به گزارش شهرآرانیوز، روسیه ضمن تلاش برای برنده شدن در رقابت جهانی ساخت واکسن کرونا، ادعا کرده است که واکسن بادوام و موثری ساخته که «اسپوتنیک وی» نام دارد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه امروز به طور رسمی از ساخت نخستین واکسن کرونا و ثبت این واکسن در این کشور خبر داد.
پوتین گفت: وزارت بهداشتِ روسیه موفق به ساخت واکسن کرونا شده وروسیه اولین کشور در جهان است که موفق به ثبت واکسن بیماری کووید-۱۹ شده است.
بیشتر بخوانید:
تزریق واکسن کرونای روسی به دختر پوتین
واکسن کرونای روسی از چه زمانی توزیع می شود؟
درباره تولید واکسن کرونا در ایران و دیگر کشورها و اینکه چه کشوری زودتر به هدف میرسد؟
این واکسن با همکاری مشترک وزارت دفاع این کشور و موسسه تحقیقات گامالیا ساخته شد. آزمایشات بالینی این واکسن در هجدهم ماه ژوئن انجام گرفت و تمامی ۳۸ داوطلب دریافت کننده این واکسن در برابر ویروس مصون هستند.
در حالی که چند ماهی است رقابت جهانی برای یافتن واکسن کووید-۱۹ بین تعدادی از کشورها ادامه داشته و شرکتهای داروسازی در حال تحقیق و بررسی روی نمونههای اولیه و آزمایشگاهی این واکسن بودهاند به نظر میرسد روسیه اکنون فاتح این رقابت شده و به عنوان اولین کشور در جهان از ساخت قطعی و ثبت رسمی نخستین واکسن کرونا خبر داده است.
به گزارش اسپوتنیک نیوز، رئیس جمهوری روسیه از تمامی افرادی که در جریان کشف و تولید واکسن بیماری کووید-۱۹ نقش داشته اند تشکر و قدردانی و این اقدام را گام مهمی برای جهان توصیف کرد.
روز گذشته نیز "کریل دمیتریف"، رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه که در حال تأمین اعتبار آزمایشات واکسن کرونا در این کشور است، اظهار کرد: روسیه به طور سنتی در تولید واکسنها بسیار قوی بوده و واکسن ما در واقع نوعی کپیبرداری از واکسن ابولا است که پنج سال پیش در مسکو تهیه شده است.
به گفته دمیتریف که در کارآزماییهای اولیه بالینی واکسن شرکت کرده، واکسن کرونای روسیه به این دلیل توانسته پیشروی کند که نسخه ارتقاء یافته از واکسن قبلی علیه ویروس سندرم تنفسی خاورمیانه (مرس) است.
همه هزینههای واکسیناسیون از بودجه دولت روسیه تامین شده و مراحل آزمایش بالینی واکسن ساخته شده در مرکز پژوهشهای ملی اپیدمیولوژی و میکروب شناسی گامالیا روز ۱۸ ماه ژوئن در دانشگاه سچنوا مسکو آغاز شد.
در جریان آزمایش، ۳۸ نفر داوطلب که واکسن کرونا به آنان زده شد، بی خطر بودن آن را تایید کردند و در همه آنها مصونیت از بیماری کرونا بوجود آمد.
در همین حال الکساندر گینتسبورگ رئیس مرکز گامالیا گفته است که واکسن کرونا ممکن است برای برخی مناسب نباشد و افراد دارای بیماریهای مزمن باید قبل از زدن واکسن، با پزشک مشورت کنند.
وادیم تاراسوف، مدیر موسسه بیوتکنولوژی دانشگاه سچنووا نیز می گوید که برای ساخت این واکسن نوعی فناوری بکار گرفته شده که ۲۰ سال است استفاده می شود. منظور تاراسوف همان فناوری "وکتورهای ژن درمانی" (Adenovirus Vectors) است که پیش تر برای ساخت واکسن ابولا و "سندروم تنفسی خاورمیانه" هم مورد استفاده قرار گرفته بود.
پاول ولچکوف ویروس شناس روس نیز اینگونه توضیح می دهد که در استفاده از روش "وکتورهای ژن درمانی"، دانشمندان ذرات ویروسی را جدا کرده، ترکیبات بیماری زا را از آنها زدوده و مواد ژنی کووید-۱۹ را در جای آنها قرار می دهند. ولچکوف می گوید دقیقا از همین روش برای ساخت ویروس هپاتیت ب هم استفاده شده بود.
وزارت بهداشت روسیه اعلام کرده که با وجود موفقیت آمیز بودن تست بالینی این واکسن، عملکرد دقیق آن زمانی مشخص می شود که واکسناسیون عمومی صورت گرفته و شاهد ایمنی دسته جمعی جامعه در برابر کرونا باشیم. الکساندر گینتسبورگ معاون مرکز گامالئی در این باره می گوید: فعلا نمی توان آن را بی خطر برای کودکان دانست و تست روی کودکان پس از پایان مرحله تست روی بزرگسالان صورت خواهد گرفت.
هرچند دانشمندان و محققان روسی که روی این پروژه کار میکنند دائما میگویند رقبای خارجی آنها هنوز به مرحله تست بالینی هم نرسیده و در همان مراحل اولیه نتایج خوبی نگرفته اند، اما سیاسی شدن این رقابت در عرصه بین المللی باعث شده تردیدهای جدی به واکسن روسی کرونا وارد شود. علاوه بر آن، سازمان بهداشت جهانی واکسنهای روسی کرونا را همچون پروژههای دیگر کشورها، واکسنهایی در مرحله آزمایش بالینی می داند که کارایی نهایی آنها مشخص نیست!
مشخص است که روسیه تمام توان علمی خود را برای اول شدن در این رقابت بکار گرفته و مرکز گامالئی مسکو با همکاری وزارت دفاع این کشور حداقل یک گام از رقبای چینی و آمریکایی خود در آزمایش بالینی واکنس کرونا جلو هستند به طوریکه مرحله نخست تست روی چند ده نفر را هم با موفقیت و نتایج مثبت پشت سر گذاشته اند اما تا ثابت شدن اثر قطعی این واکسن هنوز راه درازی در پیش است.