به گزارش شهرآرانیوز؛ وبگاه «کیبیاس ورلد رادیو»، از تشکیل جلسه دورهای کارگروه ویژه اقدام مالی خبر داد که طی آن تصمیم گرفته شد ایران و کره شمالی در لیست کارگروه ویژه اقدام مالی باقی بمانند و محدودیتهای سختتری بر کشورهایی که بهزعم آنان درزمینه پولشویی و تأمین تروریسم همکاری نمیکنند، اعمال شود. مطابق با اخبار رویترز و آسوشیتدپرس، مارکوس پلیر، رئیس FATF، گفت باتوجهبه اینکه وضعیت این دو کشور تغییر نکرده، بدون هیچ تغییری در لیست سیاه کارگروه ویژه اقدام مالی باقی میمانند. وی همچنین از همه کشورهای عضو و مقامات ناظر خواست تدابیر موثری علیه این دو کشور اعمال کنند.
پلیر همچنین تأکید کرد که FATF قوانینش را برای بازتاب بهتر تهدید سلاحهای کشتار جمعی و کمک به دولتها و شرکتهای مالی برای یافتن خطرات مالی و اتخاذ تدابیر درست بازبینی کرده است. پلیر در شرایطی اعلام کرده است که ایران و کره شمالی «بدون هیچ تغییری در لیست سیاه کارگروه ویژه اقدام مالی باقی میمانند» که خبرگزاری رویترز، همان روز یعنی شنبه ۳ آبان اعلام کرد که طبق ادعای وزارت خزانهداری آمریکا، گروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF با طرح اصلاح استانداردهایش بهمنظور ارتقای نظارت بر تبادلات مالی که هدفشان دورزدن تحریمهای آمریکا و سازمان ملل و اشاعه سلاحهای کشتار جمعی بوده، موافقت کرده است. وزارت خزانهداری آمریکا گفته است که اهمیتدادن به استانداردهای جدید توسط گروه ویژه اقدام مالی در جلسه این هفتهاش، پاسخ جهانی به جلوگیری از اشاعه تسلیحات را تقویت خواهد کرد. بااینحال هنوز مشخص نیست که جزئیات اصلاح استانداردهای پیشنهادی وزارت خزانهداری آمریکا که مورد موافقت FATF قرار گرفته است، چیست.
اختلاف نظرها در ایران برای پیوستن به FATF
FATF امکان این را ندارد که کشوری را مستقیم تحریم کند، اما اگر کشوری به کنوانسیونهای پالرمو و CFT نپیوسته باشد، به سایر اعضا اعلام میکند که تجارت با این کشور در شرایط هشدار است و درنتیجه تأکید میکند که تجارت با کشورهای حاضر در لیست سیاه این کارگروه، مخاطرات بسیار دارد. همین موضوع سبب میشود کشورها، تمایلی به نقل و انتقالات مالی با کشورهای حاضر در لیست سیاه نداشته باشند و بهاینترتیب این کشورها عملا تحریم میشوند و سیستم مالی و بانکیشان دچار مشکلات فراوانی خواهد شد. بااینحال درباره پیوستن کامل ایران به FATF و رعایت همه دستورالعملهای این نهاد، اختلاف نظرهای جدی وجود دارد. از چهار لایحه مرتبط با گروه ویژه اقدام مالی، دو لایحه پیشتر در هیئت دولت و مجلس تصویب شده و دو لایحه پیوستن جمهوری اسلامی به کنوانسیونهای مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی (پالرمو) و مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) تا پایان مهلت ایران برای تصویب آنها در مجمع تشخیص مصلحت نظام بلاتکلیف مانده است.
چندی پیش، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، گفته بود یکی از دلایل افزایش شدید قیمتها، بهخصوص بالارفتن بیسابقه بهای ارزهای خارجی، تصویبنشدن این دو لایحه و قرارگرفتن جمهوری اسلامی در «فهرست هشدار» گروه ویژه اقدام مالی است. درمقابل، غلامرضا مصباحیمقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، اینگونه اظهارات را فرافکنی خواند و گفت که برعکس، تجربه نشان داده که همکاری با گروه ویژه اقدام مالی در ارتباط با این دو کنوانسیون باعث «خودتحریمی» میشود. همین اختلافنظرها سبب شده است وضعیت بررسی پیوستن ایران به دو کنوانسیون پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنان نامشخص باشد. بررسی طولانیمدت این دو کنوانسیون، با وجود تمدید فرصت چندباره FATF به ایران، باز هم منجر به نتیجه نشد تا ایران همچنان در لیست سیاه این نهاد بینالمللی باقی بماند.