مخبر به شایعه استعفای پزشکیان واکنش نشان داد پزشکیان: باید از توسعه پایتخت جلوگیری کرد نتانیاهو بازهم به دادگاه رفت دولت لایحه اجرای معاهده منع تولید و به‌کارگیری سلاح‌های شیمیایی و انهدام آن‌ها را به مجلس تقدیم کرد قالیباف: برخی تحقیقات علمی دانشگاه امام حسین (ع) به مرحله تولید رسیده است سخنگوی وزارت امور خارجه: دور دوم گفت‌و‌گو‌های ایران و سه کشور اروپایی، هفته آخر دی ماه برگزار می‌شود تبدیل اتاق‌های اندیشه‌ورزی به سازمان‌های تحقیقاتی و مشاوره‌ای ‎ کمیسیون امنیت ملی مجلس خواستار برکناری ظریف با ورود دیوان عدالت اداری شد محسنی‌ اژه‌ای: نگذارید کار مردم در تعطیلاتی که پیش می‌آید، زمین بماند عارف: ناترازی انرژی، ضربه سنگینی به صنعت می‌زند سیدحسن خمینی: از آسیب‌های جهان امروز این است که دین را شُل می‌گیریم ویدئو| گردش شبانه و قهوه نوشی وزیر خارجه ترکیه و ابومحمد الجولانی در دمشق بازگشایی سفارت عربستان در افغانستان (۲ دی ۱۴۰۳) توزیع برخی مواد غذایی در پروازهای داخلی و خارجی ممنوع شد نتانیاهو علیه انصارالله یمن یاوه‌گویی کرد ویدئو| محمد الجولانی با کت و شلوار و کراوات با وزیر خارجه ترکیه دیدار کرد وزارت خارجه اتهامات دادگستری آمریکا علیه تبعه کشورمان را رد کرد ابراز امیدواری مشاور امنیت ملی آمریکا برای توافق ترامپ با ایران جزئیات سرنگونی جنگنده آمریکایی توسط انصارالله یمن (۲ دی ۱۴۰۳) عراقچی: رژیم صهیونیستی علیرغم همه جنایات و تجاوزات خود نتوانسته به اهداف شیطانی خود دست یابد دیدار و گفتگوی وزیر خارجه ترکیه با الجولانی در دمشق قتل یک راننده روس در ایران | بیانیه سفارت مسکو در تهران پیش‌بینی راه‌حل مشکل ناترازی کشور در برنامه هفتم توسعه آیت‌الله علم‌الهدی: حضرت فاطمه (س)، بنیان‌گذار جریان مقاومت است | شهدای فاطمیون، رهروان صدیق مکتب فاطمی رئیس‌جمهور در مراسم تجلیل از مقام زن شرکت کرد | پزشکیان: حقوق افراد را باید مستقل از جنسیت‌ها حفظ کرد تعیین شروط انتشار دلایل ردصلاحیت داوطلبان انتخابات شوراها در مجلس شورای اسلامی دیدار مداحان اهل بیت (ع) با رهبر معظم انقلاب اسلامی | حضرت آیت الله خامنه ای: ملت ایران هر کسی که مزدوری آمریکا را بکند، لگدمال خواهد کرد| نیروی نیابتی نداریم + فیلم و عکس (۲ دی ۱۴۰۳) قالیباف: ناترازی انرژی در کمیسیون‌های تخصصی بررسی شود | بودجه ۱۴۰۴، اقدامات معیشتی مثبتی خواهد داشت
سرخط خبرها

نگاهی به تبعات تحریم‌ها از دریچه آمار

  • کد خبر: ۶۱۹۷۵
  • ۲۹ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۲:۰۹
نگاهی به تبعات تحریم‌ها از دریچه آمار
نگاهی به آمار و ارقام هشت سال گذشته نشانگر سطح و میزان اثرگذاری تحریم‌ها بر اقتصاد ملی است.

به گزارش شهرآرانیوز، نگاهی به آمار و ارقام هشت سال گذشته نشانگر سطح و میزان اثرگذاری تحریم‌ها بر اقتصاد ملی است.

اقتصاد ایران در شرایطی است که شاید کمتر کشوری در جهان تاکنون با آن مواجه بوده است. هرچند کشور در شرایط اضطراری و بحرانی درگیری نظامی قرار ندارد، اما به دلیل شرایط خاص خارجی و داخلی، دولت را با مشکلات جدی به ویژه در عرصه مدیریت اقتصادی و روابط خارجی روبرو کرده که بهترین عنوان برای آن «جنگ اقتصادی» است.

اگر شرایط دولت «حسن روحانی» را به دو دوره قبل از آغاز تحریم‌ها و بعد از آن تقسیم کنیم، درخواهیم یافت که بسیاری از متغیرهای بین‌المللی در زمان دولت اول و دوم دچار تغییراتی شد که می‌تواند جای تامل داشته باشد. بنابراین مقصر جلوه دادن و انداختن همه مشکلات اقتصادی بر گردن دولت نه تنها غیرمنطقی، بلکه دور از انصاف است. این نکته در تحلیل‌های اقتصادی به قدری اهمیت دارد که «حسن روحانی» رییس جمهوری نیز اخیراً به آن اشاره داشته و در نظر داشتن شرایط کلی داخلی و خارجی برای تحلیل‌های اقتصادی در دولت یازدهم و دوازدهم (به نوعی قبل و بعد از سال۹۷) را ضروری می‌داند.

