حجه الاسلام سید علی خمینی: بالاترین مصادیق جهاد، کمک به بهبود معیشت مردم است رئیس پارلمان عراق و رئیس مجلس ایران دیدار کردند (۱۵ بهمن ۱۴۰۳) دبیر شورای عالی امنیت ملی: خلق دوگانه‌های کاذب در جامعه تاکتیک دشمن است مجلس لایحه موافقت‌نامه معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی و تجارت بین ایران و هند را تصویب کرد کشته‌شدن ۱۲ نفر بر اثر انفجار خودروی بمب‌گذاری‌شده در منبج سوریه + ویدئو بقایی: مهاجرت، حقابه و امنیت باید در چارچوب‌ دیپلماتیک مطرح شود | هر دولت و حکومتی که موردحمایت سوریه باشد، موردحمایت ماست + فیلم فرمانده کل سپاه: هیچ دشمنی یارای نفوذ در درون قلب و ذهن سپاه را ندارد نمایندگان رهبر معظم انقلاب اسلامی با جانبازان دیدار کردند (۱۵ بهمن ۱۴۰۳) + عکس اعزام شناورهای ارتش و سپاه به امارات تصویب ممنوعیت برگزاری تجمعات و راهپیمایی در مکان‌های حساس و امنیتی مهدی نصیری آزاد شد + جزئیات رئیس‌جمهور در نشست سران قوای سه‌گانه: تا قبل از عید اقداماتی برای تأمین معیشت مردم انجام می‌دهیم + ویدئو قالیباف: مردم زیر فشار‌های اقتصادی له می‌شوند | حقوق مردم نسبت به تورم رشد پیدا نکرده است + فیلم اژه‌ای: در اجرای سیاست‌های کلی و برنامه‌های توسعه توفیق زیادی نداشتیم | اقتصاد مسئله اول کشور است + فیلم رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی: سال ۲۰۲۵ سال جنگ است فعالیت دبیرخانۀ توسعۀ مکران متوقف شد! هلاکت تعدادی سرکرده داعش در حمله هوایی ارتش عراق عراقچی بر استفاده از توانمندی‌های بخش خصوصی در توسعه روابط با قزاقستان تاکید کرد زمان تشییع پیکرهای شهیدان سیدحسن نصرالله و سیدهاشم صفی‌الدین اعلام شد تفکیک وزارت راه و شهرسازی در کمیسیون اجتماعی مجلس تصویب شد پزشکیان بر تدوین نقشه راهبردی عملیاتی و قابل اجرا برای صنعت فضایی تاکید کرد فیلمبرداری در مکان ممنوعه، علت بازداشت مهدی نصیری رئیس پارلمان عراق وارد ایران شد ترامپ: کانادا باید به پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا تبدیل شود سردار نقدی: دشمن بیشتر از قدرت نرم جمهوری اسلامی وحشت دارد افزایش ۲ برابری پرواز‌های مشهد و پاکستان طی ۲۰ روز آینده الجولانی با بن سلمان در ریاض دیدار کرد یک پرونده جنایی جدید علیه همسر نتانیاهو تشکیل شد
سرخط خبرها

انتخابات پیش رو؛ اصلاح‌طلبان و اصول‌گرایان

  • کد خبر: ۶۱۴۳
  • ۱۰ مهر ۱۳۹۸ - ۰۷:۴۲
انتخابات پیش رو؛ اصلاح‌طلبان و اصول‌گرایان
محمدرحیم نوروزیان کارشناس مسائل سیاسی و اجتماعی

همه می‌دانیم که زمستان بسیار حساس و مهمی در پیش است. قرار است مهم‌ترین و بالاترین نهاد تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری در کشور، یعنی مجلس شورای اسلامی، برای یازدهمین دوره و در یکی از حساس‌ترین برهه‌ها ترکیب جدید خود را بشناسد. در شرایط صف‌آرایی و تقابل آمریکا و هم‌پیمانانش با ما و ظلم بزرگی که به نام تحریم‌ها علیه ملت ما می‌شود و درحالی‌که امید و اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی نیز شدیدا آسیب‌ دیده، اینکه چگونه افرادی برای حضور در مجلس مناسب هستند، دغدغه‌ای مهم و اساسی است؛ اما قبل از آن، موضوعی که باید دغدغه خاص نظام باشد، چاره‌اندیشی و تلاش برای مشارکت حداکثری و فعالانه مردم در انتخابات است. برخی خبرها و تحرکات و اظهارنظرها در ماه‌های اخیر از سوی بعضی نهادها و متولیان امور یا کنشگران سیاسی مؤثر در کشور نگران‌کننده است. بعضی اشخاص گویی که در بین مردم زندگی نمی‌کنند یا از آنچه در این کشور می‌گذرد بی‌اطلاع‌اند. هر نگاه و رویکردی که شرایط انحصاری و حذف رقیب را آرزو می‌کند، به خطا رفته و نه‌تنها خودش از جانب عموم مطرود و متروک خواهد شد، که در توسعه‌ بی‌اعتمادی به‌ نظام هم سهیم و شریک خواهد بود. اینک چند پرسش اساسی برای عطف توجه به این مهم مطرح می‌شود:
اول: مگر نه اینکه سال‌هاست 2جریان عمده سیاسی با نام‌های اصول‌گرا و اصلاح‌طلب نقش‌آفرین عرصه سیاسی کشور بوده‌اند و درمقطعی مانند انتخابات با تلاش و زحمات عناصر سیاسی 2جریان (البته با شرایط نابرابر و ریسک بالاتر) شور و شعف در مردم ایجاد کرده‌اند و رقابت و مشارکت حداکثری شکل می‌گیرد و صدالبته ماحصل این رقابت‌ها، یعنی جمع آرای مشارکت‌کنندگان، به‌منزله رفراندومی در راستای مشروعیت و مقبولیت نظام جمهوری اسلامی تبلیغ می‌شود؟ آیا بر فرض حذف هریک از این 2جریان، امکان چنان مشارکتی متصور است؟

