اوج مصرف برق به ۶۷ هزار مگاوات رسید (۱۶ خرداد ۱۴۰۴) نحوه دریافت خسارات ناشی از قطعی برق + لینک سامانه پیش‌بینی قیمت طلا و سکه در روز شنبه ‍۱۷ خرداد ۱۴۰۴ ارزیابی خسارات ۳ هزار کانتینر در انفجار بندر شهید رجایی پیش بینی بورس برای فردا (شنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۴) آخرین وضعیت بازار سکه و طلا | رشد اونس جهانی و اثر آن بر بازار داخل پرداخت کالابرگ به خردادماه ۱۴۰۴ می‌رسد؟ ویدئو| رئیس برنامه و بودجه: مطالبات گندم‌کاران تا ۱۰ روز دیگر پرداخت می‌شود ارزش بازار سرمایه در پایان اردیبهشت ۱۴۰۴ از ۱۳.۶ هزار همت عبور کرد انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث همچنان معطل سازمان امور مالیاتی شرط سنی برای دریافت پروانه کسب حذف شد رشد دو برابری اعتبارات استانی و ملی بودجه خراسان رضوی در سال ۱۴۰۴ سکه ۲ میلیون تومان گران شد (۱۵ خرداد ۱۴۰۴) واکنش سازمان بورس به معاملات مشکوک و دارندگان اطلاعات نهانی سهام خودروسازان امتیاز ویژه واردات کشنده برای رانندگان کامیون+ جزئیات بخشنامه نکات بهداشتی ذبح دام در عیدقربان | گوشت تازه نباید بلافاصله پس از ذبح دام مصرف شود ویدئو| خبر خوش رئیس سازمان برنامه و بودجه برای بازنشستگان کشوری عملکرد مدیران صندوق‌های اهرمی زیر ذره بین سازمان بورس تدوین طرح دوفوریتی توسط نمایندگان مجلس برای حل مشکلات کامیون‌داران نصب برچسب بدمصرفی سردر واحدهای تجاری و بانک‌ها جزئیاتی از افزایش قطعی قیمت نان قیمت طلای جهانی امروز (۱۴ خرداد ۱۴۰۴) افزایش یافت قیمت خودرو در بازار امروز (۱۴ خرداد ۱۴۰۴) | یک خودرو ۹۰ میلیون تومان گران شد + جدول مزایای کارمندان بر اساس عملکردشان پرداخت می‌شود | ۳ دستگاه مشمول مشخص شد پرواز‌های فرودگاه امام (ره) امروز (چهارشنبه، ۱۴ خرداد ۱۴۰۴) ۵ ساعت توقف خواهند داشت ارزش معاملات صندوق‌های طلا در بازار سرمایه به ۱.۹ همت رسید ویدئو| توضیحات سخنگوی دولت درباره تاخیر در پرداخت کالابرگ (۱۳ خرداد ۱۴۰۴) عرضه خودرو در بورس کالا تنها راه حل برای رفع چالش قیمت گذاری خودرو مهم‌ترین اخبار بورسی کدال امروز (سه‌شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

چرا خودرو در ایران مداوم گران می شود؟

  • کد خبر: ۴۲۳۹۹
  • ۲۱ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۹:۱۴
چرا خودرو در ایران مداوم گران می شود؟
این روز‌ها سؤال خیلی‌ها این است که چرا خودرو این‌قدر گران شده است. کارشناسان جوابش را در ۲ موضوع می‌دانند؛ اولی بدقولی خودروساز است که باعث کاهش عرضه شده، درحالی‌که تقاضا هنوز در بازار زیاد است. دومی که عامل مهم‌تری است، افزایش قیمت دلار و تورم است.
شهرآرانیوز؛ پراید در بازار آزاد قیمتش از ۱۰۰ میلیون تومان هم گذشت و قیمت دنا توربو پلاس از نیم‌میلیارد تومان هم گذشته است تا همه ما بی‌ماشین‌ها انگشت‌به‌دهان بمانیم. مسئولان دولت مثل معاون امور صنایع وزارت صمت می‌گویند «فعلا خودرو نخرید که قطعا متضرر خواهید شد». این حرف را چندماه قبل هم زده بودند و آن‌هایی که به حرفشان گوش کردند، حالا با پولشان باید بروند ماشین لباس‌شویی بخرند! چون دیگر پولشان به خودرو‌های بازار نمی‌رسد.
 