مطابق با داده‌های آماری تارنمای «دفتر آینده پژوهشی، مدلسازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی» وابسته به وزارت امور اقتصادی و دارایی، رشد اقتصادی کشور از سال ۱۳۹۴ به بعد، یعنی بعد از توافق برجام، از ۰.۰۵- درصد و در عرض یک سال یعنی در سال ۱۳۹۵ به بیش از ۱۳.۹۴ رسید. این وضعیت نشان می‌دهد که شرایط تولید داخلی و اقتصاد کشور به شکلی منطقی و ملموس با شرایط اقتصاد بین‌المللی گره خورده و نمی‌توان اقتصاد ایران را در شرایطی بسته نگه داشته و از هرگونه تعامل با جامعه جهانی سر باز زد.

بعد از برجام و به دلیل شرایط مناسب داخلی و پتانسیل بالای سرمایه‌گذاری خارجی، رشد اقتصاد ایران به نحوی ملموس افزایش داشته و رفاه عمومی بر اثر کاهش تحریم‌ها هم ارتقا یافت. سیاست‌های دولت در این دوره نیز به ثمر نشست و وعده‌های دولت به میزان زیادی رنگ واقعیت به خود گرفت.

 پس از دگرگونی‌های سیاسی در کاخ سفید و اعمال تحریم‌های یکجانبه و بی‌توجهی دولت جدید آمریکا به توافقات بین‌المللی، اقتصاد ایران باز هم با چالشی جدید روبرو شد. حتی وجود جو روانی بازگشت تحریم‌ها موجب شد تا رشد اقتصادی ایران در سال ۱۳۹۶ به ۳.۷ درصد برسد. 

نتایج سایر گزارش‌های آماری مانند «مرکز آمار ایران» نیز مصداق دیگری بر این مدعا است. بنابر «گزارش رشد اقتصادی کشور» در سال ۹۷، رشته فعالیت‌های گروه کشاورزی ١,٥- درصد،  گروه صنعت ٩.٦ -  درصد و گروه خدمات ٠.٠٢ درصد نسبت به سال قبل، رشد داشته است. این درحالی است که همین رشته فعالیت‌ها در سال ۱۳۹۵ در گروه کشاورزی (به قیمت‌های ثابت ۱۳۹۰)، نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴.۲ درصد، در گروه صنعت با ۶.۹ درصد و در گروه خدمات ۶.۱ درصد رشد داشته‌است.

اگرچه برآوردهای مقدماتی نشان می‌دهد که بخش عمده رشد اقتصادی طی سال ۱۳۹۵ مربوط به افزایش میزان تولید و صادرات گروه نفت بوده است؛ با این وجود، رشد اقتصادی بدون نفت نیز رشد مثبت و روند رو به بهبودی داشته است. به گونه‌ای‌که رشد اقتصادی بدون نفت از ۱.۸- درصد در سه ماهه اول سال ۱۳۹۵ به ترتیب به رشد مثبت ۳.۹، ۵.۴ و ۵.۶ درصدی طی فصول دوم تا چهارم رسیده و نهایتاً از رشد ۳.۱- درصد در سال ۱۳۹۴ به رشد ۳.۳ درصدی در پایان سال ۱۳۹۵ افزایش یافته است.

اما بررسی همین اطلاعات در سال‌های بعد از ایجاد تحریم‌ها نشان می‌دهد که تحریم تا چه اندازه اقتصاد ایران را با مشکل روبرو کرده است. بنابر گزارش مرکز آمار ایران، جزئیات رشد اقتصاد در سال ۹۸ نشان می‌دهد، رکود در بخش‌های مختلف اقتصادی نسبت به سال ۹۷تشدید شده و در گروه صنعت به منفی ۱۴.۷درصد، در گروه کشاورزی مثبت ۳درصد و در بخش خدمات به منفی ۰.۳ درصد رسیده است.

مجموع شرایط نشان می‌دهد که وضعیت اقتصادی ایران با وجود مشکلات داخلی، بیشتر تحت تاثیر فشارهای بین‌المللی به ویژه تحریم قرار داشته و نمی‌توان بدون در نظر گرفتن شرایط خارجی تنها، دولت را مقصر تمامی کاستی‌ها و مشکلات جلوه داد. البته این به معنای انفعال دولت نیست چرا که اگر بنا بود دولت بدون هیچ اقدامی در مقابله با تحریم‌ها دست‌بسته و منفعل باشد، قطعاً جامعه با بحران‌هایی مضاعف روبرو می‌شد که سرنوشت نامعلومی را رقم می‌زد.  

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->