به گزارش شهرآرانیوز؛ روزنامه واشنگتنپست نوشت: این مسئله در تلاشها برای مهار شیوع بیماری همهگیر کووید۱۹ در منطقه خاورمیانه «غرب آسیا» اخلال ایجاد میکند و خطر تداوم شیوع ویروس در سراسر منطقه را به همراه خواهد داشت. با آنکه سخنگوی برنامه جهانی واکسن کرونا (برنامه «کوواکس») گفته که دولت آمریکا معاملات مربوط به این واکسن را از شمول تحریمها معاف کرده است، تحلیلگران هشدار میدهند تحریمهای مالی مانعاز مشارکت ایران در این برنامه شده است و خریداری اقلام پزشکی مرتبط با آن را دشوار خواهد کرد.
محسن زرکش، کارشناس حقوقی مسائل تحریمی در شرکت حقوقی «پرایس بنوویتز»، در واشنگتن میگوید: کاملا محتمل است که دشواریهایی، خواه جزیی یا بزرگ، درزمینه کمکهای مالی ایران به برنامه کوواکس پیش بیاید. زرکش تأکید کرد با آنکه ایران در کشورهایی نظیر آلمان و کره جنوبی ذخائر ارزی دارد، استفاده از این ذخایر یا انتقال آنها مستلزم کاغذبازیهای زمانبر اداری است.
این کارشناس حقوقی افزود: علاوهبر مسائل مالی مربوط به این مسئله، شرکتهای آمریکایی هم احتمالا در بخشهای مختلف سازمان جهانی بهداشت و سایر برنامههای ساخت واکسن مشارکت دارند که خود این مسئله هم مخاطرات تحریمی را بیشتر میکند. عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران، هم طی یادداشتی در اینستاگرام، توضیحاتی را درباره مانعتراشی آمریکا برای انتقال ارز بهمنظور خرید واکسن کرونا بیان کرد. وی نوشت: برخی، نادانسته یا مغرضانه، سعی در تطهیر اقدامات غیرانسانی آمریکا در تحریم ایران را دارند و تنها به ادعای دروغین آمریکا بر عدم محدودیت بر معاملات دارو تأکید میکنند. برای ثبت در حافظه باز میگویم: اعلام خبر مربوطبه توزیع واکسن کرونا توسط برخی کشورهای همسایه بین مردمشان تلخترین پاسخ به این عده است. رئیس بانک مرکزی ایران اضافه کرد: ازآنجاکه خرید واکسن کرونا (covax) بایستی از مسیر رسمی سازمان بهداشت جهانی انجام گیرد، تاکنون هر طریقی برای پرداخت و انتقال ارز موردنیاز، بهخاطر تحریم غیرانسانی دولت آمریکا و ضرورت اخذ مجوز اوفک، با مانع مواجه شده است.
همتی تصریح کرد: کره جنوبی، بابت انتقال پول از مسیر U-turn دلار برای خریدهای بشردوستانه، نتوانست تضمینی برای عدم مصادره پول بانک مرکزی ایران توسط دولت آمریکا در هنگام انتقال بدهد. وی در یادداشت خود افزود: خرید واکسن از دیگر کشورها در دستورکار همکاران وزارت بهداشت قرار دارد. اخبار واصله درخصوص تولید داخلی واکسن کرونا نیز امیدوارکننده است. به نوشته روزنامه واشنگتنپست بیش از ۱۸۰کشور برای پیوستن به برنامه Covax ثبتنام کردهاند. هدف این برنامه، ساخت و توزیع ۲میلیارد دوز واکسن کرونا تا پایان سال۲۰۲۱ میلیاردی است.
ازسویی رئیسجمهور کشورمان در جلسه هیئتدولت با اشاره به تلاشهای دولت و بانک مرکزی برای خرید واکسن کرونا از یکی از کشورهای خارجی و آغار واکسیناسیون در کشور، تأکید کرد: مردم بدانند در هر اقدامی در بخش دارویی، تجهیزاتی و واکسن، باید صد لعن و نفرین به ترامپ بفرستیم؛ زیرا با ایجاد مشکلات و آزار برای حل انتقال و جابهجایی ساده با تلفن یا سوئیفت، همه کشور باید هفتهها و گاهی ماهها درگیر شود و این جماعت خبیث در کاخسفید، به بهداشت مردم و معلولان رحم نکردند.
روحانی تصریح کرد: البته این بدان معنا نیست که مردم فکر کنند واکسن به دست آنها نمیرسد؛ به هر قیمتی باشد، از این مشکلات عبور میکنیم.