به گزارش شهرآرانیوز؛ زیتون یکی از پنج میوه بهشتی و نماد صلح و آرامش است. میوهای که بهعلت خواص بیشمارش از گذشتههای دور تا به امروز همواره مورد توجه همه قرار داشته و همین موضوع آن را در گروه موادغذایی سالم نیز قرار داده است. روغن این میوه نیز جزو معدود روغنهایی محسوب میشود که همه پزشکان، سنتی و نوین، مصرفش را توصیه میکنند.
آمارها نشان میدهد سرانه مصرف سالیانه این روغن پرخاصیت درکشورمان چیزی حدود ۲۵۰ گرم برای هر فرد است که اگر به دوبرابر این مقدار برسیم، تحول بزرگی در حوزه سلامت جمعی در جامعه اتفاق میافتد. اگر دوست دارید درباره این میوه پرخاصیت بیشتر بدانید، توصیه میکنیم مطلب امروز ما را حتما بخوانید.
مصرف زیتون با فواید زیادی همراه است که در ادامه به تعداد محدودی از آنها اشاره گذرایی داریم:
زیتون طبیعت گرم و خشکی دارد، ازاینرو بهترین میوه برای افرادی با مزاج سرد وتر است.
زیتون را بهتر است با مصلحهایی مانند مغز گردو و بادام شیرین، سرکه و شیرینیهای طبیعی مثل عسل مصرف کرد.
زیتون رنگهای مختلفی دارد که از نظر موادمغذی فرق چندانی باهم ندارند. ولی دو نوع سبز و سیاه آن رایجتر است.
زیتون سیاه قدری به نسبت زیتون سبز چربتر و مغذیتر است. ازاینرو برخی برای سود بیشتر از ترکیبات شیمیایی آهندار برای سیاه کردن زیتون سبز استفاده میکنند که مصرفش اصلا توصیه نمیشود.
برای بهبود طعم و عطر، افزودن ارزش غذایی و طولانیشدن عمر زیتون، بر روی آن فعالیتهایی انجام میدهند، مانند خیساندن در محلولهای نمکی، افزودن ادویهجات یا تهیه روغن، که به آن زیتون فراورده شده میگویند.

برگ زیتون مانند میوه آن، خواص درمانی فراوانی دارند، ازاینرو از آن برای تهیه دمنوش یا جوشانده استفاده میشود، خواصی مانند:
توجه: برای تهیه دمنوش زیتون، برگهای آن را باید پس از خشک کردن، خرد و بهمدت بیستدقیقه همراه با آب جوش دم کرد.
***
۹۰%
حدود ۹۰ درصد زیتونهای تولیدی روغنگیری میشوند و به مصرف پختوپز و صنعت دارویی میرسند.
۷۴%
۱۱ تا ۱۵ درصد میوه زیتون را چربی تشکیل میدهد که ۷۴ درصد آن اسید اولئیک، نوعی اسیدچرب غیراشباع است.
۲۰۰ گرم
سرانه مصرف سالیانه روغن زیتون در ایران ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم است و در برخی کشورها این میزان به ۳ تا ۴ کیلوگرم هم میرسد.
۵-۳ گرم
وزن متوسط هر دانه زیتون حدود ۳ تا ۵ گرم است.
***
روغن زیتون افزونبر صنعت غذا در دارو و لوازم آرایشیبهداشتی هم کاربرد بسیاری دارد و این موضوع به خواص بیشمار آن برمیگردد، مانند:
خوردن زیتون معمولا بی ضرر است. با این همه، باید در مصرفش اعتدال را رعایت کرد، چون میتواند برای برخی مشکلساز شود، برای نمونه:
تفاوت در نوع روغنهای زیتون به روش تهیه و فراوری آنها برمیگردد که بر روی عطر، طعم و غلظت روغن اثرگذار است.
سالمترین و خالصترین نوع روغن زیتون است و مستقیم از زیتون گرفته میشود و هیچگونه دستکاری اضافی روی آن انجام نمیشود. طعم این نوع روغن تا حدی تلخ و نزدیک به طعم واقعی زیتون است.
این روغن تفاوت چندانی با روغن فرابکر ندارد و تفاوت آن فقط در سطح اسیدیته آنهاست. میزان اسید اولئیک موجود در روغن زیتون بکر بیشتر از فرابکر است و طعم ملایمتری نسبت به آن دارد.
این روغن بهعلت فرایندیهایی که روی آن انجام شده، خاصیت آنتیاکسیدانی خود را تا حدی از دست دادهاست و عطر و طعم منحصربهفرد دیگر روغنها را ندارد. اسید اولئیک آن نیز بیشتر است.
به آن روغن زیتون نفتی هم گفته میشود. این روغن برای مصارف صنعتی مناسب است و از میوههای فاسد، ناسالم یا کرمخورده تهیه میشود. اسید اولئیک این روغن بسیار بالاتر از انواع دیگر آن است.
روغن زیتون پومیس یا همان تفاله زیتون از نامرغوبترین انواع روغن زیتون است که کاربرد صنعتی دارد. این روغن را از تفاله دانههای روغنگیری شده استخراج میکنند و دارای آلایندههای سرطانزاست.
روغنهای فرابکر و بکر بسیار سریع به نقطه دود میرسند و مناسب سالاد و پختوپزند ولی روغن تصفیهشده نقطه دود بالاتری دارد و از آن میتوان برای سرخ کردن (دمای متوسط) استفاده کرد.
با میوه زیتون فراوردههای بسیاری میتوان تهیه کرد که دربین آنها زیتون پرورده از محبوبترینهاست. اگر قصد تهیه آن را درخانه دارید، این دستورالعمل را بهکار بگیرید.

هسته زیتون را از آن جدا و مغز گردو را بههمراه رب انار، آب انار و دانههای انار به آن اضافه کنید و هم بزنید تا کامل باهم مخلوط شوند.
سبزی معطر را خوب خرد و به موادتان اضافه کنید.
سیر را بههمراه گلپر، نمک و روغن زیتون به بقیه مواد اضافه کنید و خوب هم بزنید.
زیتون پرورده را یک تا دو روز در یخچال قرار دهید تا جا بیفتد.
سبزی اصلی برای تهیه زیتون پرورده شمالی چوچاق است که در شمال یافت میشود. شما میتوانید از ترکیب نعناع و گشنیز به جای آن استفاده کنید.
اگر زیتون تلخ است، آن را چند بار بجوشانید و آب آن را خالی کنید تا تلخی آن گرفته شود.
اگر در زیتون پرورده از گردوی بیشتری استفاده کنید رنگ آن روشنتر و در صورتی که از انار بیشتری استفاده کنید رنگ آن تیرهتر خواهد شد.
زیتونی که استفاده میکنید باید سبز، بدون هسته و ریز باشد.
زیتون را چند ساعت قبل بشویید و بگذارید آب آن خوب گرفته شود تا زیتون پرورده زود کپک نزند.
برای نگهداری زیتون پرورده آن را در ظرفهای شیشهای دردار بریزید و در یخچال بگذارید تا دوره ماندگاری آن طولانیتر شود.