‌ها توس را به عنوان قسمت مهمی از تاریخ کشور تا ثبت جهانی پیش خواهد برد.


آغاز گام دوم مرمت برج و باروی توس

مدیر پایگاه میراث فرهنگی توس درباره گام جدید مرمت برج رودبار به شهرآرا گفت: گام دوم مرمت دروازه رودبار برج و باروی توس با متراژ ۱۵۰ متر، در چند روز آینده آغاز خواهد شد. احسان زهره وندی با بیان این مطلب ادامه داد: گام اول پروژه مرمت که در سال گذشته آغاز شده بود با متراژ ۱۵۰ متر در یک سمت دروازه به پایان رسیده است. پیگیری‌های لازم دراین زمینه انجام شده است و پس از اقدامات باستان شناسی و تعیین ضخامت دیوار، طرحی تهیه و مصوب و درنهایت کار مرمت آغاز شد. درواقع کار از حفاظت این دیوار به بازسازی آن رسیده است.
 
او بیان کرد: شهر تاریخی تابران توس در دیواری به طول ۷۲۰۰ متر و با قطر ۶ متر و ارتفاع ۹ متر محصور است. در این دیوار ۱۰۶ نیم برج و برج و ۴ دروازه وجود داشته و شامل دروازه رودبار درکنار کشف رود، دروازه رادکان یا نیشابور، دروازه مرو و دروازه رزان است.


هزینه ۵ میلیاردی تا امروز

مدیر پایگاه میراث فرهنگی توس ادامه داد: علت انتخاب دروازه رودبار، وضعیت مکانی این دروازه به عنوان ورودی شهر توس است. احیای کل دیوار هزینه بر خواهد بود، اما امیدواریم با مرمت ۴ دروازه، چهارچوب شهر برای بازدیدکنندگان مشخص شود.

زهره وندی افزود: بازسازی دیوار با خشت سنتی انجام می‌شود و کارگاهی برای تولید خشت سنتی نیز در همان محدوده درحال فعالیت است. تاکنون حدود ۵ میلیاردتومان هزینه و ۳ میلیون قالب خشت برای همین ۳۰۰ متر استفاده شده است. او درباره وضعیت کنونی دیوار توس نیز گفت: هیچ قسمتی از دیوار به طور کامل تخریب نشده است و رد و پی دیوار در تمام مسیر هنوز وجود دارد. این دیوار از دوران ایلخانی به جا مانده است.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->