نمایشگاه کتاب چقدر فروخت؟ آغاز سریال جدید رضا عطاران، عباس جمشیدی‌فر و بهزاد خلج نگهداری از ۹۹ کتاب نایاب ترجمه انگلیسی شاهنامه فردوسی در کتابخانه آستان قدس رضوی رئیس‌جمهور در پیامی برای روز بزرگداشت فردوسی: زبان فارسی آینه فرهنگ مشترک اقوام ایران‌زمین است رئیس انجمن آثار و مفاخر کشور: شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی شناسنامه‌ای از اصالت و هویت ما است یک کتاب جادویی برای فردوسی در نمایشگاه تهران | شاهنامه سه بعدی ویژه کودکان برای نخستین بار رونمایی شد + فیلم مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی برگزار شد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴)+فیلم علی‌محمد مؤدب: شعر، جان‌پناه تمدن ایرانی است | بازآفرینی فردوسی‌ها مانع اسیدپاشی فرهنگی می‌شود تشویق ۵ دقیقه‌ای برای «ماموریت غیرممکن» تام کروز نقدپذیری به سبک فراستی؛ «هیچی، مزخرف می‌گویند» فروش ۳۵۰ میلیاردی در سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران اعتراض کارکنان جشنواره فیلم کن به وضعیت حقوقی خود نام‌آوران شاهنامه بر روی پرده تبارشناسی آمدند ابراز همدردی و اظهارات رئیس صداوسیما در بازدید از محل انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی تأکید کرد: لزوم احیای سازمان کشور‌های فارسی‌زبان با محوریت مشهد معاون سیاسی استانداری خراسان رضوی: نباید بین هویت ملی و مذهبی تقابل ایجاد کرد | شاهنامه ظرفیتی مغفول در گردشگری فرهنگی رئیس انجمن نسخ خطی ایران از روشی جدید برای تعیین قدمت اسناد خبر داد نقالی، صدای امروزِ فردوسی | گفت‌وگو با پریسا سیمین‌مهر، نقال بین‌المللی شاهنامه فردوسی یاحقی: شاهنامه با نقش‌آفرینی در ساخت هویت فرهنگی ایرانیان، از دیگر آثار متمایز شده است + فیلم
سرخط خبرها

دیوار کوتاه ادبیات کودک

  • کد خبر: ۴۶۳۵۶
  • ۲۰ مهر ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۵
دیوار کوتاه ادبیات کودک
عباسعلی سپاهی‌یونسی - شاعر و روزنامه‌نگار
دوستی تماس گرفته بود و برای چاپ مجموعه شعرش از من راهنمایی می‌خواست. گفتم قبل از اینکه ناشری برایتان معرفی بکنم، دوست دارم بیشتر درباره شعرتان بدانم؛ اینکه سروده‌هایتان در چه سطحی است. چند سال است شعر کار می‌کنید. شعر کدام شاعران کودک و نوجوان را خوانده‌اید و سوالات دیگری از این دست. دوست شاعرم، شعرهایش را برایم آورد که در چند صفحه و به‌طرز نه‌چندان زیبایی، نوشته شده بودند. قبل از هرچیز، متعجب شدم از آن همه شلختگی و درهم‌نویسی شعرها. با تلاش فراوان توانستم شعر‌ها را بخوانم و مطمئن شوم که هیچ‌کدام از آن‌ها شعر دندان‌گیری نیست.
 
در شعر‌ها اصول اولیه سرودن مخصوصا برای کودکان رعایت نشده بود. در شعر‌ها ایراد‌های وزن و قافیه دیده می‌شد و این یعنی رعایت نکردن اصول ابتدایی سرودن برای کودکان. شعر‌ها با اینکه برای کودکان سروده شده بود، شاعر از زبان محاوره استفاده کرده بود و وقتی این نکته را تذکر دادم که برای کودکان مخصوصا آن‌ها که در شروع زبان‌آموزی هستند نباید از زبان محاوره استفاده کرد، شاعر محترم با تعجب گفت این‌ها که برای بچه‌ها سروده شده‌اند و شما خیلی سخت‌گیری می‌کنید. خلاصه هرچه به شاعر محترم تاکید کردم که اتفاقا برای سرودن در حوزه کودک و نوجوان باید سختگیرانه‌تر عمل کنیم، راه به جایی نبردم و دوست شاعرم از کتاب‌هایی حرف زد که آن‌ها هم همین ایراد‌ها را داشته‌اند، اما چاپ شده‌اند.

بعد از شنیدن صحبت‌های این دوست اهل ذوق، یادم آمد که در سال‌های اخیر، این جمله را کم نشنیده‌ام. نقطه مشترک صحبت‌های خیلی از آن‌هایی که قرار است اولین اثر خودشان را به چاپ برسانند، دو نکته بوده است؛ اول اینکه نباید در شعر کودک یا داستان کودک تا این اندازه سخت‌گیری بشود؛ چون از نگاه این دوستان، آن‌ها برای بچه‌ها نوشته شده‌اند. نکته دیگری که بار‌ها آن را شنیده‌ام، این بوده است که آن‌ها کتاب‌هایی دیده‌اند دارای ایراد‌های مشابه.
 
شنیدن این حرف‌ها مرا مصمم کرده است که باید در نقد آثار آن‌هایی که به‌دنبال چاپ مجموعه اولشان هستند، سختگیری بیشتری کنم و بار‌ها از متولیان فرهنگی بخواهم اجازه چاپ آثار بی‌کیفیت را ندهند؛ چون یکی از نتایج مخرب آن برای ادبیات کودک و نوجوان، گمراه کردن آن‌هایی است که در شروع راه هستند. بعد از صحبت با دوست شاعرم، دوباره این نکته برایم روشن شد که این دوستان، دیواری کوتاه‌تر از ادبیات کودک پیدا نکرده‌اند. یعنی خیلی از آدم‌هایی که می‌خواهند صاحب مجموعه بشوند، راحت‌ترین کار را سرودن برای این گروه سنی می‌دانند، این درحالی است که اتفاقا سرودن برای کودکان، کاری است سخت‌تر از سرودن برای بزرگ‌سالان. وقتی شما برای بزرگ‌سال می‌سرایید، دراصل برای دل خودتان می‌سرایید. مخاطب می‌تواند چیزی را که شما

سروده‌اید، بفهمد و درک کند، از آن لذت ببرد یا نبرد، اما در حوزه ادبیات کودکان، شاعر و نویسنده باید خود را مقید به مخاطب خود بداند؛ یعنی نمی‌تواند این پیش‌فرض را داشته باشد که من شعرم را می‌گویم، من داستانم را می‌نویسم و بچه‌ها می‌توانند آن را بخوانند یا نخوانند، بفهمند یا نفهمند، درک کنند یا درک نکنند و این مقید بودن به مخاطب، مهم‌ترین وجه تفاوت ادبیات کودک و بزرگ‌سال است.

وقت خداحافظی، از او خواهش کردم مدت بیشتری صبر کند، مطالعه کند و آن وقت به فکر چاپ کتاب برای کودکان باشد. او هم شعرهایش را برداشت و رفت. آرزو کردم همین چیز‌های سروده‌شده را با همین اشکالات به دست ناشری نسپارد تا با هزینه شخصی‌اش به‌صورت مجموعه به چاپ برساند و چند نفر را گمراه کند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->