ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ با این افزایش قیمتها و اعلام نرخ تورم نقطهای ۳۰ درصدی در مرداد، سفره مردم روزبهروز کوچکتر شود. این موضوع نیاز به بیان عدد و رقم و تحلیل خاصی ندارد، چون این روزها بیشتر مردم کشور، از اقشار مختلف، آن را بهوضوح درک کردهاند؛ اما نگاهی اجمالی به گزارشهای منتشرشده در سایت مرکز آمار ایران گواهی بر این ادعاست.
گزارش متوسط قیمت اقلام خوراکی مناطق شهری در مرداد امسال نشان میدهد که قیمت کالاهای اساسی سبد خانوار ایرانی نسبتبه مدت مشابه سال قبل افزایش چشمگیری داشته است. بهعنوان مثال هر کیلوگرم برنج خارجی درجه یک بهطور متوسط ۱۰۸ درصد، برنج ایرانی درجه یک ۱۷ درصد، مرغ ماشینی ۲۳/۷ درصد، تخم مرغ ماشینی ۴۷/۹ درصد، شیر پاستوریزه ۳۰/۸ درصد، ماست ۳۱/۲، پنیر ۳۰ درصد، کره ۵ درصد، گوشت گوسفندی ۳/۴ درصد، چای ۳۲ درصد و روغن مایع ۱۱ درصد گرانتر شده است.
حال اگر میزان و سرعت افزایش درآمدها به این افزایش قیمتها نرسد- باوجود شرایط پیشآمده از کرونا، تحریمها و رشد اقتصادی منفی در ۲ سال اخیر قطعا به پای آن نخواهد رسید- طبیعی است که سفره مردم روزبهروز کوچکتر شود.
همچنین براساس آمار اعلامشده نرخ سیب زمینی ۳۴/۹ درصد، رب گوجه فرنگی ۲۰/۳ درصد و گوشت گوساله ۲/۴ درصد نسبت به سال قبل کاهش داشته است.
اگر سری به قسمت دادههای خام طرح هزینه و درآمد خانوار که بهصورت سالانه منتشر میشود بزنید، خواهید دید که میزان مصرف ماهیانه هر فرد (برحسب کیلوگرم) از اقلام خوراکی اصلی تا سال ۹۸ مشخص است. به گزارش اقتصادآنلاین در مقایسه ۳ سال ۸۵، ۹۰ و ۹۸ نشان داده شده که تقریبا در مصرف تمام اقلام، کاهش قابل ملاحظهای دیده میشود. میتوان گفت سفره هر ایرانی در ۱۴سال اخیر حدودا ۳۰درصد کوچک شده است.
بیشترین کاهش مربوط به مصرف شیر است که در سال۹۸ نسبت به سال ۸۵ بیش از ۶۰درصد کاهش پیدا کرده است. یعنی یک فرد در سال۸۵ در هر ماه حدود ۵کیلوگرم شیر مصرف میکرده که در سال۹۸ به ۳کیلوگرم کاهش یافته است. برای سایر اقلام هم این کاهش مشاهده میشود. برنج ۴۰درصد، نان ۱۰ درصد، گوشت دام ۴۵ درصد، فراوردههای شیر ۳۰درصد، انواع میوه ۳۰درصد، سبزیجات ۴۰درصد و صیفیجات ۲۰درصد کاهش داشتهاند. تنها کالایی که مصرف آن تغییر قابل ملاحظهای نداشته، گوشت مرغ است. البته این آمار مربوط به سال ۹۸ است که نه خبری از کرونا بود و نه نرخ تورم آن به اندازه امسال. برای مشخصشدن میزان کاهش اقلام از سبد خانوار در سال ۹۹ باید منتظر آمار هزینه و درآمد خانوار در پایان سال باشیم.