طنین همتی|شهرآرانیوز، باتوجهبه ادامهدارشدن بیماری کرونا و تعطیلی واحدهای صنفی، کسبوکارهای اینترنتی و خریدوفروش کالا ازطریق شبکههای اجتماعی و سایتهای اینترنتی رونق گرفته است. بهگفته پلیس فتا بیشترین تخلفات و کلاهبرداریهای مجازی هم مربوطبه همین موضوع یعنی خریدهای اینترنتی است. اما باید به چه نکاتی توجه کنیم تا خرید اینترنتی مطمئنی داشته باشیم؟
رئیس پلیس فتای خراسان رضوی دراینباره میگوید: اولین نکتهای که یک کاربر در خرید اینترنتی باید در نظر داشته باشد، خرید ازفروشگاههای اینترنتی معتبر است.
سرهنگ جهانشیری در پاسخ به اینکه راه تشخیص یک سایت معتبر چیست، افزود: سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضویفروشگاههایی را دارای مجوز میداند که نشان enamad داشته باشند. سایتهایی دارای این نشان هستند که مراحل احراز هویت وصلاحیت را طی کرده باشد و تمام شاخصهای مدنظر سایت معتبر را داشته باشند.
وی افزود: سایتهایی که enamad دارند، نشانی سایت اینترنتی معتبر با این نشان دیده میشود و وقتی که بر روی این نشان کلیککنیم، مشخصات این فروشگاه از جمله مکان آن و اقلام مجاز به فروش، شماره تماس و اعتبار نمادش را نشان میدهد.
وی با بیان اینکه سازوکار خریدهای اینترنتی از طریق شبکههای اجتماعی تعریف نشده است، تأکید کرد: اگر خرید از طریق شبکههاییمثل واتساپ، اینستاگرام و... انجام شود، میزان ریسک آن بهدلیل اینکه سازوکاری برای آن تعریف نشده، بالاست. با استناد به یک عکسنمیتوان اقدام به خرید کرد، چون ممکن است شبکه اجتماعی با یک آیدی جعلی یا شماره تماس مجازی ایجاد شده باشد. در نتیجهتشخیص اصالت سایت در وهله اول بسیار مهم است.
وی افزود: در خریدهای اینترنتی بازهم در نظر بگیرند که enamad ایجادشده جعلی نباشد و حتما بر روی آن کلیک کنید تا مشخصاتآن سایت حتی در سامانه صمت مشاهده شود تا خریدی مطمئن انجام دهید.
وی تأکید کرد: یکی از مواردی که میتوانیم مطمئن شویم سایت عملکرد درستی دارد، این است که کالاهای مجوزدار میفروشد.
این مقام مسئول یادآور شد: همچنین در صورت خرید از سایتی مثل دیوار، این را باید در نظر گرفت که فقط به دیدن عکس کالا بسندهنشود و حتما باید معامله حضوری باشد و اصالت کالا تأییدشده باشد. نکته مهمتر اینکه حتما مشخصات خریدار با مشخصات کارتملی آن مطابقت داشته باشد.
وی در پاسخ به اینکه در صورت خرید از شبکههای اجتماعی و واریز وجه و نفرستادن کالا چه اقدامی باید انجام داد، تأکید کرد: همانطور که گفته شد، سازوکار خرید از شبکههای اجتماعی تعریفنشده است و مسلما ریسک زیادی دارد. شهروندان در صورتمواجهه با این نوع کلاهبرداریها میتوانند به پلیس فتا مراجعه کنند و با داشتن دلایل کافی مراحل قضایی شکایت خود را طی کنند.
وی در پایان افزود: امروز فضای سایبری ایجاب میکند هر شهروند خودش پلیس باشد و با مدیریت اطلاعات کاربری و حسابهایبانکیاش، دست افراد سودجو را کوتاه کند.