این روز‌ها سؤال خیلی‌ها این است که چرا خودرو این‌قدر گران شده است. کارشناسان جوابش را در ۲ موضوع می‌دانند؛ اولی بدقولی خودروساز است که باعث کاهش عرضه شده، درحالی‌که تقاضا هنوز در بازار زیاد است. دومی که عامل مهم‌تری است، افزایش قیمت دلار و تورم است.
 
خودرو سال‌هاست که به یک کالای سرمایه‌ای تبدیل شده است، مثل دلار، سکه و مسکن. کالا‌های سرمایه‌ای با هم هم‌بستگی دارند. یعنی وقتی قیمت یکی بالا می‌رود، قیمت بقیه نیز بالا خواهد رفت. علتش این است که ارزش کالا‌های سرمایه‌ای را با هم می‌سنجند. بگذارید یک مثال ساده بزنم. کسی که یک قطعه زمین را به قیمتی معادل ۱۰۰ سکه طلا خریده است، هیچ‌وقت حاضر نیست آن را به قیمت ۵۰ سکه طلا بفروشد. پس اگر سکه گران شود، او هم قیمت بالاتری روی زمینش می‌گذارد. هفته قبل یک مطلب دیدیم با تیتر «قیمت خودرو در هفته آینده گران می‌شود؟» نویسنده مطلب پیشگو نبود، او نوشته بود حالا (هفته قبل) که دلار بالا رفته و قیمت خودرو تغییری نکرده است، احتمالا به‌زودی قیمت خودرو هم گران خواهد شد. دیدیم که تحلیلش درست از آب درآمد.
 
 

چرا قیمت کالا‌های سرمایه‌ای بالا می‌رود؟

سؤال دیگری که بعد از دانستن این موضوعات مطرح می‌شود، این است که چرا قیمت کالا‌های سرمایه‌ای با این شتاب بالا می‌رود؟ دلیلش افزایش نقدینگی است. افزایش نقدینگی چیست و چه کسی مسئول آن است و چطور باعث گرانی می‌شود؟ افزایش نقدینگی یعنی چاپ پول و پخش آن بین مردم. مقصرش هم بانک مرکزی (شما بخوانید دولت) است. دولت این روز‌ها با مشکل نقدینگی روبه‌روست. نفت نفروخته، صادرات به دلیل کرونا کاهش پیدا کرده و هزینه‌های کشور هم زیاد شده است. دولت برای دادن حقوق کارکنان و رتق‌وفتق امور جامعه پول کم دارد. پس پول چاپ می‌کند و می‌دهد دست آن‌هایی که از او طلب دارند. این یعنی افزایش نقدینگی.
 
 

افزایش نقدینگی چطور باعث گرانی می‌شود؟

حالا افزایش نقدینگی چطور باعث گرانی می‌شود؟ سعی می‌کنم با یک مثال ساده توضیح بدهم و اگر خواستید می‌توانید درباره‌اش کتاب هم بخوانید. فرض کنید یک میوه‌فروش ۵ کیلوگرم پرتقال دارد و ۵ مشتری که هرکدام ۱۰ هزار تومان پول دارند و خواهان پرتقال هستند. میوه‌فروش قیمت هر کیلوگرم پرتقال را چقدر تعیین خواهد کرد؟ اگر بیشتر از ۱۰ هزار تومان قیمت‌گذاری کند، بخشی از میوه‌ها روی دستش خواهد ماند و خراب می‌شود. چون پول برای خرید همه آن‌ها کم می‌آید. اگر کمتر از ۱۰ هزار تومان قیمت‌گذاری کند، خودش را از سود بیشتر محروم کرده است. پس دقیقا قیمت هر کیلوگرم پرتقال را ۱۰ هزار تومان تعیین می‌کند. حالا فرض کنید پول داخل جیب مشتری‌ها از ۱۰ هزار تومان به ۲۰ هزار تومان افزایش پیدا کند، ولی مقدار پرتقال‌ها ثابت باشد. پس میوه‌فروش هر کیلوگرم پرتقال را ۲۰ هزار تومان قیمت‌گذاری خواهد کرد. مشابه این اتفاق دارد در بازار خودرو می‌افتد. پس تا وقتی که نقدینگی کنترل نشود یا تولید خودرو افزایش پیدا نکند، قیمت خودرو افزایشی خواهد بود و بعید است که دستور فلان مسئول یا سخنرانی‌اش در ثبات قیمت‌ها تأثیری داشته باشد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->