به گزارش شهرآرانیوز، سرهنگ محمدعلی مدیر، فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی، در این باره گفت: در پی گزارشی مبنی بر تخریب «مخدوش نمودن» قسمتی از سنگ نگارههای دیزدر که در محدوده معدنی استخراج سنگ چینی علیرضا قانع شاطر توسط فرد یا افراد ناشناس صورت گرفته که این فرماندهی در بررسیهای اولیه و گزارش پایگاه حفاظت شهرستان بینالود مبنی بر پاشیدن گازوییل و تخریب سنگ نگارهها و یک مورد حفاری در اطراف محدوده سنگ نگارهها مشهود و آلات و ادوات حفاری شامل بیلچه، دیلم و دستکش در محل کشف و ضبط شد.
دستورتوقیف ماشین آلات معدن توسط دادستان پس از بازدید
وی ادامه داد: دادستان شهرستان از محل معدن بازدید و دستور توقیف ماشین آلات معدن صادر شد که این فرماندهی در روز گذشته برای اجرای دستور دادستان با همکاران نیروهای یگان امداد شهرستان بینالود اقدام به پلمپ معدن و ماشین آلات صورت گرفت.
وی ادامه داد: موضوع در مراجع قضایی در حال پیگیری است.
پیگیریهای دوستداران میراث فرهنگی منجر به توقیف فعالیت معدن شد
هم چنین مدیرمیراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بینالود (طرقبه شاندیز) روز گذشته در این خصوص گفت: پلمب این واحد معدنی با حضور نمایندگان دادستانی در محل انجام شد.
علیاکبر احمدزاده افزود: در پی تخریب بخشی از "سنگنگارههای باستانی دیزدر" به خاطر ریختن گازوییل بر روی آنها و ابراز حساسیت دوستداران میراث فرهنگی نسبت به این اقدام مخرب، پیگیری موضوع با همکاری خوب دادستانی با جدیت آغاز و در نهایت به توقف فعالیت معدن نزدیک سنگنگارههای باستانی منجر شد.
درخواست عدم تمدید مجوز معدن از صنعت، معدن و تجارت
معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی نیز پیش از این درباره سنگ نگارهها گفته بود: مشکل موجود در منطقه باستانی دیزدر مربوط به معدن سنگی است که درخواست عدم تمدید مجوز فعالیت آن را به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان دادهایم.
تنها راه حفاظت از سنگ نگارهها تبدیل منطقه به پارک باستانی است
مرجان اکبری افزوده بود: تنها راه حفاظت از "سنگنگارههای باستانی دیزدر" تبدیل منطقه به پارک باستانی و این امر مستلزم آن است که زمینهای محدوده به صورت کامل در تصرف میراث فرهنگی باشد که برای این مهم مکاتبات لازم صورت گرفته تا بتوانیم با توقف فعالیت معدن، اقدامات تصرفی را انجام دهیم.
منطقه تاریخی دیزدر در سه کیلومتری شمال شهر طرقبه و یک کیلومتری دره داغستان در شمال غرب مشهد با قدمت افزون بر سه هزار سال در دل خود سنگنگارههای باستانی دارد که از نظر باستان شناسی بسیار ارزشمند هستند.
تاکنون بیش از ۲ هزار قطعه سنگنگاره باستانی در این منطقه طبیعی و تاریخی در گسترهای ۲۰ هکتاری شناسایی شدهاند. قدمت ۳۵۰۰ ساله برخی سنگنگارههای این منطقه موضوعی بسیار مهم از دیگاه باستان شناسی است که بر لزوم حفاظت از این مراث بشری تاکید میکند.
گفتنی است: ابتدای امسال ثبت ملی سنگ نگارههای این شهرستان در فهرست ملی ابلاغ شد که در ابلاغیه به استاندار خراسان رضوی آمده است: مراتب ثبت اثر فرهنگی تاریخی «نقوش صخرهای و معادن تاریخی کمرمقبولا» واقع در شهرستان بینالود، شهر طرقبه، دره داغستان، منطقه کمر مقبولا که پس از طی تشریفات قانونی لازم به شماره ۳۲۰۱۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، ابلاغ میشود.
در ادامه این ابلاغ آمده است: اثر یاد شده تحت حفاظت و نظارت این سازمان است و هرگونه دخل و تصرف یا اقدام و عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود، جرم محسوب میشود و مرتکب مشمول مجازاتهای قانونی خواهد شد و مرمت و بازسازی اثر صرفاً با تایید و نظارت این سازمان ممکن خواهد بود.
این حکم به استاندار خراسان رضوی ابلاغ و به مراجع ذیربط از جمله دادستان خراسان رضوی نیز رونوشت شده است.