مسمومیت با دارو؛ بیشترین مسمومیت منجر به فوت در سالهای اخیر | مشهد رکورددار است در جهان، سرطان پستان شایع‌ترین سرطان بانوان است کاهش ۹ درصدی تصادفات در خراسان رضوی | عملیات تعریض سه خطه در محور گلبهار - مشهد پرداخت قطره چکانی معوقات بازنشستگان تأمین اجتماعی اعزام ۳۰۰ هزار دانش‌آموز به اردوی راهیان نور در سال تحصیلی ۱۴۰۵ - ۱۴۰۴ سامان دهی موتورسیکلت های آلاینده، درخواست  همیشگی مردم مشهد است | داد از دود و صدای اگزوز موتورها انتقاد رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از دولت | تهران‌نشینان، آلودگی هوای مشهد را به فراموشی سپرده‌اند مردی میان سال در نزاع با همسایه اش به ضرب گلوله وینچستر جان باخت | قتل در  «قصر» بر سر گوسفند! از همین حالا به فکر تأمین آب تابستان بعد باشیم موزه لوور پس از ۳ روز بازگشایی شد | ماجرای سرقت از این موزه چه بود؟ آنچه باید از زمستان هسته‌ای بدانید ۲ میلیون دُز واکسن آنفلوانزا تأمین شد (۳۰ مهر ۱۴۰۴) تکمیل پرونده غربالگری دانش‌آموزان مقطع متوسطه تا پایان آبان‌ماه نگاهی به شبکه فرسوده توزیع آب در مشهد | بحران ۴۰ درصدی، چاره ۱۵ همتی فعالیت بیش از ۳۰۰ هزار معلم در مدارس غیردولتی | کاهش ساعت تدریس در این مدارس به ۳۰ ساعت دستگیری ۲ موبایل‌قاپ ۱۶ساله در تهران | سارقان: به‌خاطر بدهی به صاحبکارمان دزدی می‌کردیم پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (چهارشنبه، ۳۰ مهر ۱۴۰۴) | احتمال بارش‌های رگباری پراکنده باران در برخی نقاط استان نگرانی از شیوع آنفلوانزای مرغی در کشور ارائه خدمات ماموگرافی رایگان به بانوان ۳۰ تا ۶۹ سال در سه مرکز درمانی مشهد و کاشمر + نام مراکز چند راهکار ساده برای کاهش وزن و لاغری رئیس سازمان تعلیم و تربیت: میل به مهاجرت در دانشگاه‌ها به دلیل غفلت از هویت ایرانی در کودکستان است توصیه‌های مهم برای سلامت قبل از بارداری در بانوان ممنوعیت دریافت کپی مدارک هویتی در مراکز تأمین اجتماعی آیا مصرف سالاد همراه غذا باعث ناراحتی معده می‌شود؟ آخرین مهلت ثبت نام در جشن ازدواج دانشجویی «همسفر تا بهشت»، امروز (۳۰ مهر ۱۴۰۴) + شرایط ثبت نام ۶ راهکار مهم برای پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن (CO) استاندار خراسان رضوی: ظرفیت‌های عظیم شرق کشور، بستر صادرات و سرمایه‌گذاری مشترک است فعالیت بیش از ۲۶۰ مدرسه عشایری در کشور | معلمان عشایری مشمول سختی کار می‌شوند
سرخط خبرها

