طنین همتی |شهرآرانیوز، اگر به سایت دیوار سر بزنیم، خرید و فروش کارتن لوازم خانگی از جمله برندهای معروف بهراحتی به چشم میخورد، اما دلیل این خرید و فروش چیست؟ علت را از حسن جلالی، مدیرعامل ایرانشرق نیشابور و لوازم خانگی کلور، جویا شدیم. وی دراینباره گفت: متأسفانه وقتی بعضی کالاهای ایرانی با برند خارجی در بازار عرضه میشوند، سرعت فروش و قیمتشان بالا میرود و این ضعف تولیدکننده و مصرفکننده است که به کالای ایرانی اعتماد ندارند.
این فعال حوزه لوازم خانگی تصریح کرد: بهتازگی عدهای شیطنت میکنند و کالاهای ایرانی و داخل را به بانه منتقل و بستهبندی آن را تعویض میکنند و دوباره برای فروش، با برند خارجی به بازار عرضه میشود و مصرفکننده با قیمتی زیاد و با این فکر که این کالا خارجی است، خرید میکند.
وی در ادامه یادآور شد: ما در تولید لوازم خانگی در کشور وضعیت خوبی پیدا کردهایم، بهطوریکه کالاهای ما با بعضی کالای مشابه خارجی رقابت میکند. ولی معضلی که در این ۲ ماه گذشته گریبانگیر ما شده، تأمین مواد اولیه است که بهسختی تهیه میشود و به همین دلیل هم کار را سخت پیش میبرد، یعنی اگر یک کارخانه دوسوم مواد اولیه دارد، با تأمیننشدن یکسوم مواد اولیه خارجیاش کارش میخوابد یا بهعنوان مثال ۹۵ درصد مواد اولیه تأمین شده و آماده است و فقط بهعلت ۵ درصد مواد اولیه که در بازار موجود نیست، کار انجام نمیشود.
وی درباره فرهنگسازی بین مردم و اعتماد به کالای داخلی که هنوز ایجاد نشده است، افزود: فرهنگسازی و اعتماد به کالای ایرانی را باید از سویی رسانهها انجام دهند و از طرفی هم تولیدکنندهها کنترل کیفی بهتری انجام دهند تا بهمرور زمان این اعتمادسازی ایجاد شود. باید رصد کیفیت تولید از سوی دولت هم بیشتر شود و به کارخانههایی که کیفیت پایین دارند، اجازه تولید ندهند یا مجبورشان کنند کیفیتشان را به حد مطلوب برسانند. بعضی کالاهای ما در وضعیت و جایگاه خوبی قرار دارد، ولی در بازار به چشم محصولی که کیفیت پایینی دارد، دیده میشود.
مدیرعامل شرکت لوازم خانگی کلور در پاسخ به اینکه چند درصد نیاز بازار را تولیدکنندههای ما میتوانند تولید کنند، افزود: ظرفیت زیادی برای تولید در کشور داریم، حتی میتوانیم خیلی از قطعات و مواد اولیه را در داخل کشور تولید کنیم، اما بهدلیل اینکه مرز همیشه باز است و کوچکترین قطعات هم وارد کشور میشود، فرصت تولیدکننده برای وابستهنبودن به واردات گرفته میشود.
وی ادامه داد: واردات بیرویه قطعاتی که خود ما هم میتوانیم آن را تولید کنیم، باعث شده است سرمایهگذار حاضر به سرمایهگذاری نباشد، زیرا توان رقابت با واردات را ندارد. بهعنوان مثال در گذشته تولیدکننده کمپرسور یخچال بودیم و کارخانه داشتیم، اما امروز این قطعه بهراحتی وارد میشود و تولید آن و درنتیجه فرصت اشتغالزایی را از ما گرفته است.
جلالی تأکید کرد: اگر در کشور سرمایهگذاری کلان انجام شود و کارخانههایی که در قدیم داشتیم، همگام با دانش روز راهاندازی شوند و ماشینآلات بهروز وارد کنیم، مسلما میتوانیم نیاز کشور را برطرف و از خروج ارز جلوگیری کنیم و حتی ارزآوری داشته باشیم. اما چون سرمایهگذار اعتماد ندارد که چند روز دیگر دوباره واردات انجام شود و کارخانه آسیب ببیند، حاضر به سرمایهگذاری نیست.
وی با بیان اینکه شرایط تولید باید در برنامهریزیهای کلان کشور مشخص شود و سرمایهگذار داخلی باید امنیت داشته باشد، تصریح کرد: ما باید دورنمای چند ساله کشور را قبل از هرچیز تبیین کنیم. باید مشخص شود ما میخواهیم تولیدکننده باشیم یا واردکننده؛ اگر قرار بر این است که تولیدکننده باشیم، تا کی میخواهیم تولید را ادامه دهیم و چه بستری برای رشد این تولید باید فراهم کنیم.