همتی: دولت چهاردهم مصمم به حذف رانت و کاهش کسری بودجه است توضیحات وزیر صنعت درباره افزایش قیمت خودرو‌های ایرانی سه واحد صنفی در مشهد پلمب شدند (۲ آذر ۱۴۰۳) افتتاح نوزدهمین نمایشگاه تجهیزات پزشکی مشهد | حضور ۷۰ شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی در نمایشگاه مشهد + ویدئو یارانه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد ‎+ فیلم وزیر صمت: مجوز برای ته‌لنجی‌ها و کولبران اعطا شد گذاشتن زباله دم در سیاره پیش‌فروش فیدلیتی با تحویل فوری از شنبه آینده (۳ آذر ۱۴۰۳) + قیمت و لینک ثبت‌نام بخشنامه جدید بانک مرکزی | معاملات بازار ارز تجاری از شنبه (۳ آذر ۱۴۰۳) عملیاتی می‌شود راهکار قانونی کارگران درقبال کارفرمایانی که با مرخصی آنان موافقت نمی‌کنند، چیست؟ ویدئو | اولین واکنش وزیر کار به واریزنشدن یارانه آبان‌ماه دهک‌های چهارم تا نهم هماهنگ‌کننده ملی بریکس جمهوری اسلامی ایران: ما می‌توانیم الگوی کشورمان را به سایر کشور‌ها صادر کنیم نرخ طلا و سکه در مشهد اعلام شد (یکم آذر ۱۴۰۳) علت واریز نشدن یارانه آبان ۱۴۰۳ چیست؟ + جزئیات ویدئو | وزیر کار: مشکل کارگران شرکتی در دستور کار دولت قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (یکم آذر ۱۴۰۳) | پرواز بیت کوین به کانال ۹۷ هزار دلار اهدای نشان «فداکاری» به خانواده‌های شهیدان پدافند هوایی از سوی فرمانده کل ارتش + تصاویر خودرو و مسکن دو آرزوی دست‌نیافتنی برای کارگران فروش سکه‌های حراجی به مرز ۵۰۰ هزار سکه رسید ماهی کیلویی چند؟ (یکم آذر ۱۴۰۳) + جدول قیمت هزینه سرویس و تعمیر پکیج در مشهد چقدر می‌شود؟ | بازار داغ، اما مشتریان ناراضی از خدمات افزایش ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومانی قیمت انواع خودرو در بازار (یکم آذر ۱۴۰۳) ۱۱۷ هزار کلنی زنبور عسل در شهرستان مشهد سرشماری شد تأثیر افزایش قیمت کارخانه‌ای خودروسازان بر بازار آزاد چه بود؟ | رشد ۴۲ میلیونی قیمت خودرو در آبان ۱۴۰۳ یارانه نقدی آبان ۱۴۰۳ کی واریز می‌شود؟ + توضیحات سرپرست سازمان هدفمندی یارانه‌ها چه خبر از بازار مسکن؟ | تأثیر نوسانات ارزی محدود به خریداران مردد رفع موانع مالی خراسان رضوی در انتظار تصمیمات کمیسیون هماهنگی بانک‌ها هیچ ردیفی در بودجه برای افزایش یارانه‌ها پیش‌بینی نشده است | دهک‌بندی‌ها هر ۶ ماه یک‌بار گاز ادارات و اماکن عمومی پرمصرف تهران قطع خواهد شد
سرخط خبرها

از جیب مردم به حساب مردم!

  • کد خبر: ۵۷۱۲۶
  • ۰۹ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۰:۳۶
از جیب مردم به حساب مردم!
رضا کربلایی - کارشناس مسائل اقتصادی
یارانه‌زدایی و رانت‌زدایی از اقتصاد یک ضرورت شایسته دفاع است و از این رو تصمیم مجلس برای اینکه یارانه ارز ۴۲۰۰ تومانی یا دیگر یارانه‌های غیرمستقیم در بودجه دولت را هدفمند سازد، ستودنی است؛ مشروط به اینکه تدبیر نمایندگان به هوشمندسازی و هدفمندشدن یارانه‌های پنهان و آشکار در اقتصاد کشور منجر شود، نه اینکه هزینه پرداخت‌های مستقیم به‌حساب سرپرستان خانوار از جیب مردم با ایجاد تورم ناخواسته تأمین شود.
 
در دولت احمدی‌نژاد، قانون هدفمندی یارانه‌ها اجرا شد و قیمت حامل‌های انرژی چند برابر و ماهانه مبلغی در قالب یارانه‌های نقدی به‌حساب مردم ریخته شد. اکنون ارزش یارانه ۴۵ هزارو ۵۰۰ تومانی به حدود یک‌ششم افت کرده و همین اتفاق درباره کمک معیشتی به خانوار‌ها در دولت روحانی پس از افزایش قیمت بنزین رخ داد و ۶۰ میلیون شهروندی که از این کمک معیشتی برخوردارند، آشکارا شاهد آب‌رفتن ارزش واقعی این کمک‌ها در نتیجه تورم زیاد هستند.

اکنون تدبیر و تشخیص مجلس این است که یارانه نقدی همه حدود ۷۸ میلیون نفر یارانه‌نقدی‌بگیر را ۲ برابر کند و البته الگوی پیشنهادی کمیسیون تلفیق هم بر این اساس تنظیم شده است که اقشار آسیب‌پذیر و ضعیف ماهانه پول بیشتری بگیرند و هدف نیز کمک به بهبود معیشت مردم و تقویت اقتصاد خانوار گفته شده است.
 
نخست باید دانست که افزایش ۲ برابری یارانه نقدی ۷۸ میلیون نفر با ماهیت هوشمندسازی یارانه‌های نقدی و وعده نمایندگان در تعارض است، زیرا همواره این انتقاد مطرح می‌شود که دست‌کم ۲۰ میلیون نفر از کسانی که اینک یارانه نقدی می‌گیرند، جزو گروه‌های درآمدی بالا هستند و نباید همان ۴۵ هزارو ۵۰۰ تومان را هم بگیرند. باید پرسید نمایندگانی که چنین باوری دارند، چگونه به این نتیجه رسیده‌اند که یارانه دهک‌های درآمدی بالا هم باید ۲ برابر شود.
 
صورت مسئله روشن است؛ نمایندگان می‌خواهند به‌درستی به دوران ارز ۴۲۰۰ تومانی که یک سیاست شکست‌خورده بود، پایان دهند و قیمت را آزاد کنند و به‌جای اینکه کالایی با دلار ۴۲۰۰ تومانی وارد و با قیمت بیشتر و حتی به نرخ بازار آزاد به مردم فروخته شود، قرار است کالا‌ها با نرخ واقعی وارد بازار شود و به‌جای آن، تفاوت نرخ ارز آزادشده از ۴۲۰۰ تومان تا نرخی که در بودجه سال آینده پیش‌بینی شده است، اما اعلام نمی‌شود، در میان مردم توزیع شود. محاسبه‌ها نشان می‌دهد که نرخ ارز محاسبه‌شده در بودجه ۱۴۰۰ ازسوی دولت ۱۱ هزارو ۵۰۰ تومان و در کمیسیون تلفیق بودجه ۱۷ هزارو ۵۰۰ تومان تومان است. آنچه نهان است و مردم حق دارند بدانند، مسئله ناترازی بودجه دولت است و تصمیم مجلس به افزایش تورم می‌انجامد.
 
به‌بیان روشن‌تر، پرداخت یارانه نقدی بیشتر قطعی فرض شده و پولی که قرار است از محل افزایش قیمت ارز یا دیگر ردیف‌های بودجه برای این کار در نظر گرفته شود، غیرقطعی و غیرقابل پیش‌بینی است. اگر این درآمد محقق نشود و پول کمتری به خزانه دولت واریز و دولت ملزم به پرداخت ماهانه پول به‌حساب مردم شود، کسری این پول را بانک‌مرکزی با چاپ پول می‌دهد. این یعنی تورم و از جیب مردم برداشتن و به‌حساب مردم ریختن. پس بدانیم که پول‌پاشی به‌جای اصلاح نظام یارانه‌ها و رانت‌زدایی از اقتصاد ایران ۲ مقوله متفاوت است، اما با ظاهر یکسان. اشتباه نکنیم!
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->