دوم: آیا بنیان‌گذار این نظام، یعنی امام راحل عظیم‌الشأن، (در زمان انشعاب روحانیون مبارز از روحانیت مبارز) حضور 2جریان فکری و سیاسی متفاوت را رسمیت نداد و مفید به‌فایده ندانست؟ سوم: آیا مقام معظم رهبری نظام در طول سالیان گذشته تاکنون با نیروهای اصلاح‌طلب یا همسو با آن‌ها کار نکرده‌اند؟ مگر 8سال دولت آقای خاتمی و دولت فعلی که عمدتا با رأی اصلاح‌طلبان بر سرکار است، مورد کمک و حمایت‌های رهبری نبوده؟
چهارم: آیا تجربه سال‌های گذشته در مقاطعی و تلاش هریک از 2جریان برای انحصار کامل و حذف رقیب باعث رویگردانی مردم و نتیجه عکس نشده؟
پنجم: آیا قانون اساسی به‌عنوان بالاترین و مهم‌ترین میثاق ملی اجازه انحصار یک‌جانبه و حذف رقبا را به یک جریان سیاسی (که ازقضا در کسب رأی حداکثری مردم هم توفیق چندانی نداشته) داده است؟
ششم: در شرایط کنونی که بیش از هر زمان حضور مردم پای صندوق‌های رأی به ثبات و اقتدار کشور کمک می‌کند، آیا حق و باطل کردن و با بهانه‌هایی مانند فتنه‌گر، عدم التزام و پایبندی عملی، عدم احراز و... کنار زدن بخشی از مردم که با سلیقه سیاسی بعضی تصمیم‌گیرندگان موافق نباشند (حتی با ادعای خیرخواهی!) چیزی جز ضربه به‌ نظام و ضایع کردن حق‌الناس است؟
هفتم: آیا این انصاف و عدالت است که یک جریان سیاسی در کشور در ماه‌های مانده به انتخابات با خیال راحت و بدون نگرانی از نظارت استصوابی، چینش نامزدهای دلخواهش را در سراسر کشور دنبال کند، ولی جریان رقیب و مقابل (با توجه به تجربیات گذشته) هنوز مردد باشد که آیا اصولا شرایطی برای امکان حضور و رقابتش در این عرصه مهیا خواهد شد یا خیر؟!
بنابراین خوب است همه تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران در امر انتخابات در هر جای این نظام هستند، توجه کنند که مقام معظم رهبری نظام قبلا فرموده‌اند حتی کسانی که با نظام هم مشکل دارند، در انتخابات مشارکت کنند؛ پس اگر شما نیز به چنین امری (لااقل برای نیروهای درون نظام) معتقدید و رقابت سیاسی و آزادی فعالیت سیاسی را هم قبول دارید، لوازم و شرایط آن را نیز باید فراهم کنید تا هر 2جریان اصول‌گرا و اصلاح‌طلب قادر باشند در شرایط عادلانه و برابر در عرصه انتخابات حاضر شوند؛ وگرنه بنا به ضرب‌المثل معروف نمی‌توان دولادولا شترسواری کرد! و البته که خسارت آن نیز متأسفانه برای نظام و کشور خواهد بود.
پایان و ختم کلام، بیان زیبای مولانا درباره لزوم به رسمیت شناختن نظرات متفاوت و پرهیز از حق و باطل کردن و دگم‌اندیشی است:
این حقیقت دان نه حق‌اند این‌همه
نی به کلی گمرهان‌اند این رمه
آنکه گوید جمله حق‌اند احمقی است
وان که گوید جمله باطل او شقی است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->