وجه الضمان حراج شمش یک میلیارد تومان شد پیش‌بینی بورس، فردا (دوشنبه، ۵ خرداد ۱۴۰۴)| پس‌لرزه توقف واگذاری خودروسازان ادامه دارد؟ پیش‌بینی قیمت ارز و دلار، فردا (دوشنبه، ۵ خرداد ۱۴۰۴) پیگیری عادی‌سازی پرونده ایران در FATF در اجلاس اوراسیا قیمت جدید کارخانه‌ای محصولات ایران خودرو اعلام شد+ جدول (۴ خرداد ۱۴۰۴) شورای‌ عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا درباره واگذاری سهام ایران‌خودرو و سایپا اطلاعیه داد علت گران شدن قیمت سیمان چه بود؟ افزایش ۱۵ درصدی مصرف برق در خراسان رضوی در اردیبهشت‌ ۱۴۰۴ نسبت‌به سال گذشته پرداخت وام‌های خرد بدون مراجعه حضوری ۲۰۰ میلیون تومان پاداش برای معرفی استخراج‌کنندگان غیرمجاز رمزارز سقف جدید نگهداری ارز برای اشخاص مشخص شد (۴ خرداد ۱۴۰۴) ثبت سفارش جدید برنج از ۱۰ خرداد آغاز می‌شود خروج سنگین پول حقیقی از بازار سهام | خودرویی‌ها ترمز بورس را کشیدند (۴ خرداد ۱۴۰۴) مبارزه با آفت ملخ در حدود ۴ هزار هکتار از مزارع مشهد انجام شد شرکت‌های خراسانی در بورس؛ از خوش‌بینی تا واقعیت اکتشاف، مهم ترین چالش پیش روی توسعه معادن خراسان رضوی | ثروت خفته خراسان در دل زمین ایران پنجمین قدرت معدنی جهان | کشف ۲درصد گنجینه‌های معدنی ایران طلا و سکه امروز در مشهد چند قیمت خورد؟ (۴ خرداد ۱۴۰۴) قیمت امروز دلار، طلا، سکه و بیت‌کوین (۴ خرداد ۱۴۰۴) | دلار به کمتر از ۸۳ هزار تومان افت کرد مشکل بیمه کامیون‌داران حل خواهد شد | احتمال سه‌نرخی‌شدن سوخت کامیون‌ها جریمۀ روزانه ۱۰۰ هزار تومانی خودروهای بدون معاینه فنی خرید تضمینی گندم در خراسان‌رضوی از ۸.۵ هزار تن عبور کرد (۴ خرداد ۱۴۰۴) صدور کارت سوخت در کمتر از یک هفته | ثبت‌نام اینترنتی جایگزین مراجعه حضوری شد توقف واگذاری سهام ۲ شرکت بزرگ خودروساز ایران‌خودرو و سایپا در بورس (۴ خرداد ۱۴۰۴) چین، دو فروند هواپیمای کارکرده مسافربری را ۴برابر گران‌تر از قیمت واقعی به ایران فروخت جمع‌آوری کارت‌های سوخت از امروز استارت خورد (۴ خرداد ۱۴۰۴) افزایش مصرف آب با گرم‌شدن هوا | در تابستان باید منتظر جیره‌بندی آب در مشهد باشیم؟ طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان چه دستاوردی داشت؟ | گران‌فروشی نان‌های بی‌کیفیت زیر سایه طرح هوشمندسازی یارانه یک ماه گذشته نانوایی‌ها واریز شد | احتمال افزایش قیمت نان در آینده‌ای نزدیک
سرخط خبرها

حراجمعه یا جمعه سیاه، مصرف‌گرایی یا فرصت اقتصادی؟

  • کد خبر: ۵۰۹۵۹
  • ۰۸ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۳
حراجمعه یا جمعه سیاه، مصرف‌گرایی یا فرصت اقتصادی؟
مثل خیلی از آداب دیگر که با گسترش رسانه‌های مجازی و تبادلات فرهنگی در سایر نقاط دنیا هم پرطرف‌دار شده، جمعه سیاه نیز به دایره روز‌های خاص در ایران اضافه شده است.
محمدناصر حق‌خواه | شهرآرانیوز؛ در هفته گذشته ارسال پیامک‌هایی که تور سفر کیش را ۴۹ هزار تومان و سفر به ترکیه را با حدود ۲۰۰ هزار تومان تبلیغ می‌کرد، باعث شد که خیلی از کاربران در فضای مجازی با گذاشتن اسکرین‌شات از صفحه موبایلشان و بعد هم با تماس با شرکت مدنظر و راستی‌آزمایی این ادعا به آن واکنش نشان دهند. این پیامک‌های پرسروصدا به‌نوعی استقبال از این جمعه پرسروصدای بود که در آمریکا آن را Black Friday (جمعه‌سیاه) می‌خوانند. رسمی که در آمریکای‌شمالی و در آخرین جمعه ماه نوامبر و بعد از عید شکرگزاری برگزار می‌شود و آمریکایی‌ها با آن وارد ماه دسامبر می‌شوند.
 
ماهی که در حکم اسفند برای ما ایرانی‌هاست و آمریکایی‌ها در طول این ماه، خرید‌های سال نوی میلادی را انجام می‌دهند. به همین دلیل فروشگاه‌ها و مراکز خدمات‌دهی، تخفیفات عجیب‌وغریب و بسیار چشمگیری را در آخرین جمعه ماه نوامبر به مشتریانشان می‌دهند و به این ترتیب به استقبال ماه آخر سال می‌روند؛ استقبالی که مثلا در سال ۲۰۱۹ میلادی، نزدیک به ۷ میلیارد دلار فروش را رقم زده است. بلک فرای‌دی آن‌قدر برای آمریکایی‌ها مهم است که معمولا این جمعه را خیلی از ادارات و شرکت‌ها به کارمندانشان مرخصی می‌دهند و بعضی فروشگاه‌ها از ساعت ۴ صبح، فروش ویژه پرتخفیف خود را آغاز می‌کنند.

مثل خیلی از آداب دیگر که با گسترش رسانه‌های مجازی و تبادلات فرهنگی در سایر نقاط دنیا هم پرطرفدار شده است، جمعه سیاه نیز به دایره روز‌های خاص در ایران اضافه شده است و فروشگاه‌ها، کالا‌ها و گاهی بعضی خدماتشان را با تخفیف‌های زیاد به مشتری‌هایشان ارائه می‌کنند. این روز که چندسالی است معادل ایرانی «حراجمعه» را برای آن به‌کار می‌برند، با گسترش فروشگاه‌های آنلاین در سال‌های اخیر و با وجود کرونا در این سال خاص، در فضای مجازی از همیشه پررونق‌تر شده است. اما مثل همه آداب و مراسمی که طی تبادلات فرهنگی گسترده این سال‌ها به ایران وارد شده است، مخالفان و موافقانِ وجود روزی به نام جمعه سیاه و شکل برگزاری آن‌هم به‌شدت مشغول تولید محتوا علیه هم هستند.
 
صفحه بسیاری از کاربران پرفالوئر مجازی در چند روز گذشته پر از تبلیغ فروشگاه‌های آنلاینی شده است که تخفیف‌های درخورتوجهی می‌دهند و همان‌طور که در ابتدای این متن گفته شد، پیام‌های تبلیغاتی به‌مناسبت این روز در تعداد زیاد به کاربران ارسال می‌شود و درمقابل عده‌ای، جنبشی خلاف این امر را شروع کرده‌اند. کاربرانی در فضای مجازی روز جمعه سیاه را تبلیغی گسسترده به نفع مصرف‌گرایی مطلق می‌دانند که در شرایط کنونی در کشور ما به صلاح اقتصاد نیست و در سوی دیگر، عده‌ای این روز را فرصتی مطلوب هم برای فروشندگان و هم برای خریداران می‌دانند.
 
در بین این جنگ مجازی که تقریبا بر سر هر مسئله‌ای به آن عادت کرده‌ایم، ذکر این نکته بد به نظر نمی‌رسد که شاید روز‌هایی مثل هالوین یا ولن‌تاین و کریسمس در فرهنگ ما جایی نداشته باشند و اصرار در گرامی داشتن این مناسبت‌ها مضحک به نظر برسد، اما مراسمی که سال‌ها امتحانش را از نظر اقتصادی پس داده است و هم فروشندگان و هم خریداران از آن راضی بوده‌اند و مفهوم فرهنگی خیلی خاص و نهفته‌ای هم در بطن خود ندارد، می‌تواند در ایران نیز برگزار شود. حالا می‌شود نامش را حراجمعه گذاشت یا حتی روزش را به زمانی دیگر منتقل کرد؛ چنان که بعضی کشور‌ها چنین کرده‌اند. اما جنبش خریدوفروشی که این روز‌ها در سایت‌های خرید اینترنتی ایرانی درحال رشد است، نه‌تن‌ها بد نیست که می‌تواند در اوضاع اقتصادی نامناسب این روز‌ها باعث رونق شود.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->