الهام یوسفی | شهرآرانیوز - پژوهشگران ایرانی تلاش کردهاند با استناد به متون تاریخی، اجتماعی و فرهنگی، تا جایی که ممکن است بدین قلمرو تاریک نفوذ کنند. کتاب «سیمای زن در فرهنگ ایران» یکی از این تلاشهاست که به قلم دکتر جلال ستاری و از سوی نشر مرکز منتشر شده اسو. بخش مهمی از تاریخ ایران با اسطوره پیوند خورده است. در حقیقت، اساطیر بخشی از تاریخاند و جستوجوی حقایق و باورها باید با در نظر داشتن آنها انجام گیرد. کتاب حاضر تلاشی است برای ترسیم چهره زن در تاریخ ایران.
کتاب جنبههای نظری و و عملی برخورد با زنان در فرهنگ ایران را در ۱۰ فصل ارزیابی میکند، فصلهایی چون: نگاه دین و احکام دینی به زن (منظور ادیان حاکم بر ایران است)، خلقت حوا، زن جاهلی و …. کتاب تلاش ارزشمندی میکند که با تکیه بر متون اصیل تاریخی و ادبی، موقعیت و منزلت زن را از دیدگاه عوام و خواص و نیز جنبههای مثبت و منفی حاکم بر فرهنگ، پیشینه تاریخی زنان در تمدنهای گوناگون ایرانی بهویژه ایران باستان و عرب جاهلی بررسی و تحلیل کند. در پایان هر فصل، فهرست مفصلی از یادداشتها و ارجاعات و توضیحات ضرور وجود دارد که نشاندهنده دقت نظر نویسنده و وسواس او برای نوشتن یک اثر ساده، اما علمی است. علاوه بر این، نویسنده کتاب تلاش کرده است تحلیلهای جامعهشناسان و مردمشناسان را نیز به کتاب بیافزاید. اگرچه نمیتوان در این فرصت کوتاه به نقد و بررسی متن کتاب پرداخت، به نظر میرسد این کتاب برای مطالعه زنان از منظر تاریخ بالاخص اسطوره که بخشی از تاریخ است بسیار مفید و ضرور است.
نویسنده کتاب، آقای دکتر جلال ستاری، محقق، اسطورهشناس و اندیشمند ایرانی است. او تحصیلکرده سوئیس است و شاگرد ژان پیاژه معروف. دکتر ستاری ابتدا در رشته روانشناسی تحصیل کرد، اما دغدغهای فراتر از روانشناسی فردی داشت و تمرکز خود را بر روانشناسی جمعی و شناخت تأثیر مثبت یا منفی کهنالگوها و اسطورهها و افسانهها بر ناخودآگاه جمعی معطوف کرد. ایشان بالغ بر ۹۰ جلد کتاب در زمینههای افسانهشناسی، ادبیات نمایشی و نقد فرهنگی طی بیش از ۶۰ سال به رشته تحریر درآورده یا ترجمه کرده است که گنجینه ارزشمندی در تاریخنگاری ایران به شمار میآید.
«سیمای زن در فرهنگ ایران»
نویسنده: جلال ستاری
ناشر: مرکز
سال انتشار: ۱۳۹۹
قیمت: ۵۲.۵۰۰ تومان
بریدهای از کتاب:
«زن به گمان من یکی از چند کلید رازگشای فرهنگ قوم است، زیرا موجودی است اسرارآمیز که همواره ۲ ساحت داشته .... در این کتاب، رقمزدن تصویری از زن ایرانی بدانگونه که در فرهنگ ایران پس از اسلام نقش بسته، منظور نگارنده است.»