همتی: دولت چهاردهم مصمم به حذف رانت و کاهش کسری بودجه است توضیحات وزیر صنعت درباره افزایش قیمت خودرو‌های ایرانی سه واحد صنفی در مشهد پلمب شدند (۲ آذر ۱۴۰۳) افتتاح نوزدهمین نمایشگاه تجهیزات پزشکی مشهد | حضور ۷۰ شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی در نمایشگاه مشهد + ویدئو یارانه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد ‎+ فیلم وزیر صمت: مجوز برای ته‌لنجی‌ها و کولبران اعطا شد گذاشتن زباله دم در سیاره پیش‌فروش فیدلیتی با تحویل فوری از شنبه آینده (۳ آذر ۱۴۰۳) + قیمت و لینک ثبت‌نام بخشنامه جدید بانک مرکزی | معاملات بازار ارز تجاری از شنبه (۳ آذر ۱۴۰۳) عملیاتی می‌شود راهکار قانونی کارگران درقبال کارفرمایانی که با مرخصی آنان موافقت نمی‌کنند، چیست؟ ویدئو | اولین واکنش وزیر کار به واریزنشدن یارانه آبان‌ماه دهک‌های چهارم تا نهم هماهنگ‌کننده ملی بریکس جمهوری اسلامی ایران: ما می‌توانیم الگوی کشورمان را به سایر کشور‌ها صادر کنیم نرخ طلا و سکه در مشهد اعلام شد (یکم آذر ۱۴۰۳) علت واریز نشدن یارانه آبان ۱۴۰۳ چیست؟ + جزئیات ویدئو | وزیر کار: مشکل کارگران شرکتی در دستور کار دولت قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (یکم آذر ۱۴۰۳) | پرواز بیت کوین به کانال ۹۷ هزار دلار اهدای نشان «فداکاری» به خانواده‌های شهیدان پدافند هوایی از سوی فرمانده کل ارتش + تصاویر خودرو و مسکن دو آرزوی دست‌نیافتنی برای کارگران فروش سکه‌های حراجی به مرز ۵۰۰ هزار سکه رسید ماهی کیلویی چند؟ (یکم آذر ۱۴۰۳) + جدول قیمت هزینه سرویس و تعمیر پکیج در مشهد چقدر می‌شود؟ | بازار داغ، اما مشتریان ناراضی از خدمات افزایش ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومانی قیمت انواع خودرو در بازار (یکم آذر ۱۴۰۳) ۱۱۷ هزار کلنی زنبور عسل در شهرستان مشهد سرشماری شد تأثیر افزایش قیمت کارخانه‌ای خودروسازان بر بازار آزاد چه بود؟ | رشد ۴۲ میلیونی قیمت خودرو در آبان ۱۴۰۳ یارانه نقدی آبان ۱۴۰۳ کی واریز می‌شود؟ + توضیحات سرپرست سازمان هدفمندی یارانه‌ها چه خبر از بازار مسکن؟ | تأثیر نوسانات ارزی محدود به خریداران مردد رفع موانع مالی خراسان رضوی در انتظار تصمیمات کمیسیون هماهنگی بانک‌ها هیچ ردیفی در بودجه برای افزایش یارانه‌ها پیش‌بینی نشده است | دهک‌بندی‌ها هر ۶ ماه یک‌بار گاز ادارات و اماکن عمومی پرمصرف تهران قطع خواهد شد
سرخط خبرها

چرا قیمت میوه روند کاهشی داشته است؟

  • کد خبر: ۴۱۶۰۲
  • ۱۵ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۳
چرا قیمت میوه روند کاهشی داشته است؟
یک روی سکه کاهش قیمت میوه و صیفی‌جات و درواقع حاصل کاهش صادرات درپی سیاست‌های ارزی و خارج‌نشدن کالا از بازار و به‌هم‌خوردن تعادل نظام عرضه و تقاضاست. اما روی دیگر این سکه، ماندن کالا روی دستان کشاورز و مصیبت‌هایی مثل داستان پیاز و سیب‌زمینی در سال‌های گذشته است.
ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ قیمت میوه روند کاهشی داشته است. شاید بین اخبار گرانی که هر روز با آن برخورد می‌کنیم، این خبر کمی دل‌گرم‌کننده باشد که بالاخره قیمت یک کالا به‌جای شیب صعودی، روند نزولی به خود گرفته است. اما این فقط یک روی سکه کاهش قیمت میوه و صیفی‌جات و درواقع حاصل کاهش صادرات درپی سیاست‌های ارزی و خارج‌نشدن کالا از بازار و به‌هم‌خوردن تعادل نظام عرضه و تقاضاست. اما روی دیگر این سکه، ماندن کالا روی دستان کشاورز و مصیبت‌هایی مثل داستان پیاز و سیب‌زمینی در سال‌های گذشته است.
 
