تازهترین آمارها میگویند آسیب روانی ناشی از شیوع کرونا برای زنان بیش از مردان جامعه است و این قانونی کلی برای همه دنیاست، زیرا مشکلات زنان در مجموع در همهجا پیچیده است.
پژوهشگران معتقدند مردان بیشتر مستعد اعتیاد و مشکلات جامعهستیزی هستند، در حالی که زنان بیش از هر بیماری روحی دیگری در معرض اضطراب و افسردگی قرار دارند و نشانههای آن در قالب نگرانی مداوم و دلشوره، تنش، خستگی، ترس، بیخوابی، پرخوابی، افزایش یا کاهش ناگهانی وزن، پرخوری عصبی، بینظمی ساعات تغذیه، مشکلات گوارشی، افزایش سردردهای تنشی و میگرنی و وجود دردهای جسمی با علل نامشخص خود را نشان دهد.
وقتی در نبودن واکسن و روش درمان، خانهماندن و فاصله گرفتن از دیگران تنها راه پیشگیری بود، شرایط زندگی زنان و مادران زیادی را سخت یا سختتر از گذشته کرد. وضعیت وخیم اقتصادی خانواده، گذراندن همه وقت با یکدیگر در فضای قرنطینه و قرارداشتن در معرض اخبار نگرانکننده باعث افزایش استرس و رفتارهای خشونتباری میشود که قربانی اول آن زنان هستند.
همنشینی و همصحبتی با نزدیکترین دوستانشان را از دست دادند. در مقابل، در چهاردیواری خانه ماندند و چرخه آزاردهنده بیدارشدن صبح، غذاپختن و ظرف شستن، مرتبکردن مداوم خانه و خوابیدن را تکرارکردند. اگرچه این تکرارها پیش از این هم وجودداشت، اجبار به کار تکراری محدود کردن، روان افراد را مختل میکند. سر و کله زدن و مراقبت مداوم از فرزند یا فرزندانی که شاید مشکلاتی جسمی مانند معلولیت دارند یا اختلالاتی روانی مانند بیشفعالی یا اتیسم، امید به آینده و انگیزه هر مادری را نابود خواهدکرد، آن هم زمانی که قرار است این کارها را بدون کمک دیگران و بهتنهایی انجام دهد.
زنان بسیاری که خود را قوی میدانستند در این چند ماه مجبور به مصرف داروی آرامبخش یا ضدافسردگی شدند. برخی از آنها هم که مصرفکننده دارو بودند ناگزیر از افزایش دوبرابری دوز داروی روانپزشکی شدند در حالی که پیش از همهگیری کرونا بیماریشان کنترلشده و میزان داروها کمتر بود.
از دست دادن شغل در این یک سال که برای زنان بیش از مردان اتفاق میافتد، طلاق عاطفی یا جدایی رسمی، و مرگ نزدیکان هم دوران غم و سوگ خودش را دارد که همزمانی با کرونا فرصت تمیز دادن از هم یا درمان آن را نمیدهد. بارداری، دوران زایمان و شیردهی هم رنجهایی دارد که تنها یک زن از آن باخبر است و شاید محدود شدن به خانه و حل کردن مشکلات بهتنهایی میزان افسردگی پس از زایمان را بیشتر
کرده باشد.
در چنین شرایطی شاید بهترین توصیه به زنان آموزش روشهای خودمراقبتی باشد. البته اگر دچار علائم حاد روانی و تغییر شدید در روحیات خود یا خشونت خانگی هستید، ابتدا باید به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید. در کنار روشهای درمانی آنان، اینکه یاد بگیرید از خود در شرایط سخت مراقبت کنید اهمیت بسیاری دارد.