صفویه، سلطان جانمایی ایران در کریدور‌های تجاری و بین المللی

  • کد خبر: ۳۶۲۴۰۳
  • ۰۸ مهر ۱۴۰۴ - ۲۳:۴۱
صفویه، سلطان جانمایی ایران در کریدور‌های تجاری و بین المللی
در دوران صفویه، رقابت ایران و عثمانی بر سر کنترل کریدور‌های تجاری به اوج رسید؛ شاه عباس اول با تمرکز بر توسعه بنادر جنوبی و اتصال شبکه بازرگانی ایران به هند و خاور دور، تلاش کرد وابستگی به مسیر‌های شمالی تحت کنترل عثمانی را کاهش دهد و بدین ترتیب معادله «جنگ کریدوری» را به نفع صفویان تغییر دهد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ ایران و ترکیه در منطقه غرب آسیا از دیرباز به عنوان دو رقیب اقتصادی، امنیتی و تمدنی به حساب می‌آیند، به طوری که از دوران صفویان و عثمانی، هر دو امپراتوری در دوره‌های مختلف به دنبال گسترش تجارت با اروپا، آسیای مرکزی و خاور دور بودند و با یکدیگر رقابت سختی بر سر کنترل شبکه‌های تجاری و کریدور‌های بین‌المللی داشتند.

کریدور‌های اصلی با هدف دسترسی به بازار‌های اروپا، هند، روسیه و آسیای میانه بودند و کنترل آنها منشأ قدرت اقتصادی و در نتیجه تقویت آن امپراتوری می‌شد. کریدور‌های اصلی که عثمانی‌ها و صفویان در آنها رقابت داشتند، عبارتند از:

کریدور شرق-غرب با عبور از دریای خزر و دریای سیاه: کاروان‌های تجاری در این کریدور از طریق حمل و نقل دریایی و زمینی از مناطق قفقاز جنوبی به سواحل دریای سیاه دسترسی پیدا می‌کردند. دو بندر باکو و اسکادرین به عنوان مراکز استراتژیک این کریدور در این دوران به حساب می‌آمدند.

به طوری که از دوران شاه عباس اول درگیری نظامی برای کنترل بر این بندر شروع شد و این منطقه چندین بار بین دو امپراتوری جا به جا شد.

کریدور تجارت اروپا و خاور دور از طریق قفقاز و آناتولی: این کریدور برای دسترسی به بازار‌های اروپا، هند و خاور دور حیاتی بود. عثمانی‌ها با کنترل شهر‌های مهم آناتولی و قفقاز در ترانزیت شرق-غرب نقش کلیدی داشتند.

کریدو‌های دریایی، تنگه‌های بسفر و داردانل و کنترل بنادر در دریای سیاه: دسترسی به این تنگه‌ها در عصر صفویان، به معنی دسترسی به بازار‌های هند و اروپا بود. عثمانی برای اختلال در تجارت صفویان با کشور‌های اروپایی اقدام به وضع تعرفه‌ها و ممنوعیت‌های گوناگون می‌نمود.

در طرف مقابل صفویان به خصوص شاه عباس اول با تمرکز بر بنادر جنوبی، سعی در خنثی کردن اهداف ترک‌ها داشت. شاه عباس یکم با ایجاد انگیزه‌های اقتصادی و سیاسی برای تقویت بنادر جنوبی مانند بندرعباس، بندر دَزک (در دریای عمان) و سایر بنادر خلیج فارس، شبکه بازرگانی ایران را به هند و خاور دور وصل کرد.

این سیاست از طریق ایجاد کاروانسراها، حمایت از ناوگان ماهیگیری و بازرگانی و مشارکت با بازرگانان محلی صورت گرفت تا هم‌زیستی با تجارت اقیانوسی و کاهش وابستگی به مسیر‌های شمالی (بسفر/داردانل) تقویت شود.

کریدور ترانزیت خشکی: دو امپراتوری برای دسترسی به این کریدور، در نوبت‌های مختلف برای کنترل عراق با یکدیگر درگیر شدند و جنگ‌های متعددی بر سر کنترل عراق میان این دو امپراتوری در گرفت.

صفویه، با نفوذ عمیق در قفقاز و غرب ایران، تلاش داشتند بغداد و نواحی عراق را به عنوان خط مقدم دیپلماسی و اقتصادی حفظ کنند، از طرف دیگر عثمانی‌ها با نفوذ گسترده در عراق و شام، بغداد را به عنوان سد شرق-غرب می‌دانستند و برای کنترل عبور کاروان‌ها و منابع درآمدی اهمیت قائل بودند؛ بنابراین کنترل بغداد در این زمان به عنوان یک برگ برنده‌ی مهم به حساب می‌آمد.

منبع: فارس

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->