آن‌طورکه رئیس اتحادیه صنف بارفروشان مشهد می‌گوید، کاهش قیمت میوه و صیفی‌جات از اول سال به‌دلیل شیوع کرونا آغاز شد، اما از تیرماه درپی سیاست‌های ارزی دولت شدت گرفت. بسیاری از اقلام ۵۰ درصد و بعضی مثل سیب زمینی بیش از ۷۰ درصد کاهش قیمت داشته‌اند. ۲ هفته پیش، قیمت سیب‌زمینی در میدان تره‌بار به ۱۲۰۰ تومان رسید و با کمی صادرات به افغانستان دوباره به ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان رسیده است، درحالی‌که قیمت واقعی آن باید بین ۳۵۰۰ تا ۴۰۰۰ تومان در نظر گرفته شود تا منفعت دوطرفه برای خریدار و فروشنده داشته باشد. البته با توجه‌به نزدیک‌شدن به آخر فصل و کاهش عرضه در روز‌های اخیر، در بعضی میوه‌های تابستانی شاهد کمی افزایش قیمت بوده‌ایم.

شاید این سوءتفاهم برای شما پیش بیاید که قیمت کم محصولات به نفع خریدار است. اما همیشه این‌طور نیست؛ مثلا اگر کشاورزان امسال در فروش سیب‌زمینی ضرر هنگفتی داشته باشند سال آینده سطح زیر کشت محصول را به‌یک‌باره کاهش می‌دهند و درپی کاهش عرضه، قیمت‌ها سر به فلک خواهد کشید و آنجاست که خریدار هم متضرر خواهد شد.

حیدر ساکن، رئیس اتحادیه صنف بارفروشان مشهد، به شهرآرا می‌گوید: همه میوه‌ها به‌جز میوه‌های وارداتی با افت قیمت همراه بوده که علت آن کاهش صادرات و افزایش عرضه میوه در بازار است. اگر مشکلات صادرات میوه به همین نحو ادامه یابد، کشاورزان دچار بحران خواهند شد.

او با تاکید بر اینکه قوانین جدید صادراتی ازجمله برگشت ارز باعث کاهش شدید صادرات شده است، ادامه می‌دهد: صادرکننده‌های میوه و صیفی‌جات حداقل در خراسان رضوی بیشتر با ریال یا به‌صورت پایاپای تجارت می‌کنند و ارزی نمی‌گیرند که بخواهند تحویل دهند. صادرات به افغانستان و پاکستان و بخش زیادی به ترکمنستان، ریالی یا به‌صورت پایاپای بوده‌است؛ مثلا سیب درختی به هند می‌دادیم و موز می‌گرفتیم. با توجه به سیاست‌های اخیر دولت احتمالا فاجعه‌ای در محصولات گرمسیری اتفاق می‌افتد و قیمت‌ها به‌شدت افزایش خواهد یافت.


صادرات میوه و ورود ارز به صورت پنهان

رئیس اتحادیه صنف بارفروشان مشهد تاکید می‌کند که بسته بودن مرز ترکمنستان در صادرات بسیار موثر است؛ چون روزانه چندین محموله از اقلام صیفی‌جات و میوه‌ها به ترکمنستان و از آنجا به دیگر کشور‌ها می‌رفت. ساکن می‌گوید: ما پیش از این اعلام خطر کردیم و بدتر شدن این وضعیت را در آینده به‌ویژه برای محصولاتی مثل سیب درختی، کیوی، خیار درختی و... پیش‌بینی کردیم؛ چون در این سال‌ها کشت حداکثری به پشتوانه صادرات و خروج محصولات از کشور انجام می‌شد. حال اگر محصولات خارج نشود با توجه‌به فسادپذیربودن آن، عرضه محصول در داخل بیشتر از تقاضا خواهد شد و درپی آن کالا از بین می‌رود.

او تاکید می‌کند: حداقل فایده‌ای که صادرات ریالی یا پایاپای داشت ارزآوری پنهان بود که در پی آن هم کشاورز محصولش را می‌فروخت و هم کالایی مثل موز که نیاز به ارز دارد وارد کشور می‌شد. همین حالا دولت بنزین می‌دهد تا انبه و آناناس از ونزوئلا دریافت کند. ما بدون اینکه نفت و بنزین بدهیم هم اشتغال ایجاد می‌کردیم، هم کالا صادر و هم این محصولات را وارد کشور می‌کردیم.

آیا آماری از کاهش صادرات دارید؟ رئیس اتحادیه صنف بارفروشان مشهد در پاسخ به این سوال می‌گوید: آمار‌ها دست ما نیست؛ دست بخش دولتی است، اما در بازار و فعالیت همکاران بیشتر از ۷۰ تا ۸۰ درصد کاهش صادرات میوه و صیفی‌جات را شاهد هستیم.

ساکن در ادامه بیان می‌کند: حداقل در میدان تره‌بار مشهد بیش از ۸۰ درصد خرید‌های صادراتی مربوط به اتباع بیگانه‌ای هست که با پاسپورت توریستی داخل مشهد می‌آیند و صبح به صبح برای خرید وارد میدان می‌شوند که همین یکی از عوامل تلورانس‌های قیمتی است. زمانی که کالا می‌خرند قیمت‌ها بالا می‌رود و وقتی نمی‌خرند کاهش می‌یابد. از این نظر اختیار محصولات استراتژیک ما در دست افراد و اتباع بیگانه است.
همچنین این خرید‌ها برای آینده تضمین‌کننده صادرات پایدار یا کشت پایدار نخواهد بود و یک آسیب به شمار می‌آید. اگر این موضوع سیاستی ترسیم‌شده ازسوی دیگران برای کشور باشد، می‌تواند به امنیت غذایی ما برگردد که مسئولان باید به آن توجه کنند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->