مسعود سلطانی | شهرآرانیوز، همزمان با کاهش نرخ ارز در بازار آزاد، این تصور بهوجود آمد که درآمد شرکتها و صنایع دلارمحور در بازار سرمایه کاهش پیدا میکند و همین امر، منجر به ریزش نمادها در گروه صنایعی شد که بیشترین درآمدشان از محل صادرات است، با این حال چهارشنبه هفته گذشته، شاخص کل بورس تهران با افزایش ۰/۷۵ درصدی همراه شد و توانست رقم یک میلیون و ۲۲۱ هزار واحدی را پس بگیرد. اگرچه صعود شاخص کل ناچیز بود، این سؤال را در ذهن معاملهگران تقویت کرد که آیا روند نزولی در بازار به پایان رسیده است یا اینکه صعود روز چهارشنبه و افزایش ارزش معاملات، فرصتی برای خروج از سهام و نقد کردن اوراق است؟
پاسخ به این سؤال از منظر بسیاری از کارشناسان، این است که بازار آماده صعود است، زیرا در عرصه جهانی شاهد بهبود قیمتها بهدلیل مشخصشدن سکاندار جدید ایالات متحده آمریکا و کشف واکسن کرونا هستیم. ازسوی دیگر در داخل نیز درصورت ثبات رویه در سیاستگذاریها و دخالت نکردن دولت، امید به افزایش قیمتها در بازار سهام زیاد است، زیرا قیمت سهام شرکتها به زیر ارزش ذاتی خود رسیده است.
در مقابل، سناریوی دیگری را نیز تحلیلگران مطرح میکنند. سناریویی که بازگشت به روند صعودی را در تداوم نوسانات مثبت و منفی در
چند روز معاملاتی، محتمل میداند. با چنین رویهای درحقیقت شاخص کل بازار سهام، کفسازی میکند و با خروج عرضهکنندگان از چرخه دادوستدها، خریداران واقعی وارد بازار میشوند.
خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی در ۲۱آبان، نشان از جابهجایی ۱۵۷میلیارد تومان نقدینگی از سرمایهگذاران حقوقی به حقیقی دارد. افزایش فعالیت حقیقیها در بازار روز چهارشنبه در صنعت حملونقل به اوج خود رسید. در نقطه مقابل نیز بیشترین خالص خرید حقوقیها مربوطبه صنایع بانک، فلزات اساسی، خودرو و ساخت قطعات و فراوردههای نفتی بود.
هرچند بهصورت قطعی نمیتوان مثبتشدن شاخصهای سهامی را بهدلیل بازگشت اعتماد سرمایهگذاران یا جو روانی حاکم در تالار شیشهای دانست، رشد ظرفیت سودآوری شرکتها، عاملی است که میتواند سیگنالهایی را به معاملهگران ارسال کند.