ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ هرچند مسئولان پیوسته آماری از تلاشهای خود برای بازگرداندن آرامش به بازار کالاهای اساسی میدهند، در عمل هنوز تغییری در وضعیت کالاهایی مانند روغن یا شکر در مشهد ایجاد نشده است، با این حال مسئولان از رسیدن آرامش نسبی به بازار روغن تا ۱۰ روز آینده درصورت جذب سهمیهها خبر میدهند.
اما آنطور که بررسیهای میدانی ما از فاز یک بازار مصلی نشان میدهد، روغن از قفسه کالای بسیاری از غرفهها حذف شده است و هنوز صفهای طولانی صبحگاهی برای خرید روغن تنظیمبازار جلوی یکی از غرفههای این فاز ایجاد میشود و کسبه سوپرمارکتها و دیگر اصنافی که روغن جزو مواد اولیه کارشان است، برای گرفتن سهمیه خود ساعتها منتظر میمانند.
آنطور که پیداست، با وجود نظارت نیروهای اطلاعات سپاه بر بازار، دلالان از ترس، بساط خود را از انبارهای مخفی جمع کردهاند و برای سرعت عمل دادن به جابهجایی به کوچهپسکوچههای مصلی روی آوردهاند. هرازگاهی با عبور از این محلات در ساعات خلوت روز یا شب، کالاهای اساسی که بیشتر نیز روغن در آنها وجود دارد، از یک ماشین به ماشین دیگر منتقل میشوند تا با سهبرابر قیمت وارد بازار شوند.
مشکل روغن حل میشود
در توزیع فروشگاهی روغن نیز این کمبود به چشم میآید. بهعنوان مثال هر روز روغن، حوالی ساعت ۱۰:۳۰ صبح به یکی از فروشگاههای زنجیرهای مرکز شهر میرسد، اما در کمتر از نیمساعت تمام میشود. گاهی برخی از این فروشگاهها به هر نفر تعدادی محدود روغن میدهند، اما آنطور که پیداست، برخی مشتریان به احتکار خانگی روی آوردهاند و بهصورت خانوادگی یا روزانه در صف میایستند.
شکر نیز از دو هفته قبل که ما گزارشی با تیتر «تلخند شکر به گرانی» درباره آن نوشتیم، گرانتر شده است و قیمت آن اکنون به حدود کیلویی ۹ هزارو ۳۰۰ تومان برای مصرفکننده کلی و به بیش از ۱۰ هزار تومان برای مصرفکننده خرد رسیده است.
باتوجهبه ادامه وضعیت نابسامان این بازارها، بهسراغ علی غفوریمقدم، معاون اموربازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسانرضوی، رفتهایم تا از او درباره برنامههای پیشروی این سازمان برای بهبود وضعیت بازار سوال کنیم.
او درباره وضعیت بازار به خبرنگار ما گفت: در هفتههای اخیر بهدلیل لغو برخی محدودیتها و همچنین افزایش زائران در مشهد، شاهد افزایش تقاضا برای کالاهای اساسی بهویژه روغن بودهایم. وی افزود: بر این اساس در دو هفته گذشته، از کانالهای مختلف و با اشکال متفاوت درقالب مکاتبه، مراجعه حضوری به وزارت صمت و... برای تامین روغن موردنیاز استان در حوزه صنف، صنعت و بهویژه خانوار تلاش کردیم. غفوریمقدم ادامه داد: این تلاشها، قولهای مساعدی نیز دریافت کردیم. در این راستا دو روز قبل یک سهمیه ۳ هزار تنی روغن خوراکی به ما اختصاص یافت که باتوجهبه سهمیههای قبل که درنهایت ۲ هزارو ۴۰۰ تن بود، افزایش خوبی داشته است.
معاون اموربازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسانرضوی ادامه داد: همچنین خوشبختانه روند تحویل سهمیه قبلی روغنها که در گذشته با کندی مواجه بود، اکنون سرعت گرفته است. در این راستا در سه روز اخیر توانستیم ۸۵۰ تن روغن صنف و صنعت جذب کنیم که ۳۰۰ تن آن را به شهرستانها اختصاص دادیم.
وی افزود: علاوهبر این، هم با مکاتبه و هم با تلفن از اتحادیه فروشگاههای زنجیرهای کشور درخواست کردیم که سهم ما را از محل روغن فروشگاههای زنجیرهای افزایش دهند. با پیگیریهای صورتگرفته در یک اقدام هماهنگ دیگر قرار شد به میزانی که فروشگاههای زنجیرهای و کارخانههای ما روغن توزیع میکنند، دوباره همانقدر سهمیه جایگزین را کشور به استان ما اختصاص دهد.
وی درباره مشکلات توزیع روغن در مشهد گفت:گاهی مشکلاتی در حمل روغن داریم که البته اکنون درحال پیگیری برای رفع آن هستیم؛ به همین دلیل باید با احتیاط صحبت کنیم، اما درمجموع پیشبینی ما این است که در یک هفته تا ۱۰ روز آینده، وضعیت روغن نسبتبه اکنون بهتر میشود.
سهمیه تازه برنج خراسان رضوی
معاون اموربازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسانرضوی با بیان اینکه یک سهمیه تازه به میزان ۲ هزارو ۴۰۰ تن برنج هندی نیز اعلام شده است که درحال پیگیری برای جذب آن هستیم، گفت: باتوجهبه اعلام نرخ مصوب تخممرغ برای مصرفکننده به قیمت هرکیلو ۱۶ هزارو ۹۰۰ تومان، اکنون اتحادیه فروشندگان مرغوماهی و اتحادیه فروشندگان خواربار درحال توزیع این محصول با نرخ مصوب هستند. وی تاکید کرد: به همه فروشگاههای بزرگ نیز اعلام کردیم هرکدام میتوانند، به میزان نیازشان درخواست خود را به اتحادیه مرغ تخمگذار اعلام کنند. قصد افزایش میزان توزیع تخممرغ با نرخ مصوب را نیز در دستورکار خود داریم.
اختصاص شکر خانوار به استان
همچنین این مسئول در خصوص تنظیم بازار شکر گفت: بیش از هزارو ۸۰۰ تن سهمیه شکر خانوار به استان ما اختصاص داده شده است که بنا داریم آن را بهصورت بستهبندی توزیع کنیم. اکنون بخشی از این سهمیه، بستهبندی شده است و توزیع آن را شروع کردهایم. نرخ مصوب هر بسته یک کیلوگرمی از این شکر، ۸ هزارو ۷۰۰ تومان تعیین شده است.
غفوری مقدم با بیان اینکه براساس مصوبات تنظیم بازار استان و با همکاری اتاق اصناف مشهد، شبکه هوشمند توزیع را راهاندازی کردیم، گفت: برای توزیع شکر بستهبندی خانوار، استفاده از این نرمافزار را بهصورت آزمایشی در این هفته آغاز کردیم. پس از رفع ایرادهای آن، همه کالاهای طرح تنظیمبازار بهصورت الزامی در این شبکه قرار خواهند گرفت. غفوری مقدم ادامه داد: همچنین به کمک دستگاههای نظارتی درحال بازنگری شبکه تنظیمبازار و پالایش آن هستیم تا کسانی که مرتکب تخلف میشوند، شناسایی و از این سیستم حذف شوند. ازسوی دیگر برای اینکه حجم توزیع در مناطق کمبرخوردار حاشیه شهر افزایش پیدا کند، درحال تقویت شبکه صنفی خود در این نقاط هستیم.