برخورد بار کامیون با پل هوایی شهید فهمیده در مشهد (۲ آذر ۱۴۰۳) انتقام از قاتل با قتل فجیع سه عضو خانواده سانحه رانندگی در خواف خراسان رضوی هشت مصدوم برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) قتل فجیع جوان ۲۳ ساله تهرانی به جرم دفاع از ناموس تصادف در مسیر سبزوار- خوشاب یک کشته و ۲ زخمی برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) کاهش مصرف آب در مشهد، نتیجه اقدامات فرهنگی موثر است مسمومیت ۶ عضو یک خانواده با گاز مونوکسید کربن در نزدیکی مشهد (۲ آذر ۱۴۰۳) ۸ محصول غیرمجاز آرایش چشم اعلام شد برخی جاده‌های خراسان رضوی بارانی و لغزنده است (۲ آذر ۱۴۰۳) آیا میتوان با زن مبتلا به ایدز ازدواج کرد؟ پروازهای ایران‌ایر به فرودگاه استانبول روزانه شد جزییات حادثه سقوط آسانسور یک ساختمان مسکونی در خیابان قائم مشهد واژگونی خودرو در بجستان خراسان رضوی یک کشته برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) دستگیری ۳۸۶ متهم به سرقت در اجرای طرح اقتدار امنیت اجتماعی در مشهد زمان برگزاری کنکور سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد تلاش‌های ماندگار استاد باقرزاده در توسعه دانشگاه فردوسی و رفاه دانشجویان اختصاص ۲.۲ هزار میلیارد تومان برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سیستان و بلوچستان آخرین اخبار از تأثیر معدل در کنکور توصیه‌هایی برای محافظت در برابر آلودگی هوا واژگونی خودرو در بولوار وکیل‌آباد مشهد بدون مصدوم و محبوس تنها نشانه پوکی استخوان «شکستگی» است ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه پیشنهادی کانادا علیه ایران اعتراض کرد اختلافات مالی بین ۳ دوست در تهران منجر به قتل شد شمارش معکوس برای روشن‌شدن تنور نانوایی در محله عمار یاسر مشهد اعترافات مردی که همسرش را با کلنگ در مشهد به قتل رساند + عکس پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، یکم آذر ۱۴۰۳) | تداوم بارش باران در غالب نقاط استان نگرانی وزیر بهداشت از روند نزولی زادوولد در کشور | ثبت کمتر از یک میلیون تولد در سال ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی فعلاً بیمه تکمیلی ندارند! (یکم آذر ۱۴۰۳) | لطفاً بیمار نشوید انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه لبنان در ایران تأکید معاون وزیر نیرو بر ضرورت اعمال مدیریت مصرف آب در مشهد
سرخط خبرها

کرونا زیر ذره بین منشور حقوق شهروندی

  • کد خبر: ۵۰۹۳۲
  • ۰۸ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۷
کرونا زیر ذره بین منشور حقوق شهروندی
محمدمعین وطن خواه - دانشجوی کارشناسی رشته حقوق دانشگاه فردوسی مشهد
چیزی نمانده است آشنایی ما با ویروس کرونا یک ساله شود. از آثار منفی شیوع بیماری کووید ۱۹‌ می‌توان به بخش‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جوامع مختلف اشاره کرد که تغییرات بسیاری در زندگی روزمره انسان‌ها ایجاد کرده است. این بحران که دست کم طی ۶۰ سال گذشته از لحاظ گستردگی و دامنه تأثیر در نوع خود بی نظیر است، باعث تغییر سبک زندگی شهروندان و افزایش سطح خدمات بهداشتی شده است. به عبارتی، ویروس کرونا به عنوان یک عامل غیراجتماعی توانسته است جامعه را در همه حوزه‌های آن با تغییر روبه رو کند. این در حالی است که مشارکت شهروندان در مبارزه با این بیماری بیش از گذشته اهمیت دارد.

 

آیا اعمال محدودیت‌های اجتماعی می‌تواند باعث سلب آزادی شهروندان شود؟

اساس حقوق شهروندی مجموعه حقوق سیاسی، اقتصادی و اجتماعی شهروندان است که هر فرد با زندگی در یک جامعه از آن‌ها برخوردار می‌شود. علاوه بر این، این حقوق برگرفته از تکالیف متقابل دولت و شهروندان در پرتو تعاملات اجتماعی است که با در نظر گرفتن عوامل مختلف می‌تواند به ایجاد یک جامعه پویا منجر شود. مسلم است که در وضعیت‌های اضطراری ناشی از بیماری، احترام به این تکالیف و رعایت آن‌ها بیش از گذشته اهمیت می‌یابد. به عبارت دیگر، حقوق شهروندی آمیخته‌ای از وظایف افراد جامعه و دولت است و در شرایط کنونی که متولیان سلامت همواره بر لزوم رعایت بهداشت فردی و اجتماعی تأکید دارند، شایسته است شهروندان مسئولیت پذیری خود را در قبال این تکالیف افزایش دهند. بی شک پیش گیری اصلی‌ترین راه مقابله با ویروس کروناست و چرخه مقابله با این بیماری تنها با تکیه بر رعایت عموم جامعه رقم خواهد خورد.
 
 

وظایف قانونی دولت‌ها در قبال اقشار مختلف جامعه در دوران شیوع بیماری‌های همه گیر چگونه است؟

به استناد بند «الف» منشور حقوق شهروندی، حق حیات و سلامت و کیفیت زندگی به عنوان وظیفه دولت در قبال شهروندان جامعه امری ثابت است. بدون شک، رویکرد دولت و نهاد‌های عمومی در مواجهه با بیماری‌های همه گیر از طریق تجهیز هدفمند مراکز بهداشتی، درمانی و بیمارستان‌ها و نیز تعامل و همکاری سایر نهاد‌ها در راستای تسهیل و تسریع در برنامه‌های مزبور می‌تواند از مهم‌ترین وظایف دولت در قبال شهروندان باشد. هم چنین حق کرامت با استناد به بند «ب» منشور حقوق شهروندی یکی از مسائل مهمی است که اگر تدابیر لازم برای آن اندیشیده نشود، مشکلات زیادی به دنبال خواهد داشت. از طرفی، با توجه به رکود بخش چشمگیری از فعالیت‌های اقتصادی به ویژه کسب وکار‌های خرد، افزایش سطح فقر در میان اقشار آسیب پذیر جامعه در دوران پساکرونا امری طبیعی است. بر این اساس، دولت باید با وضع سیاست‌های اقتصادی مطلوب در جهت کاهش آسیب‌های اجتماعی اقشار کم درآمد تلاش کند و هم چنان سلامت جامعه و حفظ جان مردم را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهد.
 
افراد معلول می‌توانند سؤالات حقوقی و مشکلات و معضلاتی را که در شهر با آن‌ها دست وپنجه نرم می‌کنند مطرح و پاسخ را در ستون «پای میز کارشناس» مطالعه کنند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->