امیرعلی قاسمی مقدم - «آمار بانکهای استانی و بانک مرکزی درباره میزان سپردهها و تسهیلات حدود 12 هزار میلیارد تومان اختلاف دارد.» این نکته را معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار پنجشنبه گذشته در جلسه شورای هماهنگی بانکهای استان گفت و تأکید کرد رسانهها اصرار دارند اسامی بانکهایی که منابع و مصارف خود را گزارش نمیدهند اعلام شود.
به گفته علی رسولیان، 1.6 درصد از منابع بانکی خراسان رضوی در اختیار دیگر استانها قرار میگیرد و برای جلوگیری از خروج منابع از استان باید چارهای اندیشید.
او گفت که میانگین تسهیلات پرداختی در کشور حدود 19 میلیون و 200 هزار تومان بوده اما این رقم در خراسان رضوی از نصف کمتر و حدود 7 میلیون تومان است. به لحاظ رتبهبندی کشوری هم خراسان رضوی در پرداخت تسهیلات در رتبه 22 و در سرانه سپردهها رتبه 12 را دارد.
کاهش تسهیلات
به اذعان معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسانرضوی، منابع برخی از بانکها رشد چشمگیری داشته اما میزان تسهیلات پرداختیشان با کاهش روبهرو بوده و به زیر 50 درصد رسیده است.
استاندار خراسان رضوی هم که معتقد است بانکها در زمینه تأمین منابع مالی طرحهای خوداشتغالی باید نقش پررنگتری ایفا کنند، در ابتدای جلسه بر این نکته تأکید کرد و گفت: انتظار میرود بانکها در زمینه پرداخت تسهیلات خرد اهتمام بیشتری داشته باشند. علیرضا رزمحسینی گفت: با توجه به هدفگذاری الگوی مثلث توسعه اقتصادی فرهنگی، انتظار داریم در اعطای وامهای خرد خوداشتغالی سهمی برای بانکهای استان مشخص شود.
او با بیان اینکه اختیارات استانها از سیستم تمرکزگرای شبکه بانکی بسیار ناچیز است افزود: انتظار نداریم بانکها حجم پایین تسهیلات و سپردههای استان را در سطح استانی جبران کنند اما میتوان این موضوع را در سطح ملی پیگیری کرد. رزمحسینی ادامه داد: بر اساس آمارهای اعلامی، وامهای خرد در کنار معوقات کمتر، اشتغال بیشتری ایجاد میکند. بنابراین اگر بانکها به سمت اعطای وامهای خرد و خوداشتغالی بروند، حجم بالایی اشتغال در استان ایجاد خواهد شد.
نام اسلامی از بانکداری حذف شود
استاندار خراسان رضوی در ادامه با انتقاد از عملکرد بانکها گفت: میگوییم هفته بانکداری اسلامی را گرامی میداریم اما باید نام اسلامی را از آن حذف کنید. آبروی اسلام را نبرید. بگویید هفته بانکداری را گرامی میداریم. وی با بیان اینکه برخی از بانکها دادههای خود را به مسئولان استانی ارائه نمیدهند افزود: بانکهایی که به شورای هماهنگی بانکها آمار نمیدهند باید موظف شوند این آمار را در اختیار شورا بگذارند.
رزم حسینی در این جلسه به دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان دستور داد در قالب نامهای به معاونت اقتصادی استانداری، بانکهایی را که آمار و اطلاعات بانکی خود اعلام نمیکنند معرفی کند تا در ستاد تدبیر استان درباره آنها تصمیم گیری شود. رسولیان، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی، هم در ادامه جلسه گفت که در طرح مثلث توسعه اقتصادی فرهنگی، میزان طرحهای سرمایهگذاری به حدود 200 هزار میلیارد تومان خواهد رسید و برای عملیاتی شدن آن، به کمک بانکها نیاز است.
وی با اشاره به ماهیت نظامی مرزهای استان خاطرنشان کرد: میخواهیم مرزهای استان را اقتصادی کنیم و با توجه به وجود مرز مشترک با افغانستان و ترکمنستان، این قابلیت وجود دارد که زمینه توسعه مبادلات فراهم آید.
رشد تسهیلات ازدواج
دبیر شورای هماهنگی بانکهای خراسان رضوی نیز گفت: در بخش قرضالحسنه، ازدواج تأکید ویژه دولت و مقامات است. به رغم اینکه منابع قرضالحسنه بیشتر بانکها محدودیت زیادی دارد، تسهیلات ازدواج نهتنها متوقف نشده بلکه 71 درصد رشد داشته است. حسن مونسان افزود: منابع آزاد قابل تخصیص استان 782 هزار میلیارد ریال است که بر اساس آن، میتوانیم تمام برنامهریزیها را انجام دهیم. مانده تسهیلات ما در پایان اسفند 536 هزار میلیاردریال بوده که به 582 هزار میلیارد ریال رسیدیم. نسبت مصارف به منابع را که 62 درصد بوده است باید به 72.8 درصد برسانیم که 0.6 درصد در این 5 ماه توفیق داشتیم. البته 2 ماه اول سیاستها ابلاغ نشده بود.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته در منابع ارزی رشد منفی داشتیم که نگرانکننده بود تصریح کرد: امسال با توجه به پایداری ارز، منابع ارزی ما افزایش مییابد که در جمع سپردههای ارزی، در مقایسه با مقطع مشابه سال قبلی، 15 درصد افزایش داریم و ذخایر ارزی ما در حال تقویت است.