به گزارش شهرآرانیوز، محمدرضا حسین نژاد در گفت و گوی ویژه در خصوص مساله مهم بام فروشی در شهر به خبرنگار ما گفت: طبق اصل ۳۱ قانون اساسی، داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است.
وی ادامه داد: متاسفانه به لحاظ تامین مسکن برای شهروندان در کشور عقب هستیم و به لحاظ برخی تصمیمات بالادستی، در حال حاضر نمیتوان به این امر ورود پیدا کرد. در حال حاضر جمعیت روستایی و شهری ما بالعکس شده است؛ به گونهای که در گذشته جمعیت شهری ۳۰ درصد و جمعیت روستایی ۷۰ درصد بوده است؛ اما اکنون این آمار در حال تغییر است.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد بیان کرد: این امر نشان دهنده تقاضای بالای نیاز به مسکن است و از طرفی سوداگران مسکن به روشهای مختلف به دنبال اجابت درخواست تقاضا از سوی مردم هستند.
حسین نژاد با بیان اینکه گرانی مسکن در بافتهای مستعد، مرکزی و مناطق برخوردار شهر مشهد منجر به عدم استطاعت مالی شهروندان شده است، تصریح کرد: این مساله زمینه ساز مهاجرت شهروندان به حاشیه شهر شده است.
وی ادامه داد: نیاز به مسکن علاوه بر بام فروشی میتواند در فروش شبانه اراضی زراعی حاشیه نیز نمود پیدا کند. همچنین در حال حاضر بارگذاری بنا در زمینهایی که در گذشته به صورت غیر رسمی به وجود آمده نیز یکی از راههای دست یابی مردم به مسکن شده است.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد تاکید کرد: اگر زمینی دارای سند، پروانه و پایانکار باشد زمین ظرفیت لازم برای ساخت طبقه اضافی دارد، که اگر این ظرفیت وجود داشته باشد؛ شهروند میتواند تقاضای توسعه بنا میدهد و این تقاضا را میتواند به فرد دیگری بفروشد یا خودش اقدام به ساخت کند.
حسین نژاد اضافه کرد: بام فروشی به روش مذکور در قالب توسعه بنا زیر نظر مهندس ناظر مجاز است. عمده نگرانی و مشکل ما مربوط به اتفاقاتی است که بدون مجوز در حاشیه شهر رخ میدهد، این نوع بام فروشی از نظر ما مردود بوده و به هیچ وجه قابل گذشت نخواهد بود.
وی عنوان کرد: در قانون ماده صد نیز آمده که هرگاه ضوابط فنی و بهداشتی رعایت شده باشد؛ کمیسیون مبادرت به رای جریمه میکند. اما اگر ضوابط مذکور رعایت نشود، قطعا رای قلع بنا صادر خواهد شد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد در خصوص اهمیت موضوع حفظ بافتهای تاریخی شهر مشهد و آخرین اقدامات صورت گرفته در رابطه با خانههای تاریخی شهر مشهد، خاطرنشان کرد: در برخی از شهرها با خانههای تاریخی به صورت مشخص و شفاف برخوردهایی شده است.
حسین نژاد گفت: به طور مثال در شهر یزد برخی از این آثار به خانههای انتفاعی تبدیل شده است. یعنی قانونگذار برای این آثار مشوق و امتیازاتی را دیده که در ازای نوسازی و تخریب، آن را به یک بنای انتفاهی تبدیل کنند.
وی اظهار کرد: در این رابطه به دستور شهردار مشهد کمیتهای ایجاد و ریاست آن را به معاونت شهرسازی شهرداری مشهد واگذار کردند تا بر اساس آن، معاونت شهرسازی مشوقهایی را برای خانههای تاریخی در نظر بگیرد که صاحبان این بناها به جای آنکه شبانه ساختمانها را تخریب کنند، جهت استحکام بخشی به این بناها تلاش کنند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد افزود: بر اساس این امکانات، سازمان بازآفرینی شرح خدماتی را برای مشاوران تعیین کرده که بر اساس آن مسیر خدمات، شناسایی و تقویت مشخص شود. همچنین شهرداری نیز مشوقهایی را به لحاظ عوارض تجاری موقت و اعطا وام کم بهره نیز در نظر میگیرد تا نسبت به احیای خانههای تاریخی اقدام شود.
حسین نژاد در خصوص رفع مشکلات دیوارهای پرخطر در مناطق، بیان کرد: در برخی از مناطق خانههای قدیمی وجود دارد که این خانه ها، گاها خالی مانده و یا نسبت به مرمت آن تلاشی صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه در برخی از بناها به دلیل نفوذ آب دیوارها گلی شده، تاکید کرد: در برخی مناطق این دیوارها در حال ریزش است. قانون گذار پیش بینی کرده که شهرداری ملزم به رفع خطر از این بناها است و در قالب ماده ۱۴ اقدام کند و هزینه انجام شده در هنگام مراجعه مالک به شهرداری با ۱۵ درصد افزایش به نرخ روز مبلغ را دریافت کند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد در خصوص تعیین طرح تفصیلی برای برخی از مناطق، اضافه کرد: یک قسمت از زمینهای خالی وجود دارد که در گذشته در این زمینها کشت و کاری انجام میگرفت، اما در برخی از آنها سر منشا آب قطع شده و این زمینها خشک و به صورت بایر در داخل محدوده باقی مانده و بخشهایی از این منطقه به صورت بافتهای مسکونی رشد کرده است.
حسین نژاد با بیان اینکه این زمینها فاقد کاربری هستند، ادامه داد:، اما به لحاظ آنکه طرح جامع به صورت قطعی تصویب شده و محدوده شهر مشخص است این زمینها داخل محدوده بوده و نمیتوان گفت که رسمیت ندارد.
وی خاطرنشان کرد: برای اینگونه از زمینها در قالب شیوه نامه طرحهای موضوعی دیده شده که با تصویب طرحهای تفصیلی، تعیین تکلیف نهایی در مورد آنها صورت میگیرد. اما تا زمانی که طرح تفصیلی تصویب شود، برای آنها در قالب شیوه نامه، دستورالعملهایی دیده شده و در اختیار مناطق قرار میگیرد تا شهروندان به جای شبانه سازی، سهم خدمات شهرداری را پرداخت کنند و با یک طرح مشخص پاسخگویی به افراد این مناطق صورت گیرد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد با اشاره به برنامههای معاون شهرسازی برای باقی مانده سال جاری، افزود: در معاونت شهرسازی مدیریتهایی وجود دارد و حوزه وظایف مشخص بوده است. به طور مثال مدیریت نظارت بر ساخت و سازها و رعایت مقررات ملی ساختمان موظف است که اگر در جایی از طرح تفصیلی انحراف ایجاد شد، با فرد مورد نظر برخورد شود.
حسین نژاد تصریح کرد: هوشمندسازی و استفاده از فناوریهای نوین از اهداف مهم ما در معاونت شهرسازی بوده است. زمانی که بودجه ۱۴۰۰ تقدیم شورا اسلامی میشود و پروژهای را نیز تعریف میکنیم، این پروژه نباید فاقد مطالعه باشد.
وی با بیان اینکه وجود مرکز مطالعات در معاونت ما نقش مهمی را ایفا میکند، تاکید کرد: این مرکز مطالعات به صورت پیشگام باید پروژههایی که هر ساله در آلبوم بودجه میآید را مورد مطالعه قرار دهد تا به لحاظ رقم و اعتبار پروژه آماده شود.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد عنوان کرد: خوشبختانه طرح تفصیلی حوزه جنوب غربی مشهد در شرف تنظیم قرار دارد و بعد از آن جنوب شرقی، شمال شرقی و شمال غربی به نوبت در دستور کار قرار خواهد گرفت.
حسین نژاد در خصوص تعیین مشاور تفصیلی برای ساخت هزار واحد مسکونی برای مناطق کم برخوردار مشهد، گفت: این پروژهها عموما در شمال شرق مشهد واقع شده و همچنین ما در طرح مربوط به شهرک شهید رجایی به دنبال آن هستیم که عدالت اجتماعی و کمبود سرانههای این بافت به نحوی جبران شود.
وی اظهار کرد: در پروژههای اخیر ما پارک بزرگی را در مقیاس شهری در شهرک شهید رجایی در نظر گرفته ایم؛ امید داریم به زودی این پروژه نیز به نتیجه برسد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد در خصوص ایجاد پاتوقهای شهری، بیان کرد: باید مکانهای مستعد چنین فضایی در مناطق شناسایی شود، ایجاد پاتوق محلی باید پاسخگوی نیاز هر محله باشد؛ بنابراین پس از شناسایی محلات مستعد، به کمک سازمان بازآفرینی و شهرداران مناطق بر این موضوع کار خواهیم کرد.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی شهرداری